• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.3°C / 27.4°C
  3 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.3°C / 26.4°C
  3 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 28.2°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 22.9°C
  2 BF
  24%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 23.0°C
  2 BF
  43%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 26.6°C
  3 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.4°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  2 BF
  22%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 24.7°C
  2 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 22.9°C
  1 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.8°C
  2 BF
  40%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.2°C / 23.7°C
  2 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  43%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.8°C / 27.2°C
  2 BF
  33%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.3°C
  3 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.4°C / 23.9°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  2 BF
  45%

Ο κόσμος-παγίδα και τα κράτη θηράματα

 • A-
 • A+

Το επίθετο “παγκόσμιος” εκφράζει πολύ εύγλωττα το αίσθημα της φρίκης μπροστά στο γεγονός ότι, στο εξής, τίποτα απ' ό,τι συμβαίνει στον πλανήτη δεν θα είναι πια τοπική υπόθεση, ότι όλες οι καταστροφές αφορούν τον κόσμο ολόκληρο και ότι, συνεπώς, οριζόμαστε όλο και περισσότερο από εξωγενή δεδομένα, από καταστάσεις απ' όπου κανείς δεν είναι δυνατό να ξεφύγει και που, όλο και περισσότερο, μας κάνουν να μοιάζουμε οι μεν με τους δε

Αυτό γράφει ο Μίλαν Κούντερα στην «Τέχνη του μυθιστορήματος», αναφερόμενος στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ως ένα αποφασιστικό γεγονός το οποίο «μετασχημάτισε τον κόσμο σε παγίδα».

Φυσικά ο Μεγάλος Πόλεμος του 1914 δεν ήταν παρά μια στιγμή, αν και κομβική, στη μακροχρόνια διαδικασία παγκοσμιοποίησης, η οποία, μαζί με τον καπιταλισμό, ενοποίησε την ανθρώπινη ιστορία, διαμορφώνοντας αυτό που στη διεθνή ορολογία έχει χαρακτηριστεί ως histoire totale, world history ή global history.

Εκείνο που ο μεγάλος Τσέχος συγγραφέας επισημαίνει είναι η κοινή πλέον ανθρώπινη μοίρα, αφού κανένα έθνος, καμία χώρα και κανένας λαός δεν μπορεί να ξεφύγει από τις κολοσσιαίες υπερεθνικές δυνάμεις οι οποίες καθορίζουν την πορεία των γεγονότων, έστω και με απρόβλεπτα τελικά αποτελέσματα.

Με αυτή την έννοια μιλά για «κόσμο-παγίδα», αφού τα χαρακτηριστικά του εγκλωβισμού και της «αιχμαλωσίας» αποτελούν, κυρίως για τα λιγότερο ισχυρά κράτη, σημαντικές πιθανότητες της διεθνούς ζωής τους. Το παράδειγμα της χώρας μας είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτής της κατάστασης θηράματος στην οποία έχει βρεθεί, χωρίς να μπορεί στο προβλεπτό μέλλον να διαφύγει.

Φυσικά, όπου υπάρχει θήραμα, υπάρχει και θηρευτής. Υπάρχουν τα αρπακτικά, οι χρηματοπιστωτικές ελίτ των κυρίαρχων χωρών, οι οποίες με την επιθετικότητά τους κυνηγούν και εγκλωβίζουν τα πιο αδύναμα μέλη του κοπαδιού των εθνών. Η συνέχεια είναι γνωστή: εγκλωβισμός, καθήλωση, θάνατος.

Οπως έχει δείξει η ιστορία της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, η οικονομική αφαίμαξη πάει χέρι χέρι με την πολεμική στρατηγική, αφού, όπως έχει πει ο Κλάουζεβιτς, πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

Πάρτε για παράδειγμα τη Γερμανία, η οποία, αφού έχει κυριαρχήσει οικονομικά στην Ευρώπη και έχει επωφεληθεί τα μέγιστα από τη χρηματοπιστωτική κρίση, σήμερα υιοθετεί τη «Λευκή Βίβλο» στην πολιτική της ασφάλειας, αποφασίζοντας να έχει περισσότερο ενεργό δράση στις στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ και στον λεγόμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σπάει έτσι ένα ταμπού που υπήρχε από την περίοδο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο: τη μη συμμετοχή των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων.

«Εχουμε επίγνωση του μεγέθους και της σημασίας μας, αλλά και των ευθυνών μας» δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, σκορπίζοντας ρίγη ανατριχίλας τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και πανευρωπαϊκά.

Φυσικά, τίποτα στην Ιστορία δεν είναι μονόδρομος και ίσως ο Κούντερα στη «Βραδύτητα» δίνει μια πιθανή απάντηση στην ερώτηση «τι κάνουμε, εάν αυτή είναι η κατάσταση;».

«Το μόνο που μας μένει είναι η εξέγερση κατά της ανθρώπινης κατάστασης που δεν την έχουμε διαλέξει!». Στην παγκοσμιοποίηση της υποδούλωσης να αντιτάξουμε την παγκοσμιοποίηση της αντίστασης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το Τείχος του Βερολίνου και το κατώφλι της Ιστορίας
Τριάντα χρόνια μετά, βρισκόμαστε σε ένα νέο κατώφλι για μια εποχή που ο καπιταλισμός αμφισβητείται σχεδόν από παντού ως πηγή καταστροφών και απειλών για τον άνθρωπο και τη φύση
Το Τείχος του Βερολίνου και το κατώφλι της Ιστορίας
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μιλιταρισμός, πολεμοκάπηλοι και τρωκτικά
Οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» είναι αυτοί που λεηλάτησαν και λεηλατούν τη χώρα. Τα αεροσκάφη, οι φρεγάτες και τα άρματά τους συνέβαλαν ώστε να βουλιάξει οικονομικά η χώρα και να πλουτίσουν οι κάθε είδους...
Μιλιταρισμός, πολεμοκάπηλοι και τρωκτικά
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μια Νιρεμβέργη για τους οικονομικούς εγκληματίες
Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των πολιτικών τους σε εκατοντάδες εκατομμύρια πολιτών και χωρών ολόκληρων είναι δραματικές: μαζική φτώχεια, πρόωροι θάνατοι, αδυναμία αντιμετώπισης ασθενειών, υποσιτισμός,...
Μια Νιρεμβέργη για τους οικονομικούς εγκληματίες
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο κάθετος και ο οριζόντιος άξονας της Ευρώπης
Η δημοκρατία, τα ανοιχτά σύνορα, η ανοχή, η αλληλεγγύη και οι ευρωπαϊκές αξίες παραμερίζονται και τη θέση τους στη σκηνή της Ιστορίας παίρνουν ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος του «άλλου»....
Ο κάθετος και ο οριζόντιος άξονας της Ευρώπης
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Γερμανία: η δύναμη και η δόξα
Εχει ο καιρός γυρίσματα και τα γεγονότα ήρθαν να διαλύσουν τον μύθο του γερμανικού ηθικού πλεονεκτήματος [...] Τι απομένει σήμερα από το «ηθικό πλεονέκτημα» της Γερμανίας; Μόνο ερείπια και αποκαΐδια που...
Γερμανία: η δύναμη και η δόξα
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Αξιοπιστία, εντιμότητα, εξευτελισμός
Η τελική αναμέτρηση στη διαπραγμάτευση κυβέρνησης - δανειστών γίνεται τελικώς στο πεδίο της πολιτικής και όχι της οικονομίας, αποδεικνύοντας ότι η διαχείριση των κρίσεων γίνεται με όρους ισχύος και κυριαρχίας...
Αξιοπιστία, εντιμότητα, εξευτελισμός

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας