• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.1°C / 35.2°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  2 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 27.3°C
  3 BF
  38%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.3°C / 33.3°C
  1 BF
  28%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  5 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  3 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 31.4°C
  4 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  1 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 29.0°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.6°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  3 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.3°C / 31.6°C
  1 BF
  43%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 31.7°C
  2 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  61%
EUROKINISSI/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αίπυτος Στυμφαλίας και Φενεού

 • A-
 • A+

Η χθεσινή μέρα δεν ήταν ηλιόλουστη στη Στυμφαλία, ο κόσμος όμως που συγκεντρώθηκε στο Μουσείο Περιβάλλοντος, δίπλα ακριβώς από τη λίμνη, είχε πολλούς ήλιους μέσα του. Ησαν αυτοί που με την παρουσία τους τίμησαν έναν σπουδαίο πνευματικό δημιουργό, καταγόμενο από εκείνα τα χώματα [από το χωριό Μπάσι - σήμερα Δροσοπηγή], τον εκδότη του περιοδικού «Αίπυτος». Για τη σπουδαιότητα του έργου του, ως πολιτισμικής παρακαταθήκης, μίλησαν δύο εξέχουσες κυρίες του πολιτισμού: η δρ Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, τέως διευθύντρια, επιστημονική συνεργάτις Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και η κυρία Μαρία Μέξια, διευθύντρια Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Κορίνθου.

Η πρώτη τόνισε ότι το εν λόγω περιοδικό είναι ένας θησαυρός της ιστορίας, του πολιτισμού και της περιοχής της Στυμφαλίας και του Φενεού και αναφέρθηκε στην εθελοντική προσφορά του εκδότη του, επισημαίνοντας ότι η υπόθεση πολιτισμός είναι [θα έπρεπε να είναι] υπόθεση όλων. Η δεύτερη κυρία έκανε μια ωραία ιστορική αναδρομή του περιοδικού Τύπου ως διαύλου επικοινωνίας με τα άλλα έθνη, σημείωσε δε τη βιβλιογραφική δυναμική του περιοδικού και πόσο αυτή βοηθάει την επιστημονική λαογραφική κοινότητα [τη φιλολογική, την εθνογραφική και λοιπά].

Θυμάμαι το περιοδικό από την εποχή της «Ελευθεροτυπίας» και πόσο η εμβέλειά του είχε υπερβεί το τοπικό ενδιαφέρον και είχε εξακτινωθεί σε όλη την Ελλάδα. Το επίπεδο των συνεργασιών ήταν όντως πολύ υψηλό γιατί φρόντιζε ο εκδότης να ελκύει τις καλύτερες περιπτώσεις που διακονούσαν τον ελληνικό πολιτισμό, όχι μόνο της Κορινθίας και του Φενεού αλλά και σύμπασας της χώρας. Τα κείμενα απέπνεαν βαθιά γνώση και αγκάλιαζαν, διά μιας ιστορικής αλληλουχίας, το σώμα και την ψυχή της χώρας.

Ο εκδότης διακρινόταν από την αρχαιογνωσία του αλλά και από τη δηκτική [και ταυτόχρονα εύθυμη] σχολιογραφία του. Εκτός από τα κύρια θέματα παρουσίαζε, με οξύνοια και τρυφερότητα, τα μικρά καθημερινά που ταλανίζουν τον πολιτισμό αλλά και την ελληνική κοινωνία [σε ανύποπτη στιγμή μού είχε εξομολογηθεί ότι έκανε λάθος που δεν ακολούθησε εξαρχής το επάγγελμα του δημοσιογράφου αλλά αυτό του εκπαιδευτικού - δεν μπόρεσα να του απαντήσω].

Το περιοδικό σταμάτησε να κυκλοφορείται πριν από δώδεκα χρόνια. Προλάβαμε, όμως, όσοι ενδιαφερθήκαμε, να γνωρίσουμε σε βάθος και να αγαπήσουμε την Κορινθία εξαρχής: από τα πρώτα της γραπτά σκιρτήματα, από τα πρώτα της βήματα [στα εικαστικά, στη μουσική, την κεραμική, την αγαλματοποιία, ας πούμε μάθαμε για τον Λύσιππο, για πολλά τέλος πάντων...]

Ενας άνθρωπος που σήκωσε το βάρος του καθήκοντος απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου του - και όλης της χώρας. Μεγάλη η συμβολή του στην τοπική άμα τε και εθνική αυτογνωσία. Διάγει το ενενηκοστό πρώτο έτος της ηλικίας του· δεν μπόρεσε να παρευρεθεί - ήσαν εκεί οι κόρες του, δακρυσμένες, περήφανες. Εντυπωσιάστηκα από την παρουσία δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ [το εννοούσαν που ήσαν εκεί!].

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εταιρεία «Βίκος»
Διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους προς τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη κάτοικοι χωριών της ορεινής Κορινθίας για επικείμενη διάνοιξη γεώτρησης στην περιοχή από την εταιρεία «Βίκος», που δραστηριοποιείται...
Εταιρεία «Βίκος»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης
Εφυγε χθες στα 93 του ένας αγαπημένος φίλος, ο εκδότης του επί πολλά χρόνια κυκλοφορούμενου περιοδικού «Ο Αίπυτος» -περιοδικού για τη Στυμφαλία και τον Φενεό Κορινθίας, Σπύρος Μιχόπουλος.
Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιρετικά βιβλία
Η έκθεση με τίτλο Δεύτερο Θερινό Βιβλιοστάσιο ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει ώς αύριο. Εχουμε χρόνο -σήμερα και αύριο- να την επισκεφτούμε! [Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη, Αγίων...
Αιρετικά βιβλία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eργατική τάξη
Οσο μιλάμε στο όνομα των εργαζόμενων τάξεων, δίχως να αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εργατικής τάξης, θα διαπιστώνουμε πως δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί.
Eργατική τάξη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ενας... θεολόγος στο Μουσείο Λαογραφίας
Δεν παίρνει χαμπάρι η υπουργός Πολιτισμού από διαμαρτυρίες και καταγγελίες για άστοχες και επικίνδυνες αποφάσεις και πράξεις της το έχει αποδείξει καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της.
Ενας... θεολόγος στο Μουσείο Λαογραφίας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη φριχτή πολτοποίηση βιβλίων
Η απολίτιστη και ανατριχιαστική διαδικασία να πολτοποιούνται τα βιβλία ενός χρεωμένου εκδότη είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, διά νόμου μάλιστα κατοχυρωμένη.
Για τη φριχτή πολτοποίηση βιβλίων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας