• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 9.1°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 7.1°C
  1 BF
  54%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  8°C 6.6°C / 9.5°C
  4 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 2.0°C / 4.9°C
  4 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 4.9°C / 4.9°C
  1 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.7°C / 7.3°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  0°C -0.6°C / 3.0°C
  2 BF
  86%
 • Αγρίνιο
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  6°C 4.6°C / 8.6°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.3°C / 14.1°C
  3 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 8.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.5°C
  3 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  3 BF
  81%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.5°C / 5.5°C
  1 BF
  67%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.5°C
  2 BF
  95%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.8°C / 9.8°C
  0 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 9.2°C
  2 BF
  72%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 7.8°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.2°C / -0.2°C
  2 BF
  64%

Κοινωνική φιλοσοφία και ψευδαισθήσεις

 • A-
 • A+

Είναι αλήθεια ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ζεστασιά, μια ασφάλεια στην καθημερινότητά του, να μπορεί να βγαίνει πού και πού με φίλους ή την οικογένειά του, να καλημερίζει τον γείτονα, να περιμένει υπομονετικά στη σειρά του κατά τις μετακινήσεις του ή τις συναλλαγές του -απλά πράγματα που, όμως, συγκροτούν μια κοινωνική «φιλοσοφία» τελείως διαφορετική από αυτήν που έχουν στο μυαλό τους οι θεωρητικοί της Αριστεράς [αλλοτριωμένοι οι πλείστοι από τη λατρεία τους προς την εξουσία].

Γιατί, αλήθεια, λατρεύουν οι διανοούμενοι την εξουσία; Γιατί εμφορούνται από μίσος για την κοινωνία, που τάχα δεν τους καταλαβαίνει, διότι ποτέ δεν έπαψαν να μνησικακούν, διότι, καλά και σώνει, πρέπει να περάσει το δικό τους κοσμοθεώρημα [ο θεός να το κάνει]; Ποιος ξέρει.

Δεν είναι η αγάπη και η μέριμνα για τα αδύναμα και χαμηλά στρώματα [ίσα ίσα, αυτά τους προκαλούν απέχθεια και αποστροφή -φαίνεται αυτό από την ξύλινη γλώσσα τους σε άρθρα τους στις εφημερίδες, αυτά που πέφτουν στην αντίληψή μου], όχι, ούτε καν η ηθική τους ένδυση. Εκείνο που τους διακρίνει είναι η χολερική τύπωση των πονημάτων τους κατά των εχθρών τους [συνήθως απλών ανθρώπων, που διεκδικούν τα αυτονόητα -τη ζεστασιά και την ασφάλεια που λέγαμε].

Τάχα μου, δίνουν αγώνα να επανέλθει το επιστημονικό πνεύμα και να καταστραφεί η οχληρή παράδοση, αγνοώντας ίσως ότι, χωρίς την παράδοση [τη μνήμη], είναι φούσκες. Γι’ αυτό και προσκολλώνται με λύσσα στη νυν εξουσία των ντούρων αριστερών, άρα επιστημονιστών, άρα πρωτοπόρων, άρα καθοδηγητών στη λεωφόρο της ανάπτυξης -μακάρι να προβληματίζονταν έστω για λίγες στιγμές για το πού οδηγεί αυτή η «κούρσα».

Κυβερνητικοί γραφιάδες πασχίζουν να αποδείξουν ότι μόνο τούτη η κυβέρνηση μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο στην ελληνική κοινωνία, φτάνουν μάλιστα σε σημείο να προπαγανδίζουν το κυβερνητικό έργο χωρίς να ντρέπονται ή να νιώθουν κάποια ενοχή -α, μπα, τουναντίον, θεωρούν ότι επιτελούν σπουδαίο έργο, ότι δίνουν τεράστιο αγώνα να μας ξεστραβώσουν και εμάς τα κουτορνίθια, που δεν ξέρουμε πού παν’ τα τέσσερα και λοιπά. Υψηλόφρων, τω όντι, προσπάθεια, που πρέπει κάπως να ανταμειφθεί...

Εδώ που τα λέμε, οι έννοιες προοδευτισμός και εκσυγχρονισμός φέρουν αρνητικό φορτίο, έτσι που τις κατάντησαν οι θεωρητικοί τους, αφού αρνούνται να θυμούνται από πού πηγάζουν ή δεν σέβονται την πηγή, άρα δεν έχουν κανένα όφελος για την κοινωνία και, επομένως, δεν είναι παρά ψευδαισθήσεις και εαυτικές νοοδικίες [ανοησίες με άλλα λόγια].

Δεν είναι της στιγμής να περιγραφούν τα όσα αραδιάζουν με πάσαν επισημότητα στις στήλες των εφημερίδων· θα είχε όμως ενδιαφέρον να γίνει μία καταγραφή και μία μικρή μελέτη από όσους αγωνιούν για το μέλλον της γλώσσας, το μέλλον των ιδεών, το μέλλον της χώρας -ας αφήσουμε έξω την οικουμένη.

Υβρίζουν τους αντιπάλους ως συντηρητικούς και αντιδραστικούς και πράττουν και ψηφίζουν, χωρίς αιδώ, πάντα, οτιδήποτε συντηρητικό και αντιδραστικό -τους μπαγάσες, περνάνε καλά ίσως. Για πόσο καιρό ακόμη; Ποιος ξέρει, ξανά.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπροσούρες κι επαναστατικότητα
Επεσε στα χέρια μου μια μπροσούρα της Πολιτικής Ομάδας για την Αυτονομία με τίτλο «Για τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo» και υπότιτλο «Ενα σχόλιο για το ιστορικό τέλος της Αριστεράς ως χειραφετητικού...
Μπροσούρες κι επαναστατικότητα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για μια επαφή με την κοινωνία
Η κόπωση και η σκληρή πραγματικότητα παίρνουν τη θέση του συναισθηματισμού, του ενθουσιασμού. Κι εδώ που τα λέμε, ενθουσιάστηκαν (και συγκινήθηκαν πραγματικά) τα παλιά στελέχη της Αριστεράς και οι ψηφοφόροι με...
Για μια επαφή με την κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Aριστερά και (σοσιαλιστική) κοινωνία
Οι διαδικασίες οι μετεκλογικές είναι -δυστυχώς- οι ίδιες. Οχι ότι «άλλαξε ο Μανωλιός και φόρεσε τα ρούχα του αλλιώς», όχι, αλλά η πιστή αντιγραφή του αντιπροσωπευτικού πολιτικού συστήματος κουράζει λίγο. Το...
Aριστερά και (σοσιαλιστική) κοινωνία
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για δες, κάτι όψιμοι «δημοκράτες»
Έρχεται σήμερα ο φέρελπις κυβερνητικός εκπρόσωπος να λέει [χωρίς να ντρέπεται] ότι από τη συμπεριφορά του Πολάκη δημιουργείται μείζον ζήτημα για τη δημοκρατία και συνέχισε το [φάλτσο] βιολί του επιμένοντας ότι...
Για δες, κάτι όψιμοι «δημοκράτες»
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Της αντιπολίτευσης
Δεν αρκεί η σφοδρή κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση για την προτίμησή της να τοποθετεί σε υπουργικές θέσεις ανθρώπους της Ακροδεξιάς ή να ανέχεται ρατσιστικά παραληρήματα από...
Της αντιπολίτευσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το δεξιό μέτωπο και η Αριστερά
Είναι ξεκάθαρο πλέον: η ελληνική κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει, εκτός από τον κορονοϊό, και την αστυνομική βία μιας ανάλγητης δεξιάς κυβέρνησης.
Το δεξιό μέτωπο και η Αριστερά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας