• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.3°C / 27.0°C
  4 BF
  19%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 23.3°C
  3 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.9°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.0°C / 28.0°C
  3 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  4 BF
  19%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.6°C / 25.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.4°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 15.6°C / 26.0°C
  2 BF
  34%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.0°C / 22.2°C
  4 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  4 BF
  35%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 20.0°C
  4 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  1 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.6°C
  2 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 25.0°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.3°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.7°C / 24.4°C
  2 BF
  22%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.0°C
  3 BF
  55%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 25.0°C
  2 BF
  71%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.4°C
  2 BF
  29%
Τα όργανα, το Ισραήλ, η ανυπακοή

Τα όργανα, το Ισραήλ, η ανυπακοή

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μας ζάλισαν οι πρωινές «ενημερωτικές» εκπομπές της τηλοψίας με τη σύλληψη γνωστού αοιδού λαϊκών ασμάτων γιατί παραβίασε, λέει, την απαγορευτική κορδέλα, μία από τις πολλές που είχαν τοποθετηθεί στο κέντρο της Αθήνας για την ασφάλεια τάχα του Ισραηλινού προέδρου.

Δεν έχει σημασία τι ακριβώς έγινε (εάν ο αοιδός εξύβρισε το όργανο της τάξης που του έκανε παρατήρηση, εάν τον τραυμάτισε -έχει, αλλά δεν είναι της στιγμής). Το ίδιο διάστημα των απαγορεύσεων, υπάλληλος της Βουλής προσπάθησε να διασχίσει την Οθωνος προς την Αμαλίας για να πάει στη δουλειά της, στο υπόγειο δηλαδή γκαράζ της Βουλής -και εκεί τα ίδια. Στην πρώτη λογομαχία το όργανο ζήτησε τη βοήθεια (;) της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και σε χρόνο μηδέν η υπάλληλος οδηγήθηκε στο αυτόφωρο, στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας για εξύβριση.

Θα μπορούσε να δει κανείς τα δύο περιστατικά σαν μια σύμπτωση και να μη δώσει σημασία -τα όργανα της τάξης κάνουν καλά τη δουλειά τους και λοιπά. Γνωρίζοντας, όμως τη συμπεριφορά των οργάνων σε ανάλογες περιπτώσεις (επιείκεια έως δουλοπρέπεια) αρχίζει να αναρωτιέται προς τι τόση σπουδή εκ μέρους τους και αν ήταν προσωπική τους αντίδραση ή είχαν εντολή να μην περάσει κουνούπι, ώστε να μη «διαταραχτεί» η ασφάλεια του «υψηλού» προσκεκλημένου.

Μερικοί θεωρούν ότι ήταν μία επίδειξη πυγμής εκ μέρους της κυβέρνησης και μια προειδοποίηση προς όλους να ξεχάσουν ό,τι ήξεραν. Αλλοι πάλι εικάζουν ότι η νυν κυβέρνηση της Αριστεράς ήθελε να πατάξει ή και να εξευτελίσει κάθε πράξη ανυπακοής που αρχίζει δειλά δειλά να εκδηλώνεται στην καθημερινότητα.

Και αυτό επειδή κυρίως η ίδια έχει μάθει να υπακούει και να μη φέρνει αντίρρηση σε ό,τι την προστάζουν οι δανειστές· φοβάται επίσης μην εξαπλωθεί το κύμα πολιτικής ανυπακοής και πώς, μετά, να το συγκρατήσει; Μόνο με αστυνομικά μέτρα διότι, μη έχοντας πλέον έρεισμα στην κοινωνία, θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει τον εκφοβισμό αρχικά και στη συνέχεια -όπως κάνουν όλες οι εξουσίες στον πλανήτη και στους αιώνες- την προσφιλή σε αυτές κρατική βία.

Θα όφειλαν να ξέρουν οι κρατούντες ότι με αστυνομικά κατασταλτικά μέτρα δεν προφυλάσσεται η δημοκρατία, αλλά αντιθέτως, συρρικνώνεται και ταυτοχρόνως τρομοκρατεί αντί να διαχέει την ασφάλεια στους πολίτες.

Εστω ότι είναι υπερβολικοί οι ερμηνευτές αυτής της αστυνομικής βιαιότητας, ποιος όμως περίμενε ποτέ ότι μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα περιέβαλλε με τόση στοργή (;) και φροντίδα την ηγεσία του κράτους του Ισραήλ, αδιαφορώντας για την ασφάλεια των δικών της πολιτών; Να περιφρουρήσει την ασφάλεια των υψηλών καλεσμένων, ναι, χωρίς όμως να χάσει την ψυχραιμία της, χωρίς να αναγκάζεται να δείξει ποια πραγματικά είναι (ποιοι πραγματικά ήσαν αυτοί που τώρα τη στελεχώνουν -ακόμη κι αν υπάρχουν εξαιρέσεις).

Εχει επισημανθεί από πολλούς ότι από ένα τυχαίο γεγονός ανυπακοής μπορεί να ξεσπάσει θύελλα, από μια σπίθα να προκληθούν «αιμάσσουσες» πυρκαγιές που δύσκολα σβήνουν (εάν σβήσουν...). Δεν ξέρω αν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποφορτίσουν το κλίμα ανυπακοής ή το ενδυναμώσουν -αλλά δεν είναι μόνο αυτό· δεκάδες άλλες περιπτώσεις ανάλγητης κοινωνικής πολιτικής και αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος προοιωνίζονται κάποια έκρηξη.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
Ενδιαφέρουσα ου μην και ριζοσπαστική η πρόταση του Γιάνη Βαρουφάκη προς ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ να συμπράξουν πολιτικά εναντίον της αυταρχικής και σκοταδιστικής [και βίαιης] κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και πρώην...
Για τη συσπείρωση αντιπολιτευτικών δυνάμεων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτοί που ενοχλούνται από την Αριστερά
Τρομοκρατία είναι να προσλαμβάνεις ένστολους φρουρούς τάχα της τάξης και της ασφάλειας και την ίδια ώρα να αδιαφορείς για την εξυγίανση της Υγείας και της Παιδείας.
Αυτοί που ενοχλούνται από την Αριστερά
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ιδιώνυμο...
Αμετανόητοι παραμένουν οι κύριοι της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την υπέρβαση εξουσίας εκ μέρους των αστυνομικών οργάνων -επιμένουν να τη δικαιολογούν. Είπαμε να επιβάλουν τον νόμο, όχι όμως καταπατώντας τον...
Ιδιώνυμο...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι κάτοικοι και τα αστυνομικά όργανα
Η συνεχής και προκλητική παρουσία των αρματωμένων αστυνομικών οργάνων έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζει τους νομοταγείς πολίτες· από ’κεί που εκλιπαρούσαν για πολλαπλασιασμό των δυνάμεων της επιβολής τάξης...
Οι κάτοικοι και τα αστυνομικά όργανα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η ασυδοσία των αστυνομικών οργάνων
Η κυβέρνηση δεν πάει καλά, μέσω κυρίως της «συμπεριφοράς» των ενστόλων οργάνων της. Εχουν ξεσαλώσει αυτά τα όργανα. Υβρίζουν κάθε περαστικό των Εξαρχείων και ασχημονούν.
Η ασυδοσία των αστυνομικών οργάνων
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τα δακτυλικά αποτυπώματα της γιαγιάς
Ηταν τόσο επικίνδυνη η 90χρονη γιαγιά που πουλούσε τερλίκια [σημειωτέον: τα έπλεκε μόνη της] ώστε την υπέβαλαν στον εξευτελισμό να της πάρουν αποτυπώματα και εκεί που εκρατείτο να συνοδεύεται από αστυνομικά...
Τα δακτυλικά αποτυπώματα της γιαγιάς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας