• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.1°C / 16.2°C
  3 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 11.4°C / 14.7°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 17.9°C
  6 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 10.9°C / 14.9°C
  2 BF
  51%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  4 BF
  50%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 10.8°C / 13.7°C
  2 BF
  90%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 8.4°C
  2 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 17.6°C
  3 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.5°C
  3 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.8°C / 16.9°C
  6 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.8°C / 14.7°C
  4 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  14°C 13.9°C / 14.5°C
  4 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 14.5°C
  2 BF
  100%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  4 BF
  59%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 13.3°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 14.8°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  2 BF
  90%

Κόκκοι ειρήνης και ομόνοιας

 • A-
 • A+

Στις πολιτικές κοινότητες αποφασίζεται κάπου κάπου ο κατευνασμός των παθών και μια εκεχειρία στον καθημερινό εμφύλιο που τις χαρακτηρίζει.

Η καθημερινή ένταση που παρατηρείται στις κοινωνικές σχέσεις καθώς και στις επαφές μεταξύ πολιτικών και πολιτών δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επ’ άπειρον διότι συντρίβεται η συνοχή και δεν υπάρχει κανένας φόβος που υποτίθεται απορρέει από την τήρηση των νόμων με σκοπό την ομόνοια και την ειρήνη.

Η απόφαση παίρνεται από όλους με μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ αρχόντων και αρχομένων και καλύτερος χρόνος για να γίνει κάτι τέτοιο είναι οι γιορτές (εθνικές, θρησκευτικές, σατυρικές· πανηγύρια και λοιπά), οπότε αμβλύνονται οι ανισότητες (παραμερίζονται) και επικρατεί μία μορφή εξισωτικής (έστω και γαστριμαργικής «ιδεολογίας») δημοκρατίας.

Ο οβελίας είναι ένας - ας μην αναφερθούμε στον τρόπο που υψώνεται η τσίκνα στους ουρανούς της ηδονής και της απόλαυσης, ούτε στις παρέες και στις φιλικές συνάξεις που δημιουργούνται και εξαπλώνονται τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, ούτε, ακόμη, στη νηστεία σαν ένα από τα οχυρά της υγείας.

Ετσι αποκτά νόημα η αφειδής χρήση ευχών τούτες τις μέρες και είναι βέβαιο ότι και η πιο αδιάφορη περιέχει κόκκους ειλικρίνειας και ανιδιοτέλειας· όλοι επιθυμούν να αναπαυθούν (να απαλλαγούν) από την καθημερινή βία που μας περιβάλλει όπως και από τις απειλές για άσκηση βίας από τους κυβερνώντες και το απρόσωπο, τρομερό και απεχθές προσωπείο του πολιτικού συστήματος στο οποίο είμαστε εγκλωβισμένοι (φυλακισμένοι).

Στα σπίτια ανοίγουν οι πόρτες και τα παράθυρα, αυλές σκουπίζονται, η χλόη κουρεύεται, δέντρα ανθισμένα, άνθη και μυρωδιές χοϊκές που κόβουν την ανάσα· άνοιξη - πώς να ξεφύγεις από τη ζείδωρη και ανατατική έκρηξη φωτός και καρπών; Ουτοπική καθόσον παροδική τούτη η έκρηξη, αλλά πώς να μη συμμετάσχεις στον χορό των ηλεκτρονίων της, στη δίνη τους;

Θολώνουν τα όρια μεταξύ ουτοπίας και πραγματικότητας παρότι η τελευταία δονείται από οιμωγές φυλακισμένων, ασθενών, άστεγων, προσφύγων, άπορων και λοιπών στρωμάτων που δεν περιποιούν τιμή στις ανεπτυγμένες μας «δημοκρατίες».

Για λίγο -για δες- γινόμαστε άνθρωποι, όσο κι αν διαφωνούν πολλοί με τούτον τον έστω στιγμιαίο εξανθρωπισμό, με τούτες τις εκδηλώσεις χαράς και ευθυμίας και ανέμελης λήθης τού μέσα και έξω φριχτού κόσμου.

Η μνησικακία δεν ξεριζώνεται, γι’ αυτό και μερικοί τη θεωρούν αυτονόητη (γιατί τάχα;), δεν βρίσκει όμως πρόσφορο έδαφος στη διάρκεια της (κατά)παυσης των παθών. Οι μνησίκακοι αναγκάζονται να καταπίνουν το δηλητήριό τους, να χωνέψουν την πίκρα της χολής τους και να κάνουν τον σταυρό τους - εκόντες άκοντες, άθρησκοι είτε θρησκεύοντες.

Κάτι είναι κι αυτό μέσα στην απώλεια των σημασιών και του νοήματος που ζούμε οι πλείστοι - για λίγο ειρηνικοί και μονιασμένοι· ενδιαφέρον θα είχε να μη διαρκούσε μόνο αυτές τις λίγες εορταστικές στιγμές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Oι εκπρόσωποι και η κοινωνία (μας)
Συγκλονίζεται η Ιστορία, θέλει δεν θέλει, απ’ αυτές τις δονήσεις· η πραγματικότητα αποκτά μια άλλη διάσταση ακόμη κι αν έχει μικρή διάρκεια. Πάνω απ’ όλα η απαντοχή. Οβελίζονται, μέρες που ‘ναι, οι σκέψεις και...
Oι εκπρόσωποι και η κοινωνία (μας)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
H νηστεία ως υγεία του σώματος
Ελεγε ο Νίτσε ότι έχει μεγάλη σημασία για τη μοίρα ενός λαού και της ανθρωπότητας το ξεκίνημα της κουλτούρας από τη σωστή θέση - όχι από την “ψυχή”: η σωστή θέση είναι το σώμα, η χειρονομία, η δίαιτα, η...
H νηστεία ως υγεία του σώματος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς
Θα ήταν παράλογο εάν η ανθρωπότητα σταματούσε να αναζητεί την ουτοπία [της]. Χωρίς αυτήν, βήμα δεν μπορεί να κάνει. Ξέρουμε για την ουτοπία από τα πολύ παλιά χρόνια, από τις απαρχές σχεδόν του λεγόμενου...
Ηλιοπολίτες και Πανχαίοι - και εμείς
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ειδικές γνώσεις...
Τι δουλειά έχει η προτεσταντική ηθική με τη δημοκρατία; Πώς μπορούν και ευτελίζουν τον νόμο αλλά και τον άνθρωπο αυτοί μας οι εγγράμματοι; Γιατί υποπίπτουν σε τέτοια κεφαλαιώδη σφάλματα ερμηνείας του νόμου;...
Ειδικές γνώσεις...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο χρόνος (μας)
Συνηθίζουν πολλοί να μετρούν τον χρόνο με βάση τις γιορτές. Εγκλωβίζουν έτσι τον χρόνο σε περιόδους όχι με βάση τις τέσσερις εποχές αλλά με Πάσχα, Χριστούγεννα, Απόκριες, Δεκαπενταύγουστο και άλλες ήσσονος...
Ο χρόνος (μας)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Eλλειψη φόβου
Μπορούμε να διώξουμε φόβους και ανασφάλειες που έχουν κυριεύσει το μεγαλύτερο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας; Να εξοριστεί το βαθύ σκοτάδι που καλύπτει τη μικρή αυτή ζωή; Μόνο άμα ξεριζωθούν άρρωστοι εγωισμοί...
Eλλειψη φόβου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας