Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.4°C / 24.0°C
  2 BF
  31%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 15.6°C
  1 BF
  82%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 13.0°C
  2 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  1 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.2°C / 14.4°C
  1 BF
  84%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  62%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.0°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.0°C / 22.2°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.6°C / 23.0°C
  2 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.7°C / 17.0°C
  3 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  3 BF
  40%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.3°C
  3 BF
  63%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 15.6°C / 22.2°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.0°C
  2 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.2°C / 23.0°C
  2 BF
  31%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.1°C
  3 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 14.4°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  62%
Τα πανεπιστήμια ως φυτώρια αντίστασης
Photo/Thanassis Stavrakis

Τα πανεπιστήμια ως φυτώρια αντίστασης

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παραδέχεται ο υπουργός Παιδείας ότι έχει διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια (διακίνηση ναρκωτικών, κλοπές, πορνεία, βία!), αλλά όχι σε τέτοια έκταση όπως αναφέρεται σε διάφορα μέσα.

Η έκταση είναι το πρόβλημα; Και η επίμαχη πρόταση για την οποία δέχτηκε το μένος και το δηλητήριο πολλών ευαίσθητων πολιτών: «Στα πανεπιστήμια αυτά τα θέματα λύνονται από μέσα αν υπάρχει ένα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα και σύλλογος καθηγητών»... Στην ουσία αντιτίθεται στην παρέμβαση της αστυνομίας, αυτήν που ζητάνε με λύσσα διάφορες, έξω από τα ρούχα τους, γραφίδες.

Αυτόνομα και αυτοτελή και αυτοδιοίκητα όφειλαν να είναι τα πανεπιστήμια, όπως όλοι οι οργανισμοί κοινής ωφέλειας (τα νοσοκομεία λ.χ., ή η Εθνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, οι συγκοινωνίες και λοιπά) - μόνο έτσι έρχεται στο πολιτικό προσκήνιο η πολύπαθη και κατατρομαγμένη κοινωνία.

Αυτό, όμως, απαιτεί πεπαιδευμένους ανθρώπους, επιμελείς (και όχι ρωμαλέους) φοιτητές· να αγαπάνε τη γνώση και να μην αρκούνται στην επίφασή της, να πειθαρχούν στις μεθόδους διδασκαλίας και όποτε νιώσουν ώριμοι να ξεφύγουν από την πεπατημένη αυτών των μεθόδων.

Ο κομματισμός δεν έχει θέση στα πανεπιστήμια, εννοείται δεν έπρεπε να έχει, όπως και πουθενά αλλού, διότι αφαιρεί την ελευθερία του πολιτικού στοχασμού και μειώνει τη δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ όλων. Ομάδες διαλόγου χρειάζονται τα πανεπιστήμια και ομάδες υγιούς ανταγωνισμού στην πορεία της πρόσκτησης γνώσης, ομάδες επιστημονικής έρευνας και σχεδιασμού μακροπρόθεσμου στην οικονομία και τον πολιτισμό - μόνο έτσι πάει μπροστά μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της.

Δεν μιλάω για δεξαμενές σκέψης αλλά για ελεύθερες συνενώσεις φοιτητών, που με την καθοδήγηση φωτισμένων καθηγητών θα κάνουν τη διαφορά στην αντιμετώπιση του μέλλοντος και των διεθνών προκλήσεων.

Καλός και χρυσός ο Κροπότκιν, να μάθουμε όμως πρώτα γι’ αυτόν ότι ήταν σχεδόν ισάξιος του Δαρβίνου σε ό,τι αφορά τη θεωρία του για την εξέλιξη του είδους (η αλληλεγγύη και όχι η ελεύθερη επιλογή είναι αυτή που χαρακτηρίζει τον άνθρωπο στα στάδια της εξέλιξής του - είναι μια παλιά θεωρία αλλά αντέχει...) και κατόπιν ας τη συνδυάσουμε με την αναρχική θεωρία του. Χρήσιμοι ο Λένιν και ο Τρότσκι, αλλά καλά θα ήταν να έχουμε διαβάσει Θουκυδίδη πρώτα.

Ο υπουργός θα μπορούσε να έχει δίκιο αλλά ο «τρόπος» του δεν τον βοηθάει - τι σημαίνει ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα; Εννοεί την πνευματική ρώμη; Υπάρχουν ελεύθεροι φοιτητές και καθηγητές ή οι περισσότεροι εποφθαλμιούν θέσεις και αβασάνιστα προνόμια με μέσο εκβίασης την κομματική ταυτότητα; Εάν διακινούνται ναρκωτικά μέσα στα πανεπιστήμια γιατί δεν αντιδρούν μαζί φοιτητές και καθηγητές; Δεν έχουν δικλίδες ασφαλείας;

Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο σε χώρους παιδείας και πολιτισμού; Τα πανεπιστήμια είναι φυτώρια αντίστασης στην έκπτωση των αξιών και στην ηθική κατάπτωση· αυτός έπρεπε να είναι ο ρόλος τους και όχι χώρος για κομματικά παιχνιδάκια ανόητων φοιτητών, που τελικά καταντάνε επικίνδυνα: για τη ζωή και τη δημοκρατία.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Υπουργεία Διαλόγου
Δεν λέει να κοπάσει ο οίστρος του κυρίου Χρυσοχοΐδη να αλλάξει ριζικά την ελληνική κοινωνία. Στην προσπάθειά του αυτή μετέρχεται διάφορα τεχνάσματα [διάφορες εξουσίες] – εκτός από υπουργός Προστασίας του...
Υπουργεία Διαλόγου
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
Αυτοί όλοι οι πανεπιστημιακοί, πού, με το συμπάθιο, έβοσκαν όλα αυτά τα χρόνια; Δεν έβλεπαν τι γινόταν μέσα στα ιδρύματα; Δεν αντιλαμβάνονταν τον κατήφορο της Παιδείας;
Κατόπιν εορτής (;) πανεπιστημιακοί
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια
Δεν είπε κανένας ότι τα πανεπιστήμια είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε...». Το έργο τους είναι υψηλό διότι εκεί διαμορφώνεται κατά κάποιον τρόπο ο πολιτισμός, υλικός και πνευματικός, της χώρας, είναι με άλλα λόγια το...
Οχι αστυνομία στα πανεπιστήμια
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές
Η εικόνα του πρύτανη εξαναγκασμένου να φέρει την πινακίδα με το σύνθημα που ήθελαν αυτοί οι αδιανόητοι «επαναστάτες» συνιστά όνειδος για την έννοια άνθρωπος, είναι πράξη αηδιαστικής και αποκρουστικής βίας....
Τον λόγο έχουν οι φοιτητές
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η Νομική και ο αποκλεισμός των ιδεών
Τα 'χασε ο νομικός - πολιτικός - εκπαιδευτικός κόσμος της χώρας. Κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τούτη την κυβέρνηση. Μπορεί στην κοσμητεία της Νομικής Σχολής να υπάρχουν ακραίοι συντηρητικοί, αλλά τα ΜΑΤ; Τι...
Η Νομική και ο αποκλεισμός των ιδεών
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Δύο χρόνια κυβέρνηση στα τυφλά
Oύτε δυο χρόνια δεν έχουν περάσει από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ενισχυμένο και μπολιασμένο με ικανότατο αριθμό ακροδεξιών στοιχείων.
Δύο χρόνια κυβέρνηση στα τυφλά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας