• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  3 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.4°C
  3 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  3 BF
  73%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  4 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  92%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.8°C
  4 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  4 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.7°C
  3 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.1°C / 14.0°C
  0 BF
  73%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια κοινωνική εκκλησία

 • A-
 • A+

Ο ιερέας Φραγκίσκος Ολβέιρα ήθελε να ζει με τους φτωχούς, να δώσει τη μάχη για την απελευθέρωση των καταπιεσμένων λαών. Στα είκοσι δύο του άφησε τη μαγευτική Μάλαγα και πήγε στην Αργεντινή, εκεί που ο κόσμος πεινάει. Συνδέει [ταυτίζει] την πίστη του με την κοινωνική βοήθεια. Δεν αιθεροβατεί. Λέει [και ας τον ακούσουν οι μεγαλόφωνοι λειτουργοί της δικής μας χώρας]: «Δεν μπορώ να ευλογώ την ψυχή ενός ανθρώπου που πεθαίνει από την πείνα. Αυτό είναι εναντίον της αξιοπρέπειας του ανθρώπου».

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για την εκκλησία και την ανάγκη να διαχωριστεί από το κράτος. Να γίνει ο διαχωρισμός. Θα δοθεί έτσι η ευλογημένη ευκαιρία σε όσους ιερουργούν να αφοσιωθούν στις επιταγές του Ιησού περί αγάπης και συμπόνιας, που πρέπει να είναι έμπρακτες βεβαίως. Να γίνει η εκκλησία ένας παράλληλος θεσμός με τον πολιτειακό και όχι να είναι πολιτειακός θεσμός η ίδια.

Να εξευγενιστεί η εκκλησία, να αναπληρώσει [και αυτό να το κάνει με έντονα πολιτικό τρόπο] την αδυναμία ή την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα πάσχοντα λαϊκά στρώματα, για τους αποκλεισμένους, για τους παρίες, γι’ αυτούς που δεν έχουν πού να πλαγιάσουν, αλλά και δεν έχουν ένα ζεστό σκέπασμα στους δρόμους που τους «φιλοξενούν».

Αυτό δεν είναι υπεκφυγή ή διαστρέβλωση της πραγματικότητας, η εκκλησία δηλαδή να γίνει το υποκατάστατο της πολιτείας. Η κοινωνική δράση της εκκλησίας σημαίνει να δώσει παραδείγματα σε όσους πιστεύουν αλλά και σε όσους δεν πιστεύουν. Ενόσω οι άνθρωποι διακατέχονται από θρησκευτικά ορμέμφυτα [ή κατασκευάσματα, δεν έχει σημασία] η εκκλησία καλείται να τους αντιμετωπίσει ως κοινωνία και όχι σαν ποίμνιο. Να μετατρέψει την αμύθητη περιουσία της σε ασταμάτητο αγώνα εναντίον της φτώχειας και της πείνας, αυτών των θλιβερών καταστάσεων που υποβαθμίζουν την αξιοπρέπεια του ανθρωπίνου είδους.

Τα πλουμίδια των αμφίων δεν εντυπωσιάζουν πλέον κανένα νουνεχή ή ευαίσθητο περί το νόημα της ύπαρξης. Ούτε οι πομπώδεις διαλέξεις περί έθνους-εκκλησίας ως ενός και ταυτού σώματος. Οι εποχές απαιτούν πράξεις προσφοράς και αλληλεγγύης και όχι φούμαρα εκκλησιαστικά περί σωτηρίας της ψυχής. Εάν η σωτηρία της ψυχής είναι δόγμα εκ των ων ουκ άνευ για την εκκλησία και άρα πρέπει να δώσει βαρύτητα σε αυτήν, άλλο τόσο απαραίτητο είναι να εγκύψει και στη σωτηρία του σώματος.

Διότι, άνευ σώματος... ψυχή γιοκ. Ουδείς εξάλλου γνωρίζει τι σημαίνει ψυχή και είναι απορίας άξιον πώς προέκυψε επιστήμη με πρώτο συνθετικό την ανερμήνευτη αυτή λέξη. Υπάρχει και ένα άσμα που λέει ότι «η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα» -για φαντάσου· και μετά μας φταίει η εκκλησία...

Μπορεί η εκκλησία να δώσει ένα παράδειγμα [πλην των συσσιτίων]; Αυτό -όλα τα άλλα είναι περισπασμός και ακατανοησία, και ας μη γίνει λόγος για αρχομανίες εκκλησιαστικές και τρυφηλή, από ορισμένους, εκκλησιαστική ζωή. Δεν ελκύουν πλέον τα θυμιατά και οι ανέξοδες ευλογίες, απαιτείται πράξη. Η πράξη δεν είναι σκέτος υλισμός· είναι βαθύτατα ηθική πάνω απ’ όλα. Ναι στην κοινωνική εκκλησία.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι εχθροί...
Η κυριαρχία της ιεραρχίας, του οικονομικού και πολιτικού συστήματος. Δύσκολο να συγκλονιστεί κανείς και να εναντιωθεί σ’ όλο αυτό το παραλήρημα, στην απώλεια του αυτεξούσιου αλλά και της καθημερινής...
Οι εχθροί...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενέθλια γη
Kέντρο νομίζω των πραγμάτων και του νοήματος είναι ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του.
Γενέθλια γη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον θεό, ή στο θείο, ακριβώς διότι είναι ελεύθερος να το πράττει, είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν εξυπνάκια, αρνητή...
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
Ας είναι λοιπόν τούτες οι μέρες μέρες ανά(σ)τασης του του ελληνικού λαού, μέρες αναγέννησης αλλά και επίδειξης σθένους εκ μέρους εκείνων των πολιτικών κομμάτων που ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ζωής των απλών...
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Λέξεις κενές
Οι λέξεις έχουν χάσει πια τη σημασία τους και την αίγλη που αυτές προσέδιδαν στην ανθρωπότητα [οι λέξεις], καθώς και τις αξίες που κουβαλούσαν κατά τη χρήση τους.
Λέξεις κενές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας