• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.2°C / 33.6°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.9°C / 36.0°C
  3 BF
  40%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.0°C / 34.9°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.5°C / 30.9°C
  3 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  4 BF
  62%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 35.0°C
  3 BF
  33%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 25.9°C / 31.4°C
  4 BF
  22%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  37%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.1°C / 29.8°C
  1 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.9°C / 28.9°C
  1 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.4°C / 31.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  74%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  2 BF
  17%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 33.5°C / 35.1°C
  3 BF
  29%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.3°C
  5 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.3°C / 33.8°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  1 BF
  50%
ΕUROKINISSI / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κορινθιακός εμφύλιος για τα νερά

 • A-
 • A+

Είναι τοις πάσι γνωστό ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το στερήσει από κανέναν. Ελα όμως που αυτό το αυτονόητο διαμελίζεται από μερικούς τοπικούς άρχοντες και μάλιστα του ιδίου νομού. Ο δήμος Κορινθίων υδροδοτείται από τις πηγές της Δρίζας, πηγές που αναβρύζουν στην ορεινή Κορινθία.

Από τις ίδιες πηγές αξίωσε να υδροδοτηθεί και ο όμορος δήμος Σικυωνίων, που είναι πολύ πιο κοντά στις εν λόγω πηγές [που, εδώ που τα λέμε, δεν είναι και αστείρευτες]. Το αιτήθηκε και εξασφάλισε την υδροδότηση και, μάλιστα, σε μια διάθεση κατανόησης, μόνο κατά τη χειμερινή περίοδο.

Ο δήμαρχος Κορινθίων εντελώς ξαφνικά -και αψυχολόγητα- αποφάσισε ότι ο δήμος Σικυωνίων δεν δικαιούται να υδροδοτείται από τις πηγές Στυμφαλίας [ο θεός κι η ψυχή του, μόνο, γνωρίζουν γιατί].

Ο κύριος αυτός έδωσε εντολή στα δικαστήρια και αξιώνει από το Συμβούλιο της Επικρατείας να εκδώσει ακυρωτική απόφαση για την εκτέλεση του έργου υδροδότησης του δήμου Σικυωνίων, έτσι, άνευ λόγου και αιτίας. Οργίζεται ο δήμος Σικυωνίων γι’ αυτήν τη στάση του δημάρχου Κορινθίων. Σε ομόφωνη απόφασή του καταδικάζει αυτήν την εξέλιξη, εκφράζοντας παράλληλα την έκπληξή του, γιατί ώς πρόσφατα ο δήμος Κορινθίων δεν είχε καμιά αντίρρηση για την υδροδότηση του δήμου Σικυωνίων [με πρωτεύουσα το Κιάτο, για όσους δεν γνωρίζουν επαρκώς].

Απαιτείται κάποια ερμηνεία, κάποια αιτιολόγηση εκ μέρους του δημάρχου Κορινθίων. Ποιος δαίμονας τον «τσίμπησε» και έκανε στροφή 180 μοιρών, χωρίς να έχει μεσολαβήσει κάτι ουσιαστικά δραματικό, χωρίς να υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ώστε να διεκδικεί νομικά την ακύρωση του έργου της υδροδότησης του δήμου Σικυωνίων από τις ορεινές πηγές του κοινοτικού διαμερίσματος της Στυμφαλίας;

Αφού το νερό είναι δημόσιο αγαθό, γιατί, εκτός από τους Κορίνθιους, να μην έχουν πρόσβαση και οι Σικυώνιοι; Και, δεν ξέρω -έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες που να αποδεικνύουν ότι δεν κινδυνεύει ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της ορεινής περιοχής και δεν θα γίνει μια απέραντη έρημος; Νομίζω ο δήμαρχος Κορινθίων μιλά χωρίς τον «ξενοδόχο», ο οποίος εδώ και δέκα χρόνια εξασφάλισε την υδροδότηση της πόλης του, γιατί είχε να κάνει με έναν άτολμο και «δοτικό» τότε δήμαρχο του ορεινού διαμερίσματος της Στυμφαλίας [του είχαν τάξει αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία ουδέποτε καρπώθηκε ο τότε μικρός δήμος].

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Οι Σικυώνιοι είναι βέβαιοι ότι «ουδείς δικαστής που σέβεται τη δικαιοσύνη και τον όρκο του δεν θα επιτρέψει για λόγους έωλους και αβάσιμους την αναστολή ενός έργου πνοής για τον τόπο μας», όπως καταλήγει το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου.

Σημασία έχει να πείσουν για το δίκαιο, όχι όμως μόνο αυτό που επιτρέπει την υδροδότηση της πόλης τους, αλλά και αυτό που διασφαλίζει την αείρροη κίνηση των υπόγειων υδάτων της ορεινής Κορινθίας. Μην τα θέλουν όλα δικά τους οι παράλιοι χωρίς να ανταποδώσουν -αν και αυτή είναι η μοίρα των φτωχών, έχουν όμως και οι φτωχοί αξιοπρέπεια. Αυτό δεν πρέπει να το λησμονούν οι δήμαρχοι, ειδικά όσοι προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες. Αυτά υπ’ όψιν των δικαστών που θα κρίνουν.

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Natura Εμφιαλωτική Α.Ε.
Με την επιστολή τους αυτή οι κάτοικοι προειδοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη γεώτρηση, επειδή είναι δίπλα σε φυσικές πηγές υπάρχει ο άμεσος φόβος να αφανιστεί ο υδροφόρος ορίζοντας με ορατή την προοπτική ερήμωσης...
Natura Εμφιαλωτική Α.Ε.
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εταιρεία «Βίκος»
Διαμαρτύρονται έντονα με επιστολή τους προς τον υπουργό Γεωργίας Μάκη Βορίδη κάτοικοι χωριών της ορεινής Κορινθίας για επικείμενη διάνοιξη γεώτρησης στην περιοχή από την εταιρεία «Βίκος», που δραστηριοποιείται...
Εταιρεία «Βίκος»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί
Ο λόγος για τον δήμαρχο Αθηναίων, ο οποίος απέστειλε -άκουσον!- χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί στους πολίτες αυτής της πόλης, που είχαν «παρανομήσει», παρκάροντας ή διπλοπαρκάροντας στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Χριστουγεννιάτικο μπουγιουρντί
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης
Εφυγε χθες στα 93 του ένας αγαπημένος φίλος, ο εκδότης του επί πολλά χρόνια κυκλοφορούμενου περιοδικού «Ο Αίπυτος» -περιοδικού για τη Στυμφαλία και τον Φενεό Κορινθίας, Σπύρος Μιχόπουλος.
Ενας μοναχικός, ορεινός εκδότης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα απαράδεκτα
Δυστυχώς, είναι απαράδεκτα φθηνό το νερό, μεγάλη η σπατάλη του, βροντοφώναξε -και το ύφος του δεν σήκωνε αντίρρηση- ο νεοεκλεγείς βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπης Παπαδημητρίου.
Τα απαράδεκτα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διήμερο αντίστασης στη Μεσοχώρα
Επιμένουν οι κάτοικοι και οι αλληλέγγυοι να συνέρχονται και να συζητούν με όλες τις κινηματικές συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στα ενεργειακά «μέτωπα» ώστε να πέσει, όπως λένε, το φράγμα της ντροπής. Σε...
Διήμερο αντίστασης στη Μεσοχώρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας