• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  3 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.6°C / 17.1°C
  1 BF
  83%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  1 BF
  80%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.9°C
  2 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 17.4°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 17.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 10.1°C / 13.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  2 BF
  78%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.7°C
  1 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 19.6°C
  2 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.9°C
  4 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.7°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  88%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.9°C
  2 BF
  74%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 21.0°C
  3 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 14.9°C
  0 BF
  89%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 16.7°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  2 BF
  67%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι απλοί παπάδες και ο λαός

 • A-
 • A+

Ο απλός παπάς από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, από τα Επτάνησα μέχρι και τα Δωδεκάνησα θα ξεσηκωθεί και θα ταυτιστεί με τον Ιερό Σύνδεσμο Κληρικών Ελλάδος όχι μόνο για τα εφημεριακά δίκαια αλλά και για τη διατήρηση της ελληνοορθοδόξου παραδόσεως. Ετσι νομίζει ο Σύνδεσμος Κληρικών -και το τονίζει.

Καλεί προς τούτο τον ελληνικό λαό, «ο οποίος ζει μαύρες μέρες με ανέχεια και αγωνιά για το μέλλον, να στηρίξει τους κληρικούς και την Εκκλησία της πατρίδας μας». Δεν έχω δει παπάδες να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις άλλων κοινωνικών στρωμάτων, να δηλώνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στις πάσχουσες ομάδες όταν αυτές διεκδικούν τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους ή κάποια βελτίωση των συνθηκών επιβίωσής τους. Θα ξεχώριζαν δε με τα ράσα και το όλο παρουσιαστικό τους -και δεν ενδιαφέρει εδώ τυχόν μεροληψία στα κριτήρια της αισθητικής της κοινωνίας. Ατιμα μικροσυμφέροντα...

Εστω δειλά, έστω υποκριτικά η κυβέρνηση έκανε ένα μικρό βήμα, όπως και στο θέμα με τους βόρειους γείτονες· δεν έχει σημασία ότι δεν έδειξε αποφασισμένη ή ότι δεν έχει αναλυτικά και εξονυχιστικά επεξεργαστεί τα χρόνια αυτά προβλήματα [γιατί είναι όντως εθνικά προβλήματα]. Τώρα, γιατί δεν συμμετείχαν οι απλοί παπάδες στις συνομιλίες Εκκλησίας-Πολιτείας είναι δικό τους εσωτερικό θέμα και μάλλον καταδεικνύει ότι η Ιεραρχία δεν τους λαμβάνει και τόσο υπόψη στις μεγάλες της διαπραγματεύσεις. Τι να κάνουμε εμείς οι λαϊκοί; Να παρέμβουμε στα του οίκου του θεού κομμάτι δύσκολο.

Από όλη αυτή τη φασαρία εκείνο που κατακάθεται είναι ότι εθίγη όχι τόσο η πίστη όσο τα οικονομικά συμφέροντα -δεν λησμονείται ότι και αυτοί άνθρωποι είναι και κάπως πρέπει να ζήσουν. Ουδεμία αντίρρηση. Να στραφούν εναντίον της ηγεσίας τους και ας κατέβουν και στους δρόμους -θα είναι ενδιαφέρον [το θέμα και όχι το θέαμα].

Αφού ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν είναι στις προθέσεις κανενός δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν, θα τα βρουν -είναι βέβαιο- στις διαδικασίες μεταξύ τους. Εξεταστέον εάν οι κορυφαίοι της εκκλησιαστικής ιεραρχίας συνομιλούν με τους απλούς παπάδες [κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται όμως στην ανακοίνωση του Συνδέσμου Κληρικών].

Επίσης: οι εξ ευωνύμων βολές στην κυβέρνηση ας γίνουν λόγος -γιατί τώρα είναι κραυγές, που οπωσδήποτε δεν οδηγούν σε αποδυνάμωση των κυβερνητικών πράξεων ούτε βοηθούν στο να γίνει κατανοητή η κριτική προς αυτές τις πράξεις. Με σαφήνεια να διατυπωθούν οι αντιρρήσεις τους [το και το, αδελφέ, αδελφοί, σύντροφοι, ξέρω ’γώ τι θα πουν -επείγει να είναι καθαρό, εύληπτο]. Κινδυνεύουν διαφορετικά να θεωρηθούν ασυντόνιστοι και οι ίδιοι, χωρίς σκευασμένες ή ανασκευασμένες θέσεις για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Δεν γίνεται λόγος για την ομίχλη που σκεπάζει τις σκέψεις και τα λόγια όσων κινούνται στα ούτως ή άλλως θολά ρητορήματα του φιλελευθερισμού [ναι, μεν, αλλά, ναι μεν αλλά και λοιπά -μία από τα ίδια· είναι πολλές οι χριστιανικές ψήφοι, δεν παίζουμε. Ναι, αλλά πότε θα γίνουμε Ευρωπαίοι]; Είναι φαεινό πόσο ρευστά είναι όλα στο ιδεολογικό (;) υπόβαθρο των Ελλήνων πολιτικών σχεδόν όλων των αποχρώσεων. Πρέπει να φαγωθούν, καθώς φαίνεται, πολλά ψωμιά ακόμη έως ότου κατακτηθεί ένα μίνιμουμ συνεννόησης σε πολιτισμική τουλάχιστον βάση.

Μπορείς να ευχηθείς καλόν αγώνα στους απλούς παπάδες;

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ευχές για τη ζωή και την υγεία όλων
«Τι ζούμε... Από το ένα κακό στο άλλο. Δέκα χρόνια μαστίγωμα... Να 'χεις τα όποια δικά σου προβλήματα και να μη βλέπεις ένα καλό, μια ελπίδα, ένα φως γύρω σου. Μέτρα-θάνατοι, μέτρα-σκάνδαλα...»
Ευχές για τη ζωή και την υγεία όλων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δικαιοσύνη και θεία κοινωνία
Αυτό πάλι με την Πολιτεία, εν προκειμένω τη Δικαιοσύνη, να μην τολμά να θίξει το ιερατείο έχει καταντήσει κλαυσίγελως για το κοινοβουλευτικό μας πολίτευμα. Ολοι οι Ελληνες σε καραντίνα, οι ιερείς όμως το βιολί...
Δικαιοσύνη και θεία κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα ράσα και το σουλτανικό φιρμάνι
Λένε πολλοί, που κάτι περισσότερο ξέρουν, πως είναι θαύμα το ότι σε αυτόν τον τόπο μιλάμε, μετά πολλαπλές φυλετικές προσμίξεις και τόσες υποδουλώσεις, ελληνικά - πώς τα μιλάμε είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.
Τα ράσα και το σουλτανικό φιρμάνι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H εκκλησία, οι κληρικοί, ο λαός
Ελαβα επιστολή από αναγνώστη με αφορμή το σημείωμα «Για μια κοινωνική εκκλησία» και ευχαρίστως τη δημοσιεύω. Εχει σημασία ο διάλογος και η ήπια εκφορά του. Πάντα θα υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν και όσοι...
H εκκλησία, οι κληρικοί, ο λαός
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για μια κοινωνική εκκλησία
Η κοινωνική δράση της εκκλησίας σημαίνει να δώσει παραδείγματα σε όσους πιστεύουν αλλά και σε όσους δεν πιστεύουν. Ενόσω οι άνθρωποι διακατέχονται από θρησκευτικά ορμέμφυτα [ή κατασκευάσματα, δεν έχει σημασία]...
Για μια κοινωνική εκκλησία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας