• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.9°C / 32.9°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 29.2°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 38.2°C
  0 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 28.0°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 29.0°C
  2 BF
  37%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 34.1°C / 34.1°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ασθενής ομίχλη
  28°C 26.8°C / 29.9°C
  2 BF
  79%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.7°C / 26.8°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  0 BF
  35%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 26.5°C / 31.6°C
  3 BF
  30%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.1°C
  4 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 32.7°C
  3 BF
  33%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 26.3°C
  3 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.1°C / 23.9°C
  3 BF
  82%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  65%

Ιδού, τι εστί μελίκοκον...

 • A-
 • A+

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο μια παρέα είμαστε αποφασισμένοι να εκστρατεύσουμε στον ανατολικό Παρνασσό· πριν από δύο χρόνια εντοπίσαμε δύο πανέμορφα δέντρα στο χωριό Βελίτσα, λίγο πιο κάτω από την πανέμορφη πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο, που ήσαν γεμάτα με κάτι μικρούς καρπούς μοβ, μαύρους, μπλε, δεν θυμάμαι καλά -«μ’ αυτούς θα άρχιζαν τα δείπνα τους οι θεοί του Ολύμπου», μας πληροφορεί ο Νάκος, που είναι και ο μόνος γνώστης της ονομασίας των δέντρων: μελικοκιές!

Οι καρποί τους ωριμάζουν τέτοια εποχή, ίσως και λίγο αργότερα -τέλος του μήνα, μας λένε όσοι ξέρουν, θα είναι γλύκισμα. Πανύψηλα δέντρα, πανέμορφα (φυλλοβόλα, με φύλλα χρυσοπράσινα, λογχόσχημα), στέκονται αγκαλιασμένα θαρρείς -και ούτε ένα χέρι δεν υψώνεται να τρυγήσει λίγους καρπούς με τον ηδύ χυμό που περιέχει η μικροσκοπικότητά τους· έγερναν τότε τα κλαδιά από το βάρος και όλοι ελπίζουμε ότι και φέτος θα είναι άφθονη η «σοδειά».

Χάθηκε ο πολιτισμός της συγκομιδής αυτοφυών φρούτων και καρπών -γιατί τάχα; Κάποτε στα δέντρα αυτά «κρέμονταν» ομάδες από παιδιά, έως και δέκα, δεκαπέντε και οι γρυλλισμοί ηδονής σκόρπιζαν εξαίσιες μουσικές στο χωριό και έκαναν χαρούμενη τη ζωή των ηλικιωμένων, που δεν χόρταιναν το θέαμα της παιδικής αναρρίχησης και του οιονεί άγαρμπου τρυγητού. Δεν φταίει μόνο η τηλεόραση, τα κινητά τηλέφωνα, τα λάπτοπ και όλα αυτά τα ηλεκτρονικά μπιχλιμπίδια που αποτρέπουν τα παιδιά από τέτοια σκαρφαλώματα, ανατατικά και υγιεινά.

Η φύση, που συνήθως κρύπτεσθαι φιλεί, εδώ ξεδίπλωνε υπέροχα τα μυστικά της και την καλοσύνη της -ευωδιές, αρώματα, χρώματα, ματωμένα παιδικά γόνατα, γδαρσίματα που σμίλευαν το κορμί αλλά και την ψυχούλα των παιδιών.

Φταίνε πάντα οι εξαστισμένοι γονείς, που ξεχνούν τη γενέθλια γη και τους θησαυρούς της, επηρεασμένοι και αλαφιασμένοι από τα νέα καταναλωτικά προϊόντα της μαζικής παραγωγής και των μεταλλαγμένων σπόρων; Χωρίς αιδώ ξεχάσαμε όντως από πού ερχόμαστε, στραβωμένοι από τα «νέον» της βιομηχανικής διατροφής.

Κι έτσι οι πλείστοι αγνοούμε τι εστί μελίκοκον -χάνουμε φυσικές ανάσες και δεν το καταλαβαίνουμε, αφού τις αντικαθιστούμε με τεχνητές αναπνοές και άλλου είδους χημικές ενέσεις... ζούμε με ελάχιστη φύση μέσα μας (αλλά και γύρω μας).

Ο συγγραφέας Σωτήρης Δημητρίου έχει εντοπίσει μελικοκιές στο Ζάππειο: «Στο Ζάππειο έχει και άφθονες μελικοκιές ή κακαβιές όπως τις ήξερα στο χωριό μου. Η μεγάλη κακαβιά στο κέντρο του χωριού, όταν ήμουν μικρός, μου φαινόταν κάστρο(...). Καλά τα μελίκοκα, δικαίως δεν τα βλέπουν. Είναι μικρότατα. Αλλά ό,τι τους λείπει σε μπόι και θωριά το έχουν σε νοστιμιά. Αμα, δε, τα τρως φούχτες, φούχτες, σου έρχεται η γλύκα συμπαγής». (Τα οπωροφόρα της Αθήνας, εκδ. Πατάκη).

Μερικοί από την παρέα δεν μπορούν να συγκρατηθούν (σίελοι ρέουν, ξεφεύγοντας από το έρκος των οδόντων τους...). Και να σκεφτεί κανείς πως πριν από πολλές δεκαετίες τούτα τα δέντρα (που ευδοκιμούν σε κάποιο υψόμετρο) τα φύλαγαν δραγάτες άγριοι και τιμωροί -σε πήγαιναν στον δικολάβο έτσι και σε συνελάμβαναν να κλέπτεις μελίκοκα. Ελπίζουμε ότι δεν θα συναντήσουμε δραγάτες ή άξενους Βελιτσιώτες...

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο βασιλικός...
Ενα φυτό μπορεί να μεταμορφώσει την ατμόσφαιρα, να διεισδύσει βαθιά μέσα σου, να σε κατακυριεύσει με την παρουσία του και την ευωδιά των φύλλων του, να σε αποφορτίσει από το βάρος των εικόνων που ξετυλίγονται...
Ο βασιλικός...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προφορικότητα...
Υπάρχουν παλιές και μυστηριακές συνδέσεις ανάμεσα στον γενέθλιο τόπο και τις αστικές εικόνες -ο σύνδεσμος βέβαια είναι η γλώσσα είτε ως προφορικότητα είτε ως γραφή.
Προφορικότητα...
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Τα κάστανα ως τροφή επιβίωσης
Αρχαίος καρπός, πολύτιμος και θρεπτικός, νόστιμος και επωφελής για τον ανθρώπινο οργανισμό. Βαθύρριζη στον χρόνο η καστανιά, ποτέ δεν έπαψε να διασώζει από την πείνα τους κατοίκους φτωχών και ορεινών χωριών σε...
Τα κάστανα ως τροφή επιβίωσης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Καρποφόρα
Μια μικρή μύηση στη δίαιτα της οικουμένης, ξεκινώντας από τα ελάχιστα τετραγωνικά της φύτευσης και μια γνώση του καιρού, του μικροκλίματος, της ποικιλίας των καρπών-δέντρων, των φυτικών ενισχυτικών φαρμάκων....
Καρποφόρα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μωβ άνθη στο ποτήρι μας...
Καθόμαστε στους ξύλινους πάγκους και πίνουμε μια δροσερή, παγωμένη, μπίρα. Τα ποτήρια ξεχειλίζουν από μωβ άνθη. Πλημμύρα του μωβ. Νόμιζα ότι τα δέντρα ήσαν ακακίες. Ομως όχι· είναι τζακαράντες. Μωβ χιόνι...
Μωβ άνθη στο ποτήρι μας...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Tα δρεπάνια είναι μέσα μας
Πού πήγαν, αλήθεια, όλα αυτά τα δρεπάνια; Πού πήγαν όλες εκείνες οι γυναίκες με τα πλατύγυρα καπέλα τους και κάτω απ’ αυτά τα μαντίλια τους για ν’ απορροφούν τον ιδρώτα; Πώς εξαφανίστηκαν τα ιδρωμένα χείλη...
Tα δρεπάνια είναι μέσα μας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας