Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.2°C / 19.4°C
  3 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 15.0°C
  5 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 10.0°C / 15.6°C
  2 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 6.7°C / 13.0°C
  1 BF
  58%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  4 BF
  67%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 15.0°C
  1 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 2.8°C / 15.0°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.0°C
  2 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.8°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.9°C / 16.0°C
  4 BF
  67%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  2 BF
  39%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  1 BF
  39%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.0°C / 18.3°C
  1 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 14.4°C / 19.0°C
  2 BF
  30%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.0°C
  3 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.0°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  5 BF
  53%
Για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα κοινοτήτων

Για τα ψυχοκοινωνικά προβλήματα κοινοτήτων

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Προαγωγή Αυτοβοήθειας λέγεται το πρόγραμμα που έχει καταρτίσει το Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης· χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υγείας και υλοποιείται με τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ)· κεντρικός στόχος του είναι κυρίως η υποστήριξη των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες, αλλά και η πλαισίωση των ενδιαφερομένων σε διάφορα θέματα υγείας, έχοντας ως βασικό άξονα φιλοσοφίας την ακηδεμόνευτη και αυτόνομη δράση των ομάδων.

Με τον όρο αυτοβοήθεια/αλληλοβοήθεια, διαβάζουμε στο πρόγραμμα, εννοείται η ενεργοποίηση των πολιτών ως προς την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, μέσα σε ένα πλαίσιο συλλογικότητας και αλληλεγγύης. Βασικό χαρακτηριστικό της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας είναι η αυτενέργεια και η ανάληψη της προσωπικής ευθύνης -κατά συνέπεια η αναίρεση της παθητικότητας, που τείνει να χαρακτηρίζει σήμερα τη στάση των πολιτών σε θέματα υγείας.

Επίσης: Μια τέτοια ομάδα δημιουργείαι από άτομα που έχουν βιώσει το ίδιο πρόβλημα ή την ίδια κατάσταση στη ζωή τους είτε άμεσα είτε μέσα από την οικογένειά τους ή τους φίλους τους. Το να μοιράζονται τις εμπειρίες τούς βοηθάει να δώσουν ο ένας στον άλλο μια αμοιβαία υποστήριξη μοναδικής ποιότητας και να αντλήσουν πρακτικές πληροφορίες και τρόπους αντιμετώπισης σε σχέση με το πρόβλημά τους. Οι ομάδες είναι αυτοδιαχειριζόμενες και λειτουργούν από και για μέλη.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος αποσκοπούν στην αλληλεγγύη ή πρόληψη των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες. Υπάρχει άμεση επαφή με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και αυτό είναι το πιο σπουδαίο, αφού συνδιαμορφώνουν με αυτήν το πρόγραμμα.

Οι δραστηριότητες σχεδιάζονται και υλοποιούνται μέσα στην τοπική κοινωνία προς όφελος βεβαίως της τελευταίας, διότι είναι ευνόητο ότι λαμβάνονται υπόψη τα τοπικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά της εκάστοτε κοινότητας - πεδία δραστηριοτήτων αποτελούν η κοινωνική προσφορά, η τέχνη, ο πολιτισμός, η οικολογία, ο αθλητισμός, η τοπική ανάπτυξη κ.ά.

Βασικοί στόχοι, πέρα από την πρόληψη χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και την προαγωγή της ιδέας της αλληλοβοήθειας, είναι η ενδυνάμωση των πολιτών και των κοινοτήτων τους, ώστε να ενισχυθεί η κριτική σκέψη των ανθρώπων για το υπάρχον κοινωνικοπολιτικό σύστημα, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο στις ζωές τους.

Τα προγράμματα είναι «ανοικτά» (εξωτερικής παρακολούθησης), καθώς δεν χορηγούνται οποιεσδήποτε ουσίες ως υποκατάστατα. Οι υπηρεσίες απευθύνονται σε ενηλίκους, προσφέρονται δωρεάν και η ανταπόκριση είναι άμεση, καθώς δεν υπάρχουν λίστες αναμονής, στελεχώνονται δε από έμπειρους και καταρτισμένους επαγγελματίες, μεταξύ των οποίων και πρώην χρήστες ουσιών.

Ιδού και το οιονεί σλόγκαν του προγράμματος: Δεν έχει σημασία ποια ουσία χρησιμοποιείς, πόσο συχνά και με ποιον τρόπο. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια ίσως μπορούμε να βοηθήσουμε.

Το Πρόγραμμα λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το 2012 στα Χανιά και στη Λάρισα από το 2015. Τη διαχειριστική ευθύνη έχει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο ψυχίατρος Φοίβος Ζαφειρίδης, τ. αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του ΑΠΘ. (Thessalοniki ή larisa ή [email protected]) Η μόνη κρατική πρόταση εμπεριέχουσα την ιδέα της αυτοδιαχείρισης.

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εξαρτήσεις...
Φοίβος Ζαφειρίδης βεβαίως και όχι Οικονομίδης ήταν το όνομα του ψυχίατρου, αν. καθηγητή Ψυχολογίας Εξαρτήσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο προχθεσινό σημείωμα, υπεύθυνου για το Πρόγραμμα...
Εξαρτήσεις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
Πάει καιρός που είχα βρεθεί σε διαδήλωση -πραγματική διαδήλωση: με ορατά και σχεδόν απτά αιτήματα, αυτή τη φορά από νεαρούς. Εφριξαν οι κυβερνητικοί και τα παπαγαλάκια τους στην τηλοψία.
Για τη σοβαρή πορεία των φοιτητών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Υπουργεία Διαλόγου
Δεν λέει να κοπάσει ο οίστρος του κυρίου Χρυσοχοΐδη να αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά του αυτή μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα [διάφορες εξουσίες] – εκτός από υπουργός Προστασίας του...
Υπουργεία Διαλόγου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
«Ειρωνείες», απειλές, Πανεπιστήμια
Δημοσιεύεται, χωρίς καμία, γραμματική ή άλλη, παρέμβαση, επιστολή-σχόλιο της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κυρίας Ελενας Γεωργάτσου, αναφερόμενη στο δικό μας σχόλιο με τίτλο «Κατόπιν εορτής (;)...
«Ειρωνείες», απειλές, Πανεπιστήμια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
Αυτοί όλοι οι πανεπιστημιακοί, πού, με το συμπάθιο, έβοσκαν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν έβλεπαν τι γινόταν μέσα στα ιδρύματα; Δεν αντιλαμβάνονταν τον κατήφορο της Παιδείας;
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια
Δεν είπε κανένας ότι τα πανεπιστήμια είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε...». Το έργο τους είναι υψηλό διότι εκεί διαμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο πολιτισμός, υλικός και πνευματικός, της χώρας, είναι με άλλα λόγια το...
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας