• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.7°C / 12.3°C
  0 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.5°C / 5.7°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  10°C 8.0°C / 11.8°C
  3 BF
  81%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 5.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  93%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.9°C / 4.6°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -2°C -2.6°C / -0.5°C
  4 BF
  74%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.6°C / 10.6°C
  0 BF
  96%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 12.8°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 4.9°C / 9.9°C
  1 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.7°C
  5 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  79%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.4°C / 12.4°C
  4 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  7°C 6.5°C / 6.5°C
  2 BF
  83%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.5°C / 10.1°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 10.8°C / 12.8°C
  0 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.8°C / 12.6°C
  3 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.1°C / 5.4°C
  2 BF
  92%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.2°C / 5.3°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -2.2°C / -2.2°C
  2 BF
  87%

Ο Παρθενώνας, το Ελληνικό, οι ουρανοξύστες

 • A-
 • A+

Κεκλεισμένων των θυρών θα γίνει η συζήτηση περί το σχέδιο προεδρικού διατάγματος για το Ελληνικό, όποτε οριστεί ημερομηνία.

Γιατί κεκλεισμένων των θυρών; Τι φοβούνται; Μήπως πέσει ο Παρθενώνας και τους καταπλακώσει; Δεν αποκλείεται, μετά την «ιεροσυλία» της πρόβλεψης να ανυψωθούν ουρανοξύστες στην επίμαχη περιοχή πάνω από το ύψος του αρχαίου ναού.

Εξι τερατουργήματα που θα ξεπερνάνε σε ύψος τα διακόσια μέτρα προβλέπει το σχέδιο καθώς και ευκολίες στη διατύπωση ώστε να εξοικονομηθούν και άλλα δέκα (και επιπλέον) μέτρα στα άλλα πολυώροφα κτίσματα.

Μια χαρά σχέδιο, κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της αντιαισθητικής και των μεγάλων συμφερόντων των επενδυτών, που έχουν χυμήξει σαν όρνεα να κατασπαράξουν τον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου της αττικής γης.

Ενα φράγμα από πανύψηλα κτίρια, μια σμικρογραφία (ή μήπως καθαρή αντιγραφή;) του Ντουμπάι, ενός ψεύτικου, κατασκευασμένου στα όρια της ύβρεως κρατικού μορφώματος – αυτό θα καταφέρουν οι φωστήρες της κυβέρνησης και ας έχει ξεσηκωθεί η τοπική κοινωνία αλλά και οι περισσότεροι εχέφρονες επιστήμονες, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, καλλιτέχνες και δημοκρατικοί πολίτες.

Ενα απαίσιο φράγμα που θα εμποδίζει τη θαλάσσια αύρα να δροσίζει, όσο μπορεί, τους Αθηναίους αλλά και την ίδια την πόλη τους.

Κατά τα άλλα προστατεύονται οι αρχαιότητες· δεν μας ενδιαφέρει η φριχτή οικιστική και αντιπεριβαλλοντική ανάπτυξη, ούτε το ότι θα χάσουμε την ανάσα μας και την ήπια πρόσβαση στην παραλία, ούτε ακόμη ότι θα εξαφανιστεί η παράκτια ζώνη.

Πού τέτοιος προβληματισμός, πού να βρεθεί πλέον ευαισθησία, πνεύμα αντίστασης στους μεγαλοεπενδυτές αλλά και πίστη στην ομορφιά.

Δεν μας απασχολούν καν οι κίνδυνοι που έχουν επισημανθεί, ότι αυτού του είδους η επένδυση αποτελεί μια καταστροφική οικολογική βόμβα με τεράστιες επιπτώσεις στους όμορους δήμους αλλά και στο Λεκανοπέδιο, καθώς και στην οικονομία γενικότερα. Με τέτοιον φιλελεύθερο ζήλο η «αριστερή» κυβέρνηση είναι ικανή να υψώσει mall ακόμη και στον ιερό βράχο...

Είναι που είναι ασφυκτική η ζωή στην Αθήνα λόγω της ανέλεγκτης και ασύδοτης δόμησης, εάν γίνουν και όλα αυτά τα «θαυμαστά» που προβλέπονται, θα χαθεί οριστικά η ευκαιρία να γίνει το Ελληνικό μια πραγματική όαση ελεύθερης δημόσιας γης και χώρος ανάδειξης πρασίνου – έτσι διαφυλάσσεται ο αρχαίος και νέος πολιτισμός: με την αγάπη και τη φροντίδα των σχισμών ελευθερίας και όχι με τη βουλιμική υφαρπαγή από ιδιώτες της ανάσας γης και ανθρώπων.

Ποιοι υπέγραψαν γι’ αυτό το έγκλημα; Για την Ιστορία και μόνο: ο κ. Σταθάκης, ο κ. Φάμελλος, η κ. Κονιόρδου (υπουργός Πολιτισμού για όσους τυχόν δεν τη θυμούνται) και η υφ. Οικονομικών κ. Παπανάτσιου, υπό την αυστηρή επίβλεψη του κ. Φλαμπουράρη και του ίδιου του πρωθυπουργού. Δεν παίζουμε με τόσο σοβαρές επενδύσεις...

Η υπόθεση «Ελληνικό», εάν υποστηριχτεί από πολίτες και κινήματα, πολιτικές και αντιμνημονιακές ομάδες και συσπειρώσεις, θα είναι μεγάλος μπελάς για την κυβέρνηση, ιδίως αν συνυφανθεί με τους πλειστηριασμούς και όλες τις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις (ξεπούλημα) της δημόσιας περιουσίας.

Καλό θα ήταν βεβαίως να ξέρουμε όλοι ποια είναι αυτή η δημόσια περιουσία, τι ακριβώς είναι ο δημόσιος χώρος και ποια δικαιώματα απορρέουν από τη χρήση τους για την κοινωνία και, τέλος, πώς η κοινωνία έχει το δικαίωμα να τα εκμεταλλευτεί με τόλμη και σύνεση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ελληνικό, λαχανόκηπος
Δώσε στον λαό μπουλντόζες και πάρ' του την ψυχή -έτσι τουλάχιστον νομίζει ο Αδωνις και αυτός ο πρωθυπουργός. Τι καζίνα, τι εμπορικά υπερσύγχρονα κέντρα, τι σημείο απογείωσης της χώρας προς το μέλλον.
Ελληνικό, λαχανόκηπος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H καθαρή γραφή
Τήρησαν το γράμμα του νόμου; Και γιατί δεν το τήρησαν όταν έκριναν τα μνημόνια; Επηρεάστηκαν από την κοινή γνώμη, από τη συγκυρία; Μα, μπορεί να επηρεαστεί ένας αδέκαστος, ένας ορκισμένος λειτουργός της...
H καθαρή γραφή
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το Ελληνικό και οι ευθύνες (τους)
Μόνο μέλημα των στελεχών της κυβέρνησης και όσων εξακολουθούν να υποστηρίζουν τα «έργα» και τις ημέρες της είναι το πώς θα επιτεθούν στην αντιπολίτευση, να δηλώσουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να ομιλούν αυτοί...
Το Ελληνικό και οι ευθύνες (τους)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Του Αγίου Ευθυμίου, χθες μόλις
Ευθυμία ήταν το δεύτερο όνομα της Μώρφιας και κάθε μέρα σαν χθες της τηλεφωνούσαμε για τις ευχές. Ζητώ συγγνώμη βεβαίως για την προσωπική αναφορά, αλλά χθες ήταν μια επώδυνη μέρα.
Του Αγίου Ευθυμίου, χθες μόλις
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις
Δεν μπορεί το κάθε μειράκιο της πολιτικής να διεκδικεί για πάρτη του τη δημοκρατία χωρίς να γνωρίζει ποιοι έχουν αγωνιστεί για την εγκαθίδρυσή της και την παγίωσή της στο νεοπαγές ελληνικό κράτος, πόσο αίμα...
Για τις απούσες πολιτικές προτάσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας