• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 13.5°C
  2 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.8°C / 11.6°C
  2 BF
  90%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 9.4°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  0 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.8°C
  3 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  3 BF
  78%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 13.3°C / 13.4°C
  2 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  2 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.3°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  0 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 15.4°C
  4 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 13.2°C
  0 BF
  91%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.0°C / 11.0°C
  1 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.3°C / 13.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  94%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ποδόσφαιρο και ο πολιτισμός [μας]

 • A-
 • A+

Κινητικά προβλήματα, προσωρινά, με κρατούν στο μικρό, αλλά με βεράντα, ενδιαίτημά μου. Ευκαιρία να διαβάσω ένα βιβλίο από την αρχή ίσαμε το τέλος, χωρίς το άγχος των συνεχών διακοπών και το τσάκισμα των σελίδων. Αυτό είναι καλό, που προκύπτει από την πρόσκαιρη ανημπόρια μου: η απόλαυση της ανάγνωσης.

Υπάρχει όμως και η τηλοψία. Δεκάδες συσκευές έχουν βγει στις βεράντες των γειτονικών πολυκατοικιών και κάθε τόσο δονείται ο τόπος από τις ιαχές των παρεών όταν ο βιρτουόζος ποδοσφαιριστής της ομάδας της αρεσκείας των επιτυγχάνει ένα τέρμα.

Συνηθίζεται να μαζεύονται παρέες στα σπίτια, με πίτσες και μπίρες, και να παρακολουθούν ομού τη διεξαγωγή των αγώνων.

Είναι μια ευκαιρία για συνύπαρξη, έστω [για μερικούς θεωρητικούς της πεντάρας] κατευθυνόμενη, έστω συνηθισμένη.

Είναι κατά βάθος μία πολιτιστική μάζωξη, αφού το να παρακολουθείς εκδηλώσεις πολιτισμού είναι χρονοβόρο και κοστίζει, παρότι όλοι θα μπορούσαμε να κάνουμε μικρές οικονομίες για την παρακολούθησή τους. Ας είναι -άλλο θέμα αυτό.

Είναι ένα επίπεδο λαϊκού πολιτισμού, που χαρακτηρίζει τις εποχές μια τέτοια εκδοχή, οι τηλεοράσεις δηλαδή στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.

Αυτό είναι μορφή ελευθερίας και την υπερασπίζονται οι συγκεντρωνόμενοι, συνειδητά είτε ασυνείδητα· είναι η δική τους, προσωπική ελευθερία, όχι, είναι αλήθεια, με πολύ κόπο κατακτημένη.

Αλλά αυτή είναι και αυτήν υπερασπίζονται. Αυτή συνήθως περιλαμβάνει: ένα διαμερισματάκι, στενόχωρο ή ευρύχωρο, την επιλογή της παρέας, την επιλογή τρόπων διασκέδασης από σένα τον ίδιο και όχι από γραφεία, που υποτίθεται διαλαλούν το «ευ ζην». Κάνεις ας πούμε ό,τι γουστάρεις χωρίς να σου επιβάλλονται περιορισμοί άνωθεν ή κατευθυντήριες γραμμές.

Το να βλέπεις έναν αγώνα με παρέα αναπτύσσει δεσμούς ή προσδένει έστω προσωρινά διαφορετικούς ανθρώπους.

Υπάρχουν πτυχές τούτης της ελευθερίας: καφέ, μπαρ, ταβέρνες, ποδόσφαιρο, σαββατοκύριακες μικροέξοδοι, αντάμωμα με τις φλόγες του τζακιού τον χειμώνα, επίσκεψη παραλιών το καλοκαιράκι, μια ντοματιά στο μπαλκόνι· οτιδήποτε κινεί την πραγματικότητα του καθενός [την «κατασκευή» αυτής της πραγματικότητας]. Είναι στην ουσία το ιδιαίτερο, μικρό σύμπαν του καθενός, που όχι μόνο το υπερασπίζεται αλλά και το μοιράζεται με άλλους.

Αυτό το σύμπαν προέχει και όχι μια εξέγερση κατά της καταπίεσης που υφιστάμεθα από αλαζονικές εξουσίες.

Οι επαναστατικές ρητορείες είναι για τα πολιτικά κόμματα και όχι για τους καθημερινούς ανθρώπους. Μας φταίει βέβαια το πολιτικό σύστημα αλλά την εκρίζωσή του την αναθέτουμε (;) σε άλλους, στους εκπροσώπους μας...

Η ελευθερία προέρχεται για τους πολλούς από την επιθυμία τους να κάνουν φιλίες, δεσμούς, να ανήκουν σε μια κοινότητα -να βλέπουν μαζί ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Αυτό απαιτεί σεβασμό στην παρέα, μια καλόπιστη προεργασία, μια αξιολόγηση των διπλανών· μια κατάφαση και μια αγάπη προς τη ζωή. Τα άλλα είναι μεγαλοστομίες και ασυναρτησίες μάλιστα τις περισσότερες φορές. Βλέπω έναν ποδοσφαιρικό αγώνα με τους φίλους μου είναι πολύ περισσότερα πράγματα από την αγάπη προς το παιγνίδι [η αγάπη είναι αυτονόητη].

Μπορεί επίσης να σημαίνει και το εξής: Πόσο άθλιο είναι το πολιτικό παιγνίδι που παίζεται ερήμην των πλείστων, από «προδότες», αποστάτες, εθνικοπαράφρονες, διεθνοπαράφρονες και λοιπούς που [νομίζουν ότι] συμμετέχουν σ’ αυτό το παιγνίδι.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολιτισμός ως πεδίο αντίστασης
Ο θάνατος του Μίκη ήρθε να μας θυμίσει ότι ανάγκη πάσα να υπάρξει μια πολιτιστική αναγέννηση, μπας και κουνηθούν οι κοιμισμένες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις, που τώρα σύρονται από επαγγελματίες...
Ο πολιτισμός ως πεδίο αντίστασης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σοφία-ματαιοδοξία
Εχει σημασία ότι οι άνθρωποι του πολιτισμού αυτή την εποχή διεκδικούν τα χαμένα τους μεροκάματα. Σοφοί άνθρωποι λοιπόν -αυτοί απουσιάζουν, όπως απουσιάζουν το σθένος και ο κοινός νους.
Σοφία-ματαιοδοξία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αιδώς και αρετή
Ουδέποτε ενδιαφέρθηκε η ελίτ για την καλλιτεχνική ματιά στον κόσμο, για τα συναισθήματα, για την ποίηση, ούτε καν για την -εθνικώς- ιδρυτική δύναμη της τελευταίας· τι θα έλεγαν οι κύριοι της ελίτ, αν δεν είχαν...
Αιδώς και αρετή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
Πώς να το κάνουμε -περνάει γρήγορα ο καιρός, η ομορφιά φθείρεται, αναπότρεπτα, παρ’ όλα αυτά τη ζωή μας την κυκλώνει ο ύπνος, αφού είμαστε από την ύλη των ονείρων πλασμένοι... Η τέχνη εναντιώνεται στο...
Ο Σαίξπηρ και τα περιοδικά μόδας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
Δυστυχώς, η καθημερινότητα δεν εγγυάται έναν συνεκτικό τρόπο ζωής, μια συνάφεια με το σώμα και το πνεύμα, αφού ποτέ δεν σχηματίστηκε (η καθημερινότητα) από μια μακρόσυρτη διάρκεια πολιτισμού και υγιούς...
Ο πολιτισμός της καθημερινότητας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
O Eνγκελς, οι εργάτες, η ανάπτυξη
Το Δίκαιο και η Οικονομία ωχριούν μπροστά στις αρχέγονες, απελευθερωτικές και συνάμα (συν)υπαρξιακές σχέσεις που αναπτύσσουν αυτόνομα και αυτόβουλα οι κοινότητες -και μάλλον κάτι περισσότερο ήξεραν οι...
O Eνγκελς, οι εργάτες, η ανάπτυξη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας