• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 32.0°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 29.3°C
  4 BF
  57%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.6°C
  2 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.2°C / 19.9°C
  4 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  29°C 28.9°C / 31.3°C
  4 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 30.0°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 26.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  3 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 28.8°C / 34.8°C
  5 BF
  21%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  3 BF
  31%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.4°C / 30.8°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  94%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  30°C 29.0°C / 29.9°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 31.0°C
  2 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 33.8°C / 33.8°C
  3 BF
  20%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.0°C / 32.2°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 27.3°C
  4 BF
  64%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  63%
AP PHOTO
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολος ο κόσμος ένα «κλειστό κέντρο κράτησης»;

 • A-
 • A+

Οι επιτάξεις χώρων σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου προκειμένου να δημιουργηθούν οι «κλειστές δομές» που έχει επιλέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό την πίεση τόσο της ακροδεξιάς πτέρυγάς της όσο και των τοπικών κοινωνιών που έχουν φτάσει στα όριά τους μας δίνουν μια μικρή μόνο «προκαταβολή» απ’ όσα θα ζήσουμε στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον. Μοιάζουν περισσότερο με «σκηνές προσεχώς»!

Τόσο οι συνεχιζόμενοι τοπικοί πόλεμοι –όπως αυτός της Συρίας– όσο και η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση χωρών της Αφρικής, αλλά, κυρίως, η εν εξελίξει κλιματική αλλαγή θα αποτελέσουν τις βασικές αιτίες έντασης της μετανάστευσης και της προσφυγιάς με προορισμό την Ευρώπη.

Η διαχείριση αυτής της κρίσιμης κατάστασης που θα αντιμετωπίσουμε τις επόμενες δεκαετίες θα αποτελέσει ίσως τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα για τα δημοκρατικά καθεστώτα. Τα αναγκαστικά μέτρα περιορισμού της μετακίνησης, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα πάσης φύσεως διοικητικά μέτρα θα αποτελέσουν το βασικό μέσο διακυβέρνησης για μεγάλο μέρος του κόσμου. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει σ’ έναν βαθμό στην Κίνα με αφορμή το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης εξαιτίας του κορονοϊού.

Οι διαμάχες για έναν ζωτικό χώρο επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων αναμένεται να οξύνουν όλες τις υπαρκτές σήμερα αντιθέσεις: κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές, σε βαθμό που μέχρι σήμερα παραμένει εκτός φαντασίας.

Η κατάσταση αυτή θα αποτελέσει ένα θερμοκήπιο αυταρχισμού, ρατσισμού και ακροδεξιών-φασιστικών αντιλήψεων που, ενδεχομένως, θα γεννήσουν πολλά άνθη του κακού στην εξουσία, με ηγέτες –τύπου Ορμπαν, Κατσίνκσι και Ερντογάν– που περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και θεωρούν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.

Μέχρι σήμερα ο καπιταλισμός επιτρέπει την ελεύθερη και ανεξέλεγκτη κίνηση των κεφαλαίων, αλλά θέτει όλο και περισσότερους περιορισμούς στην κίνηση των ανθρώπων, κάτι που επαναφέρει με ιδιαίτερη οξύτητα το θέμα τού κατά πόσο είναι συμβατός με τη δημοκρατία. Η βιοπολιτική του κεφαλαίου χρησιμοποιεί τα πλωτά φράγματα, τους φράχτες, τα τείχη, τα στρατόπεδα, τα κλειστά κέντρα, τον στρατό, το ναυτικό, την αστυνομία και τον εγκλεισμό ως μέσα αντιμετώπισης ενός προβλήματος που το ίδιο και οι εκπρόσωποί του έχουν δημιουργήσει και επιτείνουν.

Την ίδια ώρα που το σύστημα μολύνει καθημερινά το φυσικό περιβάλλον με καυσαέρια, απορρίμματα και χημικά, δηλητηριάζει το κοινωνικό περιβάλλον με αντιδραστικές ιδέες, ρατσιστικές συμπεριφορές και ανείπωτη βία. Οσοι σήμερα αντιδρούν γιατί τα διάφορα μέτρα αγγίζουν το νησί, την περιοχή ή τη χώρα τους, θα πρέπει να σκεφτούν ότι πατρίδα μας είναι και ο πλανήτης και συγκάτοικοί μας όλοι οι κολασμένοι που για διάφορους λόγους εγκαταλείπουν το δικό τους νησί, τη δική τους περιοχή, τη δική τους πατρίδα.

Οσοι πλειοδοτούν στο «να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας» θα πρέπει να ξέρουν ότι αυτό που έρχεται ξεπερνά χώρες, πατρίδες και γειτονιές και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με διεθνή συνεργασία και σε πλανητικό επίπεδο. Και κυρίως μόνο εάν οι δικές τους ιδέες ηττηθούν, προτού καταστρέψουν για ακόμα μία φορά την ανθρωπότητα και θέσουν σε κίνδυνο αυτή τη φορά την επιβίωση του ίδιου του είδους μας.

Οι πολίτες θα πρέπει να αφυπνιστούν στην πραγματικότητα του σήμερα, γιατί η πραγματικότητα του αύριο θα είναι ενδεχομένως εφιαλτική και θα περιέχει πολύ περισσότερο πόνο, απογοήτευση και τυφλή οργή. Μπορούμε;

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο Αδάμ και η Εύα στον φράχτη του Εβρου
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ένας στους έξι Ευρωπαίους ψηφίζει κάποιο κόμμα της Ακροδεξιάς, με βασικό κριτήριο τη στάση του προς τη μετανάστευση. Αυτοί οι ψηφοφόροι συμφωνούν ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες...
Ο Αδάμ και η Εύα στον φράχτη του Εβρου
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
«Διασκεδάστε μέχρι θανάτου, είναι δωρεάν!»
Η κρίση έδειξε ότι η μεσαία τάξη συνιστά μια πολυτέλεια την οποία ο καπιταλισμός δεν είναι πια σε θέση να πληρώνει. Ο,τι και εάν σημαίνει αυτή η φαντασματική «μεσαία τάξη», το σίγουρο είναι ότι ταυτίζεται με...
«Διασκεδάστε μέχρι θανάτου, είναι δωρεάν!»
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το σκοτεινό αντικείμενο της νοσταλγίας
Στον βαθμό που τα κράτη χάνουν όλο και περισσότερο την ικανότητα να αποφασίζουν για πράγματα που πρέπει να γίνουν, χάνουν ταυτόχρονα και τη νομιμοποιητική τους δύναμη και υποτάσσονται στις αγορές. Αρα μιλάμε...
Το σκοτεινό αντικείμενο της νοσταλγίας
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ανθρωποι, συνείδηση, πανδημία
«Η συνείδηση είναι το τελικό προϊόν του ανθρώπινου πνεύματος» συμπεραίνει ο Μορέν, προσθέτοντας ότι «όπως κάθε τελικό προϊόν, είναι το πιο πολύτιμο και συνάμα το πιο εύθραυστο, έτοιμο να ξεψυχήσει και να...
Ανθρωποι, συνείδηση, πανδημία
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Απούσα, αφού είναι προβλέψιμη
Ούτε η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ ούτε ο πρόεδρος της Γαλλίας Μακρόν θεώρησαν σκόπιμο να ζητήσουν από τον Ερντογάν να πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη και ο Ελληνας πρωθυπουργός.
Απούσα, αφού είναι προβλέψιμη
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Σερφάρισμα, χίπστερ και γνώση
Οι άνθρωποι σήμερα εκπαιδεύονται ήδη από την παιδική τους ηλικία σε ένα ζάπινγκ της γνώσης: σαν τις μέλισσες πετάμε από λουλούδι σε λουλούδι επιδιώκοντας τη στιγμιαία ευχαρίστηση, παίρνοντας από κάθε εικόνα ή...
Σερφάρισμα, χίπστερ και γνώση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας