• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.2°C / 32.9°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.9°C / 31.0°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.6°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 28.0°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 25.7°C / 32.1°C
  2 BF
  30%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.9°C
  3 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.6°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 29.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  51%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  30°C 27.9°C / 29.9°C
  0 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.8°C / 31.6°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 31.5°C
  3 BF
  27%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.3°C / 27.1°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.4°C / 28.9°C
  3 BF
  59%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  0 BF
  50%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι πολιτικοί αντίπαλοι... κι ο Αίσωπος

 • A-
 • A+

Ξεκινάμε με τον Αίσωπο, πολυταξιδεμένο, λένε, άντρα του 6ου π.Χ. αιώνα με κοφτερό μυαλό και σκωπτικό πνεύμα. Τους μύθους που του αποδίδονται δεν τους ξέρουμε όλους -είναι και πολλοί και καλοί. Ενας απ’ αυτούς τιτλοφορείται «Οι εχθροί». Τον διαβάζουμε σε έμμετρη απόδοση της φιλολόγου Χρυσάνθης Φαφουτάκη-Νικολάου [προσπάθεια που της πήρε δεκαπέντε χρόνια], εκδόσεις «Οσελότος»: «Ταξιδεύουν μ’ ένα πλοίο/ δυο θανάσιμοι εχθροί./ Στήνεται στην πλώρη ο ένας/ κι από έχθρα τρομερή/ κάθεται στην πρύμνη ο άλλος,/ μακριά του όσο μπορεί./ Μα σαν έπιασε φουρτούνα, τότε ανήσυχος ρωτά:/ -Το καράβι πού βουλιάζει, από ποια μεριά βουτά;/ -Απ’ την πλώρη! Τ’ απαντάνε/ κι άλλο πλέον δεν ζητά./ Τον εχθρό πνιγμένο πρώτο/ φτάνει μόνο να χαρεί/ κι ευτυχία πιο μεγάλη/ να προσμένει δεν μπορεί./ Δεν τον νοιάζει, αν κατόπιν/ ίδιο θάνατο θα βρει!».

Δεν ξεχνάμε ότι οι αισώπειοι μύθοι απευθύνονται μεν σε παιδιά, αφορούν όμως κυρίως ενηλίκους, διότι είναι κατασταλαγμένη σε αυτούς βαθιά λαϊκή σοφία, που, βλέπουμε, αντέχει στους αιώνες. Ετσι και με τους πολιτικούς αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων. Ας βουλιάξει το καράβι [η χώρα], αρκεί να πάει στον πάτο πρώτος ο αντίπαλος [ο πρωθυπουργός ή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ίδιο είναι, με το ίδιο μένος μιλάει ο ένας εναντίον του άλλου -τι σου κάνει η εξουσία].

Σχολιάζει η συγγραφέας: «Μερικοί προτιμούν να πάθουν κακό, αρκεί προηγουμένως το ίδιο να πάθουν και οι εχθροί τους» (!) Και το πλοίο; Η χώρα; Δεν φαίνεται να τους απασχολεί κάτι τέτοιο, εάν οι ίδιοι δεν είναι οι κυβερνήτες. Στον βυθό. Στον γκρεμό. Στα τσακίδια, αφού αυτοί θα απουσιάζουν. Κάπως έχει δίκιο ο Αίσωπος και ίσως κάπως πρέπει να αρχίσουμε να επανεξετάζουμε τις «αξίες» που έχουν διαμορφώσει τον χαρακτήρα μας. Φαντάζει σαν αδήριτη ανάγκη μια τέτοια επαναπροσέγγιση του αρχαίου γραπτού θησαυρού [ανάγνωση και μελέτη και όχι απλό ξεφύλλισμα].

Διπλή η απόλαυση διαβάζοντας το βιβλίο. Μας θυμίζει τριακόσιους μύθους, που είναι όντως διδακτικοί για κάθε ηλικία και ταυτόχρονα είναι σε έμμετρη απόδοση -στα συν ότι περιέχει παράρτημα με σχόλια και επιμύθια. Γράφει η συγγραφέας: «Σκοπός μου είναι να περάσει μέσα από τους στίχους η λαϊκή σοφία των μύθων με τρόπο ζωηρό, άμεσο και ευχάριστο, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικοί και προσεγγίσιμοι σε ευρύτερο κοινό, κάτι που επιχειρήθηκε με τις ποιητικές διασκευές τους από την αρχαιότητα ήδη».

Στον μύθο «Ανήρ αδύνατα επαγγελλόμενος» λ.χ., στηλιτεύεται το ότι οι άνθρωποι εύκολα υπόσχονται όσα ξέρουν ότι δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. [Ταύτα ραδίως οι άνθρωποι κατεπαγγέλλονται, ά τελέσειν έργω ου προσδοκώσι]. Ενα κι ένα για τους πολιτικούς πασών των αποχρώσεων, σε σχεδόν όλα τα καθεστώτα. Αλλά ας μην ξύνουμε πληγές.

Μένουμε στην ωραία έκδοση και συμφωνούμε με ό,τι διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «[Οι μύθοι] αποδίδονται σε ποικιλόμορφους στιχουργικούς συνδυασμούς με ύφος απλό και μετρική ακρίβεια. Η έμμετρη απόδοση με τη μουσικότητα και το ρυθμό της παρουσιάζει τους μύθους παραστατικότερους και την προσέγγισή τους ελκυστικότερη σε ένα ευρύτατο ηλικιακό φάσμα αναγνωστών».

   

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Κονδύλης και η γενιά του ’60
​Η πνευματική διαδρομή του Παναγιώτη Κονδύλη, εξέχοντος διανοητή [1943-1998], προσεγγίζεται έως τώρα ιδεαλιστικά κυρίως και όχι ιστορικο-υλιστικά, έξω από τις κοινωνικές συνθήκες. Το επιχειρεί αυτό στο...
Ο Κονδύλης και η γενιά του ’60
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τα ένστικτα του λαού
To έχω ξανασημειώσει (Μέτερλινκ, «Αφορισμοί», εκδόσεις Στιγμή): «Καμία κυβέρνηση δεν θα είναι ποτέ καλή, διότι ο μαζοποιημένος άνθρωπος είναι ένα τόσο ηλίθιο ζώο, που δεν αφήνεται να καθοδηγηθεί από τους...
Για τα ένστικτα του λαού
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αντίο, εραστή του καλού γούστου...
Ο Σταύρος Λαγκαδιανός γεννήθηκε (1954) και μεγάλωσε στον Πειραιά. Σπούδασε νομικά και ασκούσε τη δικηγορία, το πάθος του, όμως, ήταν η συγγραφή βιβλίων. Ευτύχησε να απολαύσει τη στενή φιλία του Γιάννη Ρίτσου,...
Αντίο, εραστή του καλού γούστου...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περιδιαβάζοντας τον εικοστό αιώνα*
Μερικές φορές αρκεί ένα ευτυχώς (περίπτωση Κάφκα) ή ένα δυστυχώς (το 3ο μνημόνιο που ψήφισε η πρώτη φορά Αριστερά). Δεν διστάζει επίσης να εκφράσει τη γνώμη της για την πολιτική σκηνή της χώρας, λέγοντας ότι...
Περιδιαβάζοντας τον εικοστό αιώνα*
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ξεγυμνώνοντας τις εξουσίες
Ολα τα βιβλία του Κυριάκου Σιμόπουλου, παρά τις μικρές επικαλύψεις ή επαναλήψεις, είναι δραματικά επίκαιρα -κι έτσι θα μείνουν εσαεί όσο οι εξουσίες αποθρασύνονται και όσο οι κόλακες πολλαπλασιάζονται.
Ξεγυμνώνοντας τις εξουσίες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λογοτεχνία
Χαίρεσαι ν’ ακούς συναδέλφους να μιλάνε για λογοτεχνικά βιβλία, τι προτιμάνε, ποιοι συγγραφείς τους ενθουσιάζουν, ποιοι τους κουράζουν και ποιοι τους ψυχαγωγούν... Δεν έχει σημασία να αναφερθούν ονόματα, αλλά...
Λογοτεχνία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας