• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 29.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  21°C 20.9°C / 24.5°C
  4 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.6°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.2°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  86%

Ο πρύτανης και συν αυτώ καθηγητές

 • A-
 • A+

Είναι τόσες οι φορές που πέφτουμε από τα σύννεφα διαβάζοντας τις εφημερίδες ώστε έχουμε αποκτήσει «επι-βαρυτικές» ικανότητες κι έτσι δεν σπάει η κεφαλή μας στην επαφή της με τη γη - απλώς μεγαλώνει ο θυμός και δεν έχει πού να διοχετευτεί ώστε να αποκαθαρθούν το σώμα και το πνεύμα.

Πρέπει να τονιστεί εντούτοις ότι εκείνοι που πέφτουμε από τα σύννεφα είμαστε συνήθως αφελείς ή ζούμε στον δικό μας κόσμο· ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός του πρύτανη Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας λ.χ., όστις, με αυθάδεια, αλλά και νηφαλιότητα υποθέτω, υπερψήφισε εισήγηση (τίνος;) που λέει ότι τα παιδιά καθηγητών του ιδρύματος απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων στις μεταπτυχιακές σπουδές. Ενώ τα άλλα, τα κακόμοιρα... 

Διαβάζεις την είδηση από το ρεπορτάζ του συναδέλφου Απόστολου Λυκεσά και λες, δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν καθηγητές, πνευματικοί άνθρωποι, με τόση μικρότητα στον νου τους, με τέτοια μικροϊδιοτέλεια, με τόση αντιδημοκρατική (κατάχρηση εξουσίας) νοοτροπία, με τέτοια φτήνια εντέλει. Φτύνεις στον κόρφο σου· τα γραπτά μένουν, δυστυχώς για πολλούς. 

Μαζί του υπερψήφισαν και έτεροι τρεις καθηγητές, Πανεπιστημίου, όχι παίξε-γέλασε, απ’ αυτούς που έχουν αναλάβει να μεταλαμπαδεύσουν την ανώτατη γνώση στα τέκνα της χώρας. Και τι λέει αυτή η γνώση; Πάντως δεν έχει σχέση με ανθρωπιστικές αξίες, με την ισότητα δ.χ. ή την αρετή (;) ή το ήθος ή την ίδια τη δημοκρατία.

Σιγά το θέμα, θα πει κανείς, εδώ τόσα και τόσα σκάνδαλα πνίγουν τη χώρα, η απόφαση των καθηγητών μάς μάρανε, που θέλανε να γλιτώσουν τρεις χιλιαδούλες ευρώ; Ναι, αλλ’ εξ όνυχος τον λέοντα... 

Μερικές φορές φαίνεται να δικαιώνονται οι απαισιόδοξοι, εκείνοι που έχουν πειστεί ότι αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.

Δεν είναι, όμως, έτσι, όλο και κάτι γίνεται (μικρές αποκαλύψεις σκανδάλων κ.ά.) που δίνει το έναυσμα για τη συνέχιση της ζωής ετούτης που βρεθήκαμε... Αλλά, πάλι, δεν χωνεύεται... ολόκληρη Σύγκλητος να συνεδριάσει για να πάρει μια ευτελή απόφαση.

Ο καθείς χρησιμοποιεί την όποια μικρή του εξουσία χωρίς αιδώ και με μόνο σκοπό την ικανοποίηση μικρών, μικρούλικων συμφερόντων.

Αντί να εξαλείφονται τέτοιου είδους μικροφαινόμενα, συμβαίνει το αντίθετο· εκείνο δε που ενοχλεί είναι η ιδιότητα, το «λειτουργικό» επάγγελμα όσων «καταγίνονται» με αυτά. 

Η απόφαση του πρύτανη και των τριών καθηγητών είναι μια πρόκληση στον κοινωνικό ιστό και ταυτόχρονα μια διάρρηξη αυτού, αφού διαιωνίζει τις χθαμαλές «αξίες» του νεποτισμού, της άνισης μεταχείρισης και της κατάχρησης εξουσίας. Είμαι περίεργος πώς θα αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες τους συναδέλφους τους αλλά και τους φοιτητές τους (τον Τύπο και πολλά άλλα...). 

Το ορθό θα ήταν η Σύγκλητος να συνερχόταν και να αποφάσιζε ότι όλοι οι φοιτητές απαλλάσσονται από τη βαναυσότητα να πληρώνουν τις μεταπτυχιακές σπουδές τους - αλλά αυτό απαιτεί εθνική πολιτική για την Παιδεία γενικότερα και όχι για την εκφυλισμένη μορφή της, που είναι βεβαίως η εκπαίδευση.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
O «πρύτανης», που είναι ακόμη πρύτανης
Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ονόματι Νίκος Παπαϊωάννου, έτρεξε να εμβολιαστεί εκτός σειράς, αδιαφορώντας παντελώς για όσους επείγει όντως να εμβολιαστούν από το ιατρικό και νοσηλευτικό και άλλο...
O «πρύτανης», που είναι ακόμη πρύτανης
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
Πάει καιρός που είχα βρεθεί σε διαδήλωση -πραγματική διαδήλωση: με ορατά και σχεδόν απτά αιτήματα, αυτή τη φορά από νεαρούς. Εφριξαν οι κυβερνητικοί και τα παπαγαλάκια τους στην τηλοψία.
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές
Η εικόνα του πρύτανη εξαναγκασμένου να φέρει την πινακίδα με το σύνθημα που ήθελαν αυτοί οι αδιανόητοι «επαναστάτες» συνιστά όνειδος για την έννοια άνθρωπος, είναι πράξη αηδιαστικής και αποκρουστικής βίας....
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η σιωπή των πανεπιστημιακών
Εντύπωση προκαλεί η σιωπή εκείνων των καθηγητών Πανεπιστημίου που ανέλαβαν κυβερνητικούς θώκους μετά τον σχηματισμό της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Στην κυριολεξία έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους. Τι να τους...
Η σιωπή των πανεπιστημιακών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Φοιτητές
Το πώς μιλάει καθένας εξαρτάται από τη θέση του, από το σημείο όπου στέκεται. Εάν είναι αντιμέτωπος με δύο πράγματα ή δύο ανθρώπους λέει, για να...
Φοιτητές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας