• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.6°C / 29.6°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 24.9°C / 29.3°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 29.4°C
  1 BF
  46%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.1°C
  2 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.0°C / 25.1°C
  2 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  72%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.2°C / 26.2°C
  1 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 25.5°C / 28.8°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  2 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  2 BF
  83%

Οι μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός, η αστυνομία, όσο άριστη κατάρτιση κι αν έχουν, δεν μπορούν να προβλέψουν την πηγή της τυφλής βίας.

ICON PRESS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φανατισμένοι και ελεύθεροι

 • A-
 • A+

Τα μεγαλύτερα δεινά στην ανθρωπότητα τα προκαλούν, σύμφωνα με μια περίφημη ρήση του Θουκυδίδη, η αρχομανία και η απληστία. Ενα απ’ αυτά, η τυφλή βία, είναι απόρροια αυτών των γενετικών (;) γνωρισμάτων του ανθρώπου. Οσοι κατέχουν τα σκήπτρα συσσωρεύουν τον πλούτο με αποτέλεσμα ελάχιστοι να διαβιώνουν μακαρίως και οι πλείστοι να υποφέρουν. Οι πρώτοι κλέβουν τον πλούτο των δεύτερων με βία (ωμές παρεμβάσεις στην εθνική κυριαρχία λαών, αποικιοκρατία, δουλοκτησία και λοιπά). Πώς αντιδρούν οι καταπιεζόμενοι; Είτε με εθνικές εξεγέρσεις είτε υπακούοντας στον κυρίαρχο, μαζεύοντας όμως μέσα τους μίσος αιώνων, απέραντο μίσος που οδηγεί στον φανατισμό, ο οποίος με τη σειρά του ωθεί σε τρομοκρατία και απύθμενη βία. Ε, η επί αιώνες κυρίαρχη Δύση πληρώνει το αντίτιμο της δικής της βαρβαρότητας απέναντι σε τάχα υπανάπτυκτους θρησκοπαρανοϊκούς.

Οταν μάλιστα υπάρχουν επιτήδειοι που ιδεολογοποιούν αυτόν τον φανατισμό (δεν έχει σημασία αν αυτός ο φανατισμός προκαλείται από δίκαια ή άδικα αιτήματα), τότε οι εξεγέρσεις που ξεσπάνε είναι τρομοκρατικές πράξεις, άλογες, παράλογες κ.λπ. Η εκδίκηση δεν βασίζεται στη λογική, στα δικαιώματα και πόρρω απέχει από τον ανθρωπισμό, και ας έχει θρησκευτικά κίνητρα. Η Δύση το έχει αποκλείσει το ισλάμ από τον «πολιτισμό» της (τρομάρα της). Καλείται τώρα να αντιμετωπίσει την οργή του, αλλά μάλλον είναι αργά· ούτε συγγνώμη μπορεί να ζητήσει ούτε να προβλέψει από πού θα προέλθει η τρομοκρατία (το τελευταίο όπλο των απελπισμένων).

Μόνο όπλο είναι η πίστη τους· ο διάλογος αργεί και μάλλον δεν θα εμβαπτιστούν ποτέ στα ήπια (ανθρώπινα) νάματά του. Δεν χαλιναγωγούνται τα πάθη (πιστών, απίστων, ιδεολόγων) όταν ιδεολογοποιούνται. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να σταματήσει το κακό... όσο ισχυρό κρατικό μηχανισμό κι αν διαθέτει.

Οι μυστικές υπηρεσίες, ο στρατός, η αστυνομία, όσο άριστη κατάρτιση κι αν έχουν, δεν μπορούν να προβλέψουν την πηγή της τυφλής βίας. Οσοι υπηρετούν την τυφλή αυτή βία αδιαφορούν για τη ζωή τους. Είναι τόσο παθιασμένοι, τόσο μεροληπτικοί, διψάνε για θριάμβους, όσο εφήμεροι κι αν είναι αυτοί. Τους αρκεί η στιγμή της εκδίκησης· γι’ αυτούς είναι η αιωνιότητα, το νόημα της ζωής τους.

Εδώ και δύο δεκαετίες έχει επισημανθεί ο κίνδυνος να γίνουμε θεατές (ή θύματα) αδιανόητων για την ανθρώπινη συνύπαρξη καταστάσεων, όπως η ασύλληπτη επίθεση κατά των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη. Η ανθρώπινη ζωή έχει χάσει την αξία της, τη μοναδικότητά της. Ναι, αλλά όταν οι αποικιοκράτες ασκούσαν ωμή βία στους αυτόχθονες, πού ήταν ο σεβασμός στην αξία της ζωής. Η Δύση πληρώνει τα επίχειρα της αλαζονείας της, του αναγεννησιακού και διαφωτιστικού πολιτισμού της.

Ασε που ανά πάσα στιγμή είναι πιθανό να εμφανιστεί ο ολοκληρωτισμός με τη μορφή αντεκδίκησης, να φανεί δηλαδή ότι όποιος είναι ισλαμιστής είναι εχθρός του ανθρώπου και απερίφραστα τρομοκράτης. Φωτιά στα μπατζάκια μας τότε.

Οχι τίποτε άλλο, κινδυνεύει επίσης να επαληθευτεί η ανιστόρητη θεωρία της σύγκρουσης πολιτισμών. Ποιος δημιουργεί τους πολιτισμούς; Ποιος, μάλλον, φροντίζει να βάλει διαχωριστικές γραμμές; Οι ηγέτες βεβαίως και όχι οι ίδιοι οι λαοί.

Η εκδίκηση ούτως ή άλλως είναι ανώφελη κι έρχεται πάντα καθυστερημένα. Συνήθως θύματά της είναι αθώοι ή άνθρωποι που υπηρετούν το πνεύμα, την τέχνη, τον πολιτισμό· όσοι αγωνίζονται να διώξουν το ψεύδος από τις σχέσεις τις καθημερινές· όσοι στηλιτεύουν τους υπεύθυνους της γέννησης των νοσηρών αυτών φαινομένων, την εξουσία δηλαδή. Ο λόγος για τους ελεύθερους ανθρώπους, για τους ανυπότακτους, τους ώς το τέλος της ζωής τους εξεγερμένους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το μέσα κτήνος και ο άνθρωπος
Τόση βία μέσα στο είδος που κατάφερε (;) να γίνει άνθρωπος και όμως ακόμη κανιβαλίζει και βαρβαρίζει -τόση βία και τόση παρανόηση δεν αντέχεται από ένα πολιτισμένο όν. Πόσα σκοτάδια ακόμη μέσα μας, πόσος...
Το μέσα κτήνος και ο άνθρωπος
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον θεό, ή στο θείο, ακριβώς διότι είναι ελεύθερος να το πράττει, είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν εξυπνάκια, αρνητή...
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο ακροδεξιός, που δεν εξαγνίζεται
Παν γαρ ερπετόν πληγήι νέμεται, έλεγε ο σοφός της Εφέσου, κάθε σκουλήκι δηλαδή κατευθύνεται με χτυπήματα. Ζαρώνει, μαλακώνει, τυλίγεται, ξετυλίγεται αλλά υπακούει στα χτυπήματα -για να ζήσει με κάθε τρόπο....
Ο ακροδεξιός, που δεν εξαγνίζεται
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Οι «53+» και η ιλαροτραγωδία (μας)
Δεν λέω, έχουν χιούμορ μερικοί «ενδοαριστεροί» του ενός εκ των δύο κυβερνώντων κομμάτων, οι «53+» λ.χ., αυτοί που φυλάσσουν την ιδεολογική ορθότητα και τις αριστερές καταβολές, αυτοί που θέτουν στην κυβέρνηση...
Οι «53+» και η ιλαροτραγωδία (μας)
ΤΡΙΤΗ ΜΑΤΙΑ
Αστυνομική ασφυξία στον Ηλεκτρικό
Σάββατο βράδυ λοιπόν στον Ηλεκτρικό. Σταθμός Βικτώρια. Σταματάει ο συρμός και ξαφνικά εισερχόμαστε σε μια κόλαση πανικού. Ασφυξία! Παντού καπνοί. Ανοίγουν οι πόρτες του τρένου και ο κόσμος ξεχύνεται...
Αστυνομική ασφυξία στον Ηλεκτρικό
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Κόκκοι ειρήνης και ομόνοιας
Η καθημερινή ένταση που παρατηρείται στις κοινωνικές σχέσεις καθώς και στις επαφές μεταξύ πολιτικών και πολιτών δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται επ’ άπειρον διότι συντρίβεται η συνοχή και δεν υπάρχει κανένας...
Κόκκοι ειρήνης και ομόνοιας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας