• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.6°C / 29.5°C
  4 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 29.0°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.0°C
  2 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  63%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.0°C / 26.5°C
  2 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.9°C
  2 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  2 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  67%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 27.4°C
  3 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  4 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.0°C / 24.9°C
  0 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 26.6°C
  3 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  40%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.7°C / 27.2°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  48%

Η αρρωστημένη νοοτροπία της ταχύτητας

 • A-
 • A+

Γνωστοί, φίλοι και εδώ κι εκεί συναγελαζόμενοι έχουν εκφράσει τον «έρωτά» τους για την ταχύτητα, πόσο όμορφα νιώθουν όταν οδηγούν και συναντιούνται με τον ίλιγγο, βιώνουν πρωτόγνωρα -λένε- συναισθήματα, ψυχανεμίζονται -ισχυρίζονται- το άγνωστο, θωπεύονται από συμπαντικά κύματα και πολλά άλλα που δικαιολογούν τάχα τη μανία τους να τρέχουν δαιμονισμένα στους εθνικούς δρόμους της πατρίδας.

Πολλές φορές αντιδρώ, αλλά γρήγορα αντιλαμβάνομαι ότι το παιχνίδι είναι χαμένο - είναι τέτοια η πίστη τους στον πυρετό της ταχύτητας ώστε είναι ανίκανοι να ακούσουν τη διαφορετική, σαφώς πιο σώφρονα, άποψη.

Ολοι αυτοί δεν είναι πλουσιόπαιδα ή κακομαθημένοι νεαροί˙ πρόκειται κυρίως για μεσαία και χαμηλά στρώματα και μεστωμένους στην ηλικία, για να μην πω αρκούντως ηλικιωμένους - μάλιστα, κάτοχοι, συνήθως, μεσαίου κυβισμού αυτοκινήτων

Το παιχνίδι βέβαια είναι προ πολλού χαμένο, από την παιδική ακόμη ηλικία, τότε που διαμορφώνονται αντιλήψεις, τότε που η παιδαγωγική όφειλε να παίζει κυριαρχικό ρόλο στους κανόνες συμπεριφοράς. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας απουσιάζει από την ελληνική εκπαίδευση και αυτό δεν τιμά την ελληνική παιδεία, μήτε τον πολιτισμό, μήτε ασφαλώς τον άνθρωπο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Η χώρα διατηρεί το θλιβερό πρωτείο των θανάτων από τροχαίες συγκρούσεις, οφειλόμενες είτε στην ελλιπή εκμάθηση οδήγησης είτε στη μέθη είτε κυρίως στην υπερβολική ταχύτητα. Είναι εγκληματική η «οδηγητική» νοοτροπία που διέπει πολλούς από τους εν Ελλαδι εποχούμενους.

Λέγαμε παλιότερα (εμείς οι επικριτές), αρκετές δεκαετίες πριν, τότε που η αυτοκινητομανία ήταν στο φόρτε της, ότι αρκετοί άρρενες έβλεπαν το αυτοκίνητο σαν προέκταση του πέους τους (ή μήπως υποκατάστατο;)˙ αργότερα μετριάσαμε την κριτική όταν έγινε και σε μας απαραίτητο - εξακολουθούσαμε όμως να το βλέπουμε σαν μέσο και όχι σαν σκοπό - χαμηλές ταχύτητες, απόλαυση της θέας περισσότερο για τους συνεπιβαίνοντες και αίσθημα ασφάλειας για όλους. Ηταν το ταξίδι γιορτή.

Βλέπαμε ακόμη τους παραβάτες και όσοι πιστεύαμε κάναμε τον σταυρό μας - μην πέσουν επάνω μας, μη μας βρει το κακό. Εχουμε σταθεί τυχεροί ώς τώρα αλλά ποιος οίδε τι τέξεται η επιούσα στους δρόμους της χώρας τη στιγμή που η νοοτροπία της ταχύτητας παραμένει δημοφιλής και αμετακίνητη.

Είναι βαθύ το πρόβλημα με τους Ελληνες οδηγούς όσο βαθύ είναι το πρόβλημα της χώρας [απολίτιστη εν πολλοίς, ψυχόρμητη, πάντα παραπονεμένη και πάντα αδικημένη, «ξεχωριστή» δήθεν, πρωτοπόρα (τρομάρα της), λουσμένη στο μεσογειακό φως και άλλα οχληρά].

Τα βαριά πρόστιμα θα ανέστελλαν ίσως τη λύσσα μερικών να αναπτύσσουν διεστραμμένες ταχύτητες - ταξιδεύουν ζωές στον δρόμο, δεν χωρούν εκεί παρεκκλίσεις και ανυπακοές˙ ο κάθε οδηγός είναι υποχρεωμένος να σέβεται τον κώδικα κυκλοφορίας - τι δεν καταλαβαίνουμε;

  

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Γενέθλια γη
Kέντρο νομίζω των πραγμάτων και του νοήματος είναι ο γενέθλιος τόπος -καθορίζει τον καθένα στη μετέπειτα πορεία του.
Γενέθλια γη
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Τριαντάφυλλες ομορφιές - και αρώματα
Και τι να πεις για τις ατίθασες, αναρριχώμενες τριανταφυλλιές, που ομολογούν και δοξάζουν την ομορφιά με τα πολύχρωμα και αρωματικά, με αφθονία φύλλων άνθη τους. Φίλοι που με φιλοξενούν καμαρώνουν να μου...
Τριαντάφυλλες ομορφιές - και αρώματα
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
Ο εσωτερικός κόσμος για τους σύγχρονους πολιτικούς αλλά και επιστήμονες είναι απλώς μια ψευδαίσθηση, δεν υπάρχουν σκέψεις, όνειρα, ελπίδες, αλληλεγγύη, δεν υπάρχουν πάθη!
Πολιτικοί, επιστήμονες και κοινός νους
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Πρωτομαγιά, κάποτε...
Γυρίζει καμιά φορά ο νους στα περασμένα, όταν δεν αντέχει το τώρα ή, για διάφορους λόγους, δυσκολεύεται να συνομιλήσει μαζί του.
Πρωτομαγιά, κάποτε...
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
Μπορεί κανείς να πιστεύει ή να μην πιστεύει στον θεό, ή στο θείο, ακριβώς διότι είναι ελεύθερος να το πράττει, είναι δικαίωμά του και δεν είναι υποχρεωμένος να δίνει λογαριασμό σε κανέναν εξυπνάκια, αρνητή...
Η πίστη και οι μικρές πεποιθήσεις μας
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του
Ας είναι λοιπόν τούτες οι μέρες μέρες ανά(σ)τασης του του ελληνικού λαού, μέρες αναγέννησης αλλά και επίδειξης σθένους εκ μέρους εκείνων των πολιτικών κομμάτων που ευαγγελίζονται τη βελτίωση της ζωής των απλών...
Ροκανίζοντας ο καθένας τον πόνο του

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας