• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.2°C / 35.8°C
  2 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.6°C / 33.8°C
  2 BF
  47%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 34.3°C
  3 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 29.1°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  31°C 26.8°C / 32.0°C
  1 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 30.4°C
  2 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  2 BF
  17%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 26.0°C / 32.7°C
  2 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.0°C
  2 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.7°C
  3 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.6°C / 32.9°C
  0 BF
  39%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 25.5°C / 32.7°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 27.8°C
  4 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.7°C / 36.0°C
  0 BF
  26%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.3°C
  3 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  28°C 26.7°C / 32.2°C
  2 BF
  72%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  0 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βεβαίως προηγούνται τα βουνά

 • A-
 • A+

Παρουσιάζεται σήμερα, στις 8 μ.μ., στο Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα [πάρκο Αγίας Τριάδας/Λαμπηδόνα], το βιβλίο του Φώτη Κατέβα «Τα βουνά προηγούνται». Πρόκειται για αναφορά [μελέτη] στη Φιλοπρόοδο Ενωση Καροπλεσίου Αγράφων, μέσα από την ανίχνευση του αρχείου του Γιάννη Κοσπεντάρη [1933-1936], που ήταν από τους βασικούς πρωτεργάτες της.

Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι η Φιλοπρόοδος Ενωση Καροπλεσίου υπήρξε ουσιαστικός πρόδρομος του ΕΑΜ. Η δομή της και η οργάνωσή της αποτέλεσαν το πρότυπο για τη διαμόρφωση της λαϊκής αυτοδιοίκησης [και δικαιοσύνης] στις ορεινές περιοχές όπου δρούσαν οι δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ.

Και βέβαια προηγούνται τα βουνά, τουλάχιστον στη συγκρότηση κοινωνιών εντός ιδιαίτερων, σκληρών συνθηκών, όπου απαιτείται κοινή δράση και συμφωνία εξάπλωσής της [της δράσης] με σκοπό την ισότητα [και πριν απ’ όλα την επιβίωση]. Τι ήταν ουσιαστικά η Ενωση; Μια κοινοτιστική μορφή συνύπαρξης στην οποία ο καθείς προσφέρει σύμφωνα με τις δυνατότητές του και επίσης ο καθένας, όπως συνέβαινε στην αρχαία αθηναϊκή δημοκρατία, έχει τη σειρά του. Από την εξέταση του αρχειακού υλικού προκύπτουν καταστάσεις τις οποίες καλούνται να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι που δημιούργησαν την Ενωση με αλληλέγγυο τρόπο και ανιδιοτελή προσφορά.

Ηταν η Ενωση αργότερα ο καλύτερος μπούσουλας για την οργάνωση στο βουνό, όταν ακόμη τα εμφύλια πάθη δεν είχαν ξεμυτίσει και ο πόθος για απελευθέρωση διαπότιζε άντρες και γυναίκες -ένα προοίμιο ταυτόχρονα στη δέλτο της ισότητας των δύο φύλων.

Οι σημαντικές εμπειρίες των ανθρώπων της Φιλοπροόδου Ενωσης Καροπλεσίου αποτέλεσαν παρακαταθήκη για την ενδυνάμωση και εξάπλωση με δημοκρατικές διαδικασίες της σύνολης Εθνικής Αντίστασης. Αυτό προσπαθεί να μεταφέρει στους αναγνώστες ο συγγραφέας, με αντικειμενική ανάγνωση και ειλικρίνεια -τα στοιχεία που έρχονται στο φως εξάλλου δεν αφήνουν περιθώρια για ιδιοτελή χρήση τους. Ο [οιονεί] κοινοτισμός προέκυψε από μόνος του ή ίσως να οφείλεται και στους φωτισμένους [κύκλο φωτισμένων] του χωριού -η κοινότητα πάνω απ’ όλα, όπως η αρχαία πόλη.

Δίνεται στον συγγραφέα η ευκαιρία να εκδιπλώσει τα αγαθά που προκύπτουν από μια τέτοια οργάνωση και να την προβάλει στο παρόν, μπας και αντιληφθούμε οι τωρινοί τι σημαίνει να είσαι κοινότητα [να ζεις μέσα στην κοινότητα και να γίνεις ένα μαζί της], ακόμη και μέσα στην απεραντοσύνη των μεγαλουπόλεων. Μπορεί, λέει, να μεταφερθεί στο σήμερα το ήθος και το ύφος του συνανήκειν και του συναποφασίζειν, να προβληματιστούμε για τον τρόπο που ελέγχουμε τη ζωή μας την ίδια και να στοχαστούμε πιθανώς για μια διαφορετική [εννοείται δημοκρατική] δόμηση νέων πολιτικών οργανώσεων και φορέων πολιτικής γενικά.

Νομίζω θα είναι μια ωραία βραδιά, μετά την τόση σαβούρα που δεχόμαστε καθημερινά στα τηλεοπτικά παράθυρα, υφιστάμενοι τις γελοίες κόνξες των πολιτικών του εικοστού πρώτου αιώνα. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο ίδιος ο συγγραφέας, Φώτης Κατέβας, ο Γιώργος Κασπεντάρης, εκπαιδευτικός στο Α' Πειραματικό Λύκειο Αθηνών, ο Πέτρος Μανταίος της «Εφημερίδας των Συντακτών» και ο Κώστας Τσιβιλίκας, δημοσιογράφος, πρώην στέλεχος της ΕΡΤ.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eργατική τάξη
Οσο μιλάμε στο όνομα των εργαζόμενων τάξεων, δίχως να αναγνωρίζουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της εργατικής τάξης, θα διαπιστώνουμε πως δεν βγαίνουν οι λογαριασμοί.
Eργατική τάξη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
«Η ιστορία των ανιστόρητων» - Κολοκοτρονέικα
Από τον αναγνώστη, κ. Γιώργο Μίχα, λάβαμε την εξής επιστολή: «Στο φύλλο της 11/1, μου προξένησε έκπληξη ότι ο εκλεκτός συνεργάτης σας Γ. Σταματόπουλος προβάλλει ένα βιβλίο «παραϊστορίας» (Κολοκοτρωνέϊκο - Ν....
«Η ιστορία των ανιστόρητων» - Κολοκοτρονέικα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η απολαυστική ιστορία των Εξαρχείων
Eίναι καιρός να αποκτήσουν οι βιβλιόφιλοι αλλά και τα αστυνομικά όργανα, οι ποιητές και οι βουλευτές μας το εξαιρετικό πόνημα του συγγραφέα Γιάννη Φούντα «Εξαρχείων αλφαβητάρι» και να πάψει επιτέλους ο καθένας...
Η απολαυστική ιστορία των Εξαρχείων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος
Το σπουδαίο σε αυτό το βιβλίο είναι ότι μιλούν οι μαθητές του καθηγητή και όχι διακεκριμένοι συνάδελφοί του με διεθνές κύρος [παρ’ ότι συχνά τους καλούσε στο πανεπιστήμιο]. Και μιλούν με απέραντο σεβασμό και...
Ο γιατρός, ο δάσκαλος, ο άνθρωπος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι πολιτικοί αντίπαλοι... κι ο Αίσωπος
Ξεκινάμε με τον Αίσωπο, πολυταξιδεμένο, λένε, άντρα του 6ου π.Χ. αιώνα με κοφτερό μυαλό και σκωπτικό πνεύμα. Τους μύθους που του αποδίδονται δεν τους ξέρουμε όλους -είναι και πολλοί και καλοί. Ενας απ’ αυτούς...
Οι πολιτικοί αντίπαλοι... κι ο Αίσωπος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μεταμνημονιακά
«Εξοδος αδιέξοδος» [το δέλτα της αδιεξόδου αντεστραμμένο και κεφαλαίο] είναι ο τίτλος του βιβλίου που μόλις κυκλοφορήθηκε από τις εκδόσεις Τόπος. Υπότιτλος: «Η κληρονομιά των μνημονίων και οι ανοιχτοί...
Μεταμνημονιακά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας