• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 5.8°C / 10.1°C
  2 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.3°C
  1 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 5.5°C / 9.5°C
  4 BF
  85%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.6°C / 6.9°C
  4 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 10.2°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 8.7°C
  2 BF
  46%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.4°C / 5.1°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.1°C / 7.6°C
  3 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.9°C / 13.8°C
  4 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 8.8°C / 13.8°C
  4 BF
  66%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.7°C / 8.6°C
  4 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 9.9°C
  4 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 3.5°C / 7.1°C
  4 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.0°C
  2 BF
  94%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 13.8°C
  2 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.0°C / 10.3°C
  3 BF
  80%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 8.3°C
  2 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 6.6°C / 9.4°C
  3 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 3.8°C / 3.8°C
  2 BF
  52%
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Aνασταίνοντας την ομορφιά του γιοφυριού

 • A-
 • A+

Παραήταν αυθάδης η ομορφιά του μονότοξου γεφυριού της Πλάκας· συναγωνιζόταν την αγριότητα και την ηρεμία, δόξαζε το θαυμαστό ακατέργαστο της φύσης. Μοναχικό και υπερήφανο, άντεξε ιστορία και επιβλητικότητα για εκατόν πενήντα χρόνια. Ζάλιζε το άνοιγμα του τόξου του, τύφλωνε τους επισκέπτες οδηγώντας τους στη μύηση της συγκίνησης. Οι πολλοί εσωτερίκευαν το μικρό τούτο αρχιτεκτονικό θαύμα και όταν το αποχαιρετούσαν ήσαν πιο καλοί άνθρωποι, έβαζαν μια ανυψωτική αισθητική στο κορμί τους. Ενοποιό και αγέρωχο, ζείδωρο και συμφιλιωτικό, πολιτισμικό και κοινοτιστικό· αυθαίρετο και υψηλό, φτιαγμένο από έμπειρο τεχνίτη με μάτι έμπυρο και χέρι στιβαρό.

Ειρηνικό και αντιστασιακό· σ’ αυτό επέδειξαν οι κρατικοί υπάλληλοι την ακηδία τους, την αγραμματοσύνη τους, την ασχετοσύνη τους με το βάθος της φύσης και των κοινοτήτων περί το μέγα γιοφύρι. Προφανώς δεν το επισκέφτηκαν ποτέ και, αν αυτό συνέβη κάποτε, δεν συναντήθηκαν με το βάθος του ύψους του, αλλά και με το ύψος του βάθους του· οι καημένοι.

Ηττημένοι, που δεν μπόρεσαν να το προστατέψουν, νιώθουν οι Ηπειρώτες. Λειψοί και μεις οι υπόλοιποι Ελληνες, σαν κάτι να μας αφαιρέθηκε βίαια, σαν να χάθηκε ο ήχος του αρχέγονου κλαρίνου που έμελπε την τραχύτητα ανακουφίζοντας τους θεούς της χώρας.

Δεν του πρέπουν θρήνοι και οδυρμοί. Να βάλουν οι υπεύθυνοι το κεφάλι τους κάτω και να αναστήσουν το αριστούργημα πάραυτα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποποίηση ευθυνών. Απαντες ευθυνόμεθα, εκτός από τη φύση που το κατέστρεψε. Μα είχε καταστραφεί πολύ νωρίτερα, δυστυχώς...

Το σώμα του γιοφυριού είναι η βαθύσοφη λαϊκή αρχιτεκτονική των ανθρώπων που επιζητούν την επικοινωνία, που παντρεύουν τις λαλιές τους και τον πόνο ή τη χαρά τους. Να σταματήσουν οι λυγμοί και να στρωθούν όλοι στη δουλειά, αλλιώς τι χρείαν έχουμε του υπερανεπτυγμένου τεχνικού πολιτισμού; Να υψωθεί το γιοφύρι, αυτό, να μη χαθεί η έκπληξη που προκαλούσε στους διαβάτες και τους κατοίκους των γύρω χωριών, να διαμορφώσει η καμπύλη του τη ροή των αέρηδων, να αλλάξει το τοπίο και οι μικροί ελληνικοί (συμπαντικοί) άνεμοι.

Να ομορφύνουν τα βουνά και τα δέντρα, τα χάνια και τα χωριά, οι κοιλότητες και οι όχθες των ποταμιών, διαφορετικά ο κόμπος δεν θα φύγει από τον λαιμό μας. Τα μνημεία δεν είναι για θάνατο· είναι η συλλογική μνήμη, η ανθρώπινη αγωνία να δαμαστεί το άγνωστο, να τιθασευτεί η φύση, είναι το φύσημα του πνεύματος στην ύλη, η ύλη που γίνεται πνεύμα και προχωρεί έτσι η ανθρωπότητα. Είμαστε εντός φύσεως, όχι εκτός, μήτε υπεράνω. Ταπεινοί υπηρέτες της ύπαρξής μας, όσο και γενναίοι και υψηλόφρονες.

Τιμή μόνο τούς πρέπει και φροντίδα, που απαιτούν βεβαίως ανθρώπους που ξέρουν να εκτιμούν και να αγαπούν, να σέβονται την πλαστουργία και την επινοητικότητα (το πνεύμα που λέγαμε). Το είπαμε; Ναι, αλλά πρέπει κι αυτό με τη σειρά του να εισχωρήσει στους εγκεφάλους εκείνων που είναι υπεύθυνοι για τα μνημεία. Να τα συναντήσουν, να συνομιλήσουν μαζί τους, να τα ερωτευθούν, να τα αναδείξουν, να μάθουν την ιστορία τους και τη συμβολή τους στο αεί γίγνεσθαι.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Συγκινημένη χώρα...
Δεν είμαστε όλοι οι αυτοαποκαλούμενοι Ελληνες, Ελληνες, ουδείς εξάλλου γνωρίζει τι σημαίνει αυτή η έννοια, έτσι που ήταν ξεχασμένη, ου μην και αποτροπαϊκή, για πολλούς αιώνες. Τι σημαίνει Ρωμιοσύνη ας μας το...
Συγκινημένη χώρα...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι γείτονες - και η ιστορική ευθανασία (;)
«Στον βαθμό που η Ελλάδα θα καθίσταται ανεπαίσθητα γεωπολιτικός δορυφόρος της Τουρκίας ο κίνδυνος πολέμου θα απομακρύνεται, οι ψευδαισθήσεις θα αβγατίζουν και η παράλυση θα γίνεται ηδονικότερη [...] »
Οι γείτονες - και η ιστορική ευθανασία (;)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο Πρόεδρος και οι πραγματικοί Ελληνες
Ελπίζω να έχει υπόψη ο κ. Παυλόπουλος την ηρακλείτεια ρήση «μη εική περί των μεγίστων συμβαλλώμεθα», διότι, πράγματι, είναι πολύ μεγάλο πράγμα να γνωρίζεις τι σημαίνει Ελληνας, τι σημαίνει Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος και οι πραγματικοί Ελληνες
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι γελοιοποιούμενοι
Γούστο έχει ότι όλοι αυτοί δηλώνουν υπερέλληνες, ότι προασπίζονται τα ελληνικά ιδεώδη [να μας εξηγήσουν κάποια στιγμή ποια ακριβώς είναι αυτά τα ιδεώδη]. Μήπως το άκαπνον της υπόστασής τους και η απέχθειά τους...
Οι γελοιοποιούμενοι
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τι είναι τα μικρά κόμματα
Δεν έχει και τόση σημασία η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξετάζεται, απλώς, τι θα κάνουν οι ψηφοφόροι που έχουν απαυδήσει από τα τετριμμένα των δύο μεγάλων κομμάτων και δεν υπάρχει στον ορίζοντα...
Τι είναι τα μικρά κόμματα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα Βαλκάνια και οι λογής ευρωπαϊστές
Τελικά είναι Μπαλκάνια εδώ; Αυτό εννοούσε ο Εγγονόπουλος; Είτε έτσι είτε αλλιώς τραυματίστηκε, πληγώθηκε βαθιά, για ακόμη μια φορά, το ευρωπαϊκό μοντέλο, περιφρονήθηκαν οι ανώτατοι ευρωπαϊκοί θεσμοί που...
Τα Βαλκάνια και οι λογής ευρωπαϊστές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας