• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.2°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.2°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 19.3°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για τον εκδημοκρατισμό των καναλιών

 • A-
 • A+

Τηλεόραση και κόμματα: Να αρθεί το εμπάργκο, ναι, η κοινωνία δεν φαίνεται να έχει αντίρρηση -και μάλλον αδιαφορεί. Και ας πούμε ότι αίρεται. Λοιπόν; Θα επανακάμψει η δημοκρατία μήπως;

Κοκορεύονται οι τηλεοπτικοί ότι τάχα σε μια τηλεοπτική δημοκρατία όλοι μιλούν για όλους, για το δικαίωμα στην αντίθετη άποψη και πολλά που άδουν στις λέσχες, πράγματι δημοκρατικοφανή.

Το θέμα είναι να εκδημοκρατιστούν τα ίδια τα μέσα και όχι να λειτουργούν με νομότυπες δημοκρατικές διαδικασίες, όχι να θέλουν απλώς τη νομιμοποίηση και πέραν τούτου ουδέν ή πέρα βρέχει.

Τα τηλεοπτικά κανάλια, έτσι που καταντήσαμε, είναι πλέον η βάση της εκπαίδευσης του μέσου Ελληνα, πριν από το οικογενειακό περιβάλλον, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας. Και τι κάνουν γι’ αυτή τη μέγιστη αποστολή; Τα ελάχιστα [εκπομπές της προκοπής μάλιστα μόνο στα κρατικά κανάλια μπορεί να απολαύσει κανείς].

Και όχι μόνο τα ελάχιστα. Φροντίζουν να διαμορφώσουν έναν νέο τύπο ανθρώπου [το έχουν κατορθώσει] ο οποίος δεν χρειάζεται να γνωρίζει τη γλώσσα του, να δείχνει σεβασμό στους καλεσμένους του, να δίνει λόγο σε όσους το σύστημα πετάει στο περιθώριο· μήτε για την ελληνική επαρχία θορυβούνται [για την αποξένωση και ερημία όσων ζουν σε μεγάλο τμήμα της] για την καταστροφή του περιβάλλοντος και την ανθυγιεινή διατροφή των Ελλήνων.

Αδιαφορούν προκλητικά να αναφερθούν στους διαιώνιους τρόπους των Ελλήνων, μπας και σωθεί τίποτα -α, μπα.

Δεν θα επανακάμψει η δημοκρατία, διότι ουδέποτε εγκαθιδρύθηκε μέσα στα κανάλια της τηλοψίας. Με πρότυπα το μόντελινγκ, τα ριάλιτι, το απέραντο μαγειρείο που έχει στηθεί στα στούντιο όλων των σταθμών, τις εκπομπές που ευτελίζουν ή λοιδορούν την ανθρώπινη προσωπικότητα, τι σόι δημοκρατία κομπάζουν ότι υπηρετούν;

Επιπροσθέτως δεν υπάρχει περίπτωση να αναρωτηθούν για το είδος της ενημέρωσης και του πολιτισμού που προσφέρουν, ούτε να αξιωθούν να σκεφτούν (;) ότι μόνο κακό κάνουν στη δημοκρατία.

Διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, έτσι και τους πεις ότι αυτό το πράγμα [η τηλοψία] δεν έχει σχέση με την παιδεία και τον πολιτισμό, με τη δημοκρατία. Εμείς, λένε, είμαστε ανοιχτοί σε όλους, από την αρχή της καριέρας μας ποτιστήκαμε με τα νάματα της δημοκρατίας· μύγα δεν σηκώνουν στο σπαθί τους, οι έμφορτοι δημοκρατικού ήθους [και βάρους]. Σιγά... Πρέπει να φάει πολλά ψωμιά καθένας μας για να αποτολμήσει να ψελλίσει την αλφαβήτα της δημοκρατίας [και ακόμη περισσότερα για να την κατανοήσει]. Αυτά δεν είναι εύκολα προς [εν τω βάθει] συζήτηση, με περισσή εντούτοις άνεση μιλάμε για δημοκρατικούς θεσμούς, δυτικό πολιτισμό και λοιπά ετερογενή της ελληνικής αλήθειας.

Για τις ανάγκες βέβαια της συνεννόησης [του ρεαλισμού θα έλεγαν οι τηλεοπτικοί, της πραγματικότητας, αδερφέ], τα κόμματα πρέπει να ακυρώσουν την οδηγία προς τους πολιτικούς τους να απέχουν οι μεν από την ΕΡΤ, οι δε από τον Σκάι.

Θα χορτάσουμε δημοκρατία, θα μας ταράξουν σε δημοκρατικά βαφτίσματα, θα [εξ]αναγκαστούμε να κατανοήσουμε, εκόντες άκοντες, ότι ζούμε μέσα σε μια ευτυχισμένη, ανεξάρτητη, ακομμάτιστη, αντικειμενική, αντιεξουσιαστική τηλεοπτική δημοσιογραφία.

Ας είναι καλά, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα. Υπάρχει μεγάλος βαθμός δυσκολίας στην επικοινωνία -και δεν είναι παιγνίδι παρεών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι τηλεθεατές και οι βάρβαροι
Να που, ενίοτε, ο δαίμονας του «εγώ» των πολιτικών οδηγεί σε λυτρωτικές, εξαγνιστικές αποφάσεις εκ μέρους της «διοίκησής» τους. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αρνούνται, κατόπιν -είπαμε- διοικητικής εντολής,...
Οι τηλεθεατές και οι βάρβαροι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικός λόγος
Η δύναμη της κοντής μνήμης, δος ημίν σήμερον και άλλα τέτοια, μικροσυμφέροντα, βόλεμα και ας υπάρχει γύρω χαλασμός. Το θέλουμε είτε όχι κινούμαστε οι περισσότεροι σ’ αυτή τη ζώνη του μικροσυμφέροντος.
Πολιτικός λόγος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
Ενδιαφέρουσα ου μην και ριζοσπαστική η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συμπράξουν πολιτικά εναντίον της αυταρχικής και σκοταδιστικής [και βίαιης] κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην...
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για την απομάγευση της πολιτικής
Θα χάσουν λέει τις δουλειές τους, θα απολυθούν κατά δεκάδες οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα γεμίσει με ένστολους η Αθήνα, θα στερηθούν οι φυλακισμένοι το προνόμιο (;) των αδειών, θα απαλλαγούν από βαριά φορολογία οι...
Για την απομάγευση της πολιτικής
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Περσόνες...
Κυκλοφορούν περσόνες του θεάματος στις λεωφόρους της τηλοψίας και απολαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος. Ο ένας είναι, λέει, δημοσιογράφος, ο άλλος καλλιτέχνης. Λέει ο πρώτος ότι...
Περσόνες...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Μεγάλη του Γένους Χολή
Ελάχιστα πράγματα συζητιούνται για τα κανάλια τοπικής εμβέλειας, αλλά και για τα κανάλια β΄ διαλογής εθνικής ή τοπικής εμβέλειας που κατακλύζουν, χρόνια τώρα, τις δημόσιες συχνότητες, σε κάθε γωνιά της χώρας....
Η Μεγάλη του Γένους Χολή

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας