• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.3°C / 28.5°C
  2 BF
  45%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.7°C / 26.4°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.1°C / 24.9°C
  0 BF
  57%
 • Βέροια
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.2°C / 25.0°C
  4 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  4 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 24.4°C
  1 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 25.9°C
  2 BF
  44%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 27.8°C
  4 BF
  51%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  28°C 23.5°C / 28.8°C
  1 BF
  45%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.4°C / 28.8°C
  0 BF
  50%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  22°C 21.7°C / 24.7°C
  3 BF
  84%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  2 BF
  61%

«Να δώσουμε διάρκεια, να δώσουμε χώρο»

 • A-
 • A+

Τα τελευταία χρόνια, αυτά των μεγάλων διαψεύσεων, της πολλαπλής απογοήτευσης και της απουσίας εναλλακτικών προτάσεων, νιώθουμε όλο και περισσότερο ότι κατοικούμε έναν αφιλόξενο τόπο.

Οχι ως φυσικό τοπίο, αλλά ως σκηνικό του δράματος που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας, με τη γοργή καταστροφή της κοινωνικής προστασίας και της μετατροπής της χώρας σε μια ζούγκλα όπου ο καθείς καλείται να επιβιώσει με τα δικά του όπλα και μέσα – εφόσον διαθέτει. Αισθανόμαστε ότι βρεθήκαμε στην κόλαση. Τη μόνη κόλαση που υπάρχει, αυτήν επί της γης.

Η κατάσταση αυτή μου θυμίζει την υπενθύμιση του Ιταλο Καλβίνο στις «Αόρατες Πόλεις» (εκδ. Καστανιώτη), ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να μην υποφέρουμε.

«Ο πρώτος είναι για πολλούς εύκολος: να αποδεχτούν την κόλαση και να γίνουν τμήμα της, μέχρι να καταλήξουν να μην τη βλέπουν πια. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος και απαιτεί συνεχή προσοχή και διάθεση για μάθηση: να προσπαθήσουμε και να μάθουμε να αναγνωρίζουμε ποιος και τι, μέσα στην κόλαση, δεν είναι κόλαση, και να του δώσουμε διάρκεια, να του δώσουμε χώρο».

Σ’ αυτήν ακριβώς τη φάση βρισκόμαστε και το να μάθουμε «τι δεν είναι κόλαση μέσα στην κόλαση» προϋποθέτει ανοιχτό μυαλό και καρδιά και διάθεση αντίστασης σε όσα μας δηλητηριάζουν: μιζέρια, απληστία, αρπακτικότητα, εγωισμό, χαιρεκακία, μικρότητα και ζηλοφθονία. Αυτά τα τελευταία συνθέτουν ένα θανατερό τραγούδι που μας βυθίζει στην κατάθλιψη και στη μαυρίλα.

Το κυνήγι της επιβίωσης –αναγκαίο και επιτακτικό– δεν πρέπει να μας κάνει να προσηλωνόμαστε μόνο σ’ αυτό ξεχνώντας όλα όσα συνθέτουν την πραγματική ζωή, δηλαδή όλα τα «περιττά και άχρηστα»: την ανθρώπινη επαφή, την επικοινωνία με τους άλλους, το ενδιαφέρον για τη γνώση, για τους ανθρώπους, για τη φύση.

Ο πλούτος του κόσμου μας είναι η πολλαπλότητά του – από το κοσμολογικό έως το πλανητικό και το ατομικό πεδίο. Η ποικιλομορφία των τόπων, των ανθρώπων, των τρόπων ζωής και της κουλτούρας είναι «αυτά που δεν είναι κόλαση μέσα στην κόλαση», δηλαδή μέσα σε ένα μονοδιάστατο και φτωχό κόσμο της ενιαίας σκέψης και της μοναδικής (καταναλωτικής) κουλτούρας.

Η απαίτηση του Καλβίνο «να δώσουμε διάρκεια, να δώσουμε χώρο» σε όλα αυτά, αγγίζει τη χρονο-χωρική διάσταση της ανθρώπινης περιπέτειας και μας προτείνει να ανοίξουμε νέα πεδία στον χρόνο και στον χώρο, ώστε να βρουν θέση και να αποκτήσουν ύπαρξη, ιδιότητες, σχέσεις και πράγματα που θα μας κάνουν ικανούς να αντέχουμε την κόλαση και, ίσως, κάποτε να δραπετεύσουμε απ’ αυτήν.

Η τέχνη, η κουλτούρα, οι ουτοπίες, η φαντασία, η αμφιβολία, η αναζήτηση, η περιπλάνηση είναι τα υλικά που μπορούν να φτιάξουν τον άνθρωπο και να τον βγάλουν από τη φυλακή των βεβαιοτήτων και του ναρκισσισμού.

Οπως λέει ο Νούτσιο Ορντινε στο θαυμάσιο βιβλίο του «Η χρησιμότητα του άχρηστου» (εκδ. Αγρα), «...η πολλαπλότητα των απόψεων, των γλωσσών, των θρησκειών, των πολιτισμών, των λαών, πρέπει να θεωρείται ως ένας τεράστιος πλούτος της ανθρωπότητας και όχι ως ένα επικίνδυνο εμπόδιο».

Αλλωστε βασική ανθρώπινη ιδιότητα είναι η curiositas (περιέργεια) για τα ανθρώπινα πράγματα (και όχι μόνο)!

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ανθρωποι, συνείδηση, πανδημία
«Η συνείδηση είναι το τελικό προϊόν του ανθρώπινου πνεύματος» συμπεραίνει ο Μορέν, προσθέτοντας ότι «όπως κάθε τελικό προϊόν, είναι το πιο πολύτιμο και συνάμα το πιο εύθραυστο, έτοιμο να ξεψυχήσει και να...
Ανθρωποι, συνείδηση, πανδημία
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Στα απόνερα του Νταβός πλένεται η παγκόσμια ελίτ
Η οικονομική και τεχνολογική αλλαγή δημιουργεί πλούτο, όμως οι ισχυροί τον καρπώνονται αποκλειστικά, αφήνοντας το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στην απλή επιβίωση και στη φτώχεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την...
Στα απόνερα του Νταβός πλένεται η παγκόσμια ελίτ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Είναι η νεύρωση και η αλλοτρίωση το μέλλον μας;
Η αποξένωση από τους άλλους και τη φύση πρέπει να αρθεί και προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η συνειδητοποίηση του χαμένου μας εαυτού. Όπως είπε ο βιολόγος Τζούλιαν Χάξλεϊ, «ο άνθρωπος είναι η εξέλιξη που απέκτησε...
Είναι η νεύρωση και η αλλοτρίωση το μέλλον μας;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο καπιταλισμός σαν αυτοάνοσο νόσημα
Ο αρπακτικός καπιταλισμός μοιάζει με ένα αυτοάνοσο νόσημα της κοινωνίας, δηλαδή με μια περίπτωση κατά την οποία ο οργανισμός, για άγνωστη αιτία, στρέφεται κατά κάποιον τρόπο κατά του εαυτού του. Η λεηλασία της...
Ο καπιταλισμός σαν αυτοάνοσο νόσημα
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η επιδημία της γραφομανίας
Ο σημερινός κόσμος της επικοινωνίας αποτελεί ακριβώς αυτό το εικονικό σύμπαν της κουφαμάρας και της ασυνεννοησίας. Παράλληλοι διάλογοι κωφών, έκρηξη παρεξηγήσεων, παραληρηματικοί μονόλογοι, ανορθολογικά...
Η επιδημία της γραφομανίας
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το μονοπάτι το φτιάχνεις περπατώντας
Η καθημερινή εμπειρία ότι η κοινωνία μας είναι πιασμένη σε ένα δόκανο έλλειψης εναλλακτικών λύσεων και πολιτικών διεξόδων δημιουργεί μιαν αίσθηση ματαιότητας και μοιρολατρίας, η οποία συνήθως συνοψίζεται στη...
Το μονοπάτι το φτιάχνεις περπατώντας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας