• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 23.4°C
  1 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 21.8°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.0°C
  1 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.9°C / 15.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 14.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 18.2°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.5°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 21.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 20.7°C
  1 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.8°C / 22.4°C
  3 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.7°C / 20.1°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  0 BF
  77%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 17.3°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 17.8°C / 20.5°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.4°C / 22.1°C
  0 BF
  52%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.3°C / 18.3°C
  0 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 21.7°C
  2 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  1 BF
  40%

Κόμματα, τεχνητά μορφώματα για κάθε χρήση...

Προσωποπαγή κόμματα και «εκπρόσωποι χώρων»

 • A-
 • A+

Ολο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε στην πολιτική σκηνή τη συγκρότηση -ευκαιριακή και προπαντός καιροσκοπική- διαφόρων κομματικών σχηματισμών από πρόσωπα που υπηρετούν είτε την προσωπική τους στρατηγική είτε ευρύτερα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη σύνδεσης με την κοινωνία, τα κινήματα ή τους κοινωνικούς αγώνες.

Το μεταμοντέρνο και φιλελεύθερο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών του Δημήτρη Αβραμόπουλου, το Χριστιανοδημοκρατικό Κίνημα του Νίκου Νικολόπουλου, το Αρμα Πολιτών του Γιάννη Δημαρά, οι Ενεργοί Πολίτες του Μανώλη Γλέζου, και ο κατάλογος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων πρόκειται για τεχνητά μορφώματα, τα οποία γίνονται είτε το όχημα της πολιτικής επιβίωσης του προσώπου που τα ιδρύει είτε ο μανδύας μιας πολιτικής συνεργασίας με άλλο κόμμα -συνήθως μεγαλύτερο- προκειμένου να κατοχυρωθεί ένας βαθμός ανεξαρτησίας, αυτός του «συνεργαζόμενου». Το είδαμε και στην περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν δημιούργησε κόμμα, αλλά έβαλε το «συνεργαζόμενη» ως πρόσημο στη σύμπλευσή της με τη Λαϊκή Ενότητα.

Η απουσία σύνδεσης με την κοινωνία όμως δεν συναντάται μόνο σ’ αυτά τα μορφώματα, αλλά και σε δήθεν «εκπροσώπους πολιτικών ή κοινωνικών χώρων». Η φάμπρικα αυτή βοηθά συνήθως στο «ξέπλυμα» διαφόρων ανθρώπων από το, συνήθως όχι και τόσο άψογο, παρελθόν τους.

Δυστυχώς αυτό το φαινόμενο δεν εξέλιπε και στις δύο κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όπου βρήκαν φιλόξενο χώρο πρόσωπα που συνέβαλαν -το καθένα με τον τρόπο του και σε διαφορετικό βαθμό- σ’ ένα σύστημα που οδήγησε στον εκφυλισμό της πολιτικής, στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους πολιτικούς, στη διάβρωση των συνειδήσεων, στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών και στη γενικότερη παρακμή των τελευταίων χρόνων.

Μάρκος Μπόλαρης και Θεοδώρα Τζάκρη είναι μόνο τα δύο τελευταία παραδείγματα, αφού ο κατάλογος είναι μακρύτατος και θα κινδυνεύαμε να... αδικήσουμε κάποιους. Πρώην υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, μεγαλοστελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, φθαρμένοι συνδικαλιστές, άνθρωποι του τραπεζικού χώρου, σύμβουλοι, βουλευτές, κομματάρχες και όλα τα είδη της πανίδας του παλαιού καθεστώτος χώρεσαν. Ολοι με την «τεχνογνωσία» του ψηφοσυλλέκτη και του ιμάντα μεταβίβασης της κυβερνητικής ή κομματικής γραμμής.

Φυσικά, θα πει κάποιος, υπάρχει και ο πραγματισμός της εξουσίας, και στον βαθμό που η Αριστερά στερούνταν την ανάλογη εμπειρία έπρεπε να βρεθούν οι κατάλληλες γέφυρες με τους μηχανισμούς του βαθέος κράτους, της Διοίκησης και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Δυστυχώς, όμως, αυτές οι «γέφυρες» έχουν περπατηθεί από πολλούς και έχουν υποστεί την ανάλογη φθορά, με κίνδυνο όποιος τις χρησιμοποιήσει να βρεθεί στο κενό.

Στην πραγματικότητα πίσω απ’ αυτήν την αντίληψη κρύβεται μια τεχνοκρατική προσέγγιση της πολιτικής, η οποία αναζητά πάντα τους «ειδικούς» και τους «ειδήμονες» για την άσκηση της πολιτικής και πληρώνει αδρά για τις «γνώσεις» τους.

Ομως οι ειδικοί παντός καιρού, οι ειδήμονες της χειραγώγησης, οι τεχνικοί των (ανέντιμων) συμβιβασμών και οι έχοντες τις επαφές με τα πραγματικά κέντρα εξουσίας είναι προσωρινοί σύμμαχοι, επισφαλείς φίλοι και επικίνδυνοι συνοδοιπόροι. Η πείρα το έχει αποδείξει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Εκανε λάθος τελικά ο Κέινς;
Το 1930 και στη σκιά της Μεγάλης Υφεσης, ο Αγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, στο βιβλίο του «Οικονομικές δυνατότητες για τα εγγόνια μας», επιχειρώντας να εξωραΐσει την καταθλιπτική διάθεση που...
Εκανε λάθος τελικά ο Κέινς;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Στα απόνερα του Νταβός πλένεται η παγκόσμια ελίτ
Η οικονομική και τεχνολογική αλλαγή δημιουργεί πλούτο, όμως οι ισχυροί τον καρπώνονται αποκλειστικά, αφήνοντας το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας στην απλή επιβίωση και στη φτώχεια. Δεν μπορούμε να αφήσουμε την...
Στα απόνερα του Νταβός πλένεται η παγκόσμια ελίτ
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Αντιμιλάτε στην τηλεόραση;
Ξένοι με τον εαυτό μας μέσω του καθρέφτη που σήμερα είναι κυρίως η τηλεόραση, η οποία αντανακλά σχεδόν αποκλειστικά τις χειρότερες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης: αυθεντία, ιδιοτέλεια, ναρκισσισμός, νεύρωση,...
Αντιμιλάτε στην τηλεόραση;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, είναι ότι η πρόκληση ήταν -και είναι- πολιτική. Ο Στίγκλιτς σωστά επισημαίνει...
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τελικά αντέχουμε τις αποκαλύψεις;
Τα τελευταία χρόνια οι αποκαλύψεις για τις σύγχρονες φιλελεύθερες δημοκρατίες και τον εκφυλισμό τους έχουν τη μορφή κυριολεκτικά χιονοστιβάδας. Κυβερνήσεις που, παραβιάζοντας όλους τους νόμους, παρακολουθούν...
Τελικά αντέχουμε τις αποκαλύψεις;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Φωτιές και πρωτογενές πλεόνασμα ανευθυνότητας
Οι φωτιές που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν πυροδοτήσει εκ νέου μια πολιτική αντιπαράθεση, η οποία κάθε φορά γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και με τα πλέον γελοία επιχειρήματα. Η ειδοποιός...
Φωτιές και πρωτογενές πλεόνασμα ανευθυνότητας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας