• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  3 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.6°C / 13.4°C
  3 BF
  87%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.0°C / 15.5°C
  3 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 5.9°C / 9.4°C
  0 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 11.9°C
  3 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.1°C / 11.6°C
  1 BF
  89%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  1 BF
  87%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.7°C / 13.7°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  0 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 12.9°C / 13.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.8°C / 16.1°C
  5 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 10.7°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  3 BF
  72%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.7°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.8°C
  1 BF
  82%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.8°C / 19.3°C
  3 BF
  72%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 16.0°C
  0 BF
  89%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 9.3°C / 12.7°C
  3 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.7°C / 12.8°C
  2 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.3°C
  1 BF
  89%

Τα θύματα της «ανθρωπιστικής κρίσης» που προκάλεσε και προκαλεί το δόγμα της λιτότητας πανευρωπαϊκά αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε

Η τρόικα με φτερά αγγέλου

 • A-
 • A+

Ηταν το ΝΑΤΟ εκείνο που μας εξοικείωσε τις τελευταίες δεκαετίες με την έννοια των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που έβρισκαν τον θάνατο από τις βόμβες με τις οποίες φιλοδωρούσαν τα «συμμαχικά αεροσκάφη» διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως η Σερβία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ και η Λιβύη. Η έννοια αυτή έχει πλέον πολιτογραφηθεί στο καθημερινό μας λεξιλόγιο εν καιρώ πολέμου, φαίνεται όμως ότι θα πρέπει να μάθουμε να τη χρησιμοποιούμε και σε καιρούς «ειρήνης».

Φυσικά θα μπορούσαμε να πούμε πως όλα τα θύματα της «ανθρωπιστικής κρίσης» που προκάλεσε και προκαλεί το δόγμα της λιτότητας πανευρωπαϊκά αποτελούν «παράπλευρες απώλειες» της χρηματοπιστωτικής κρίσης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Φτώχεια, στέρηση, διάλυση του Κράτους Πρόνοιας, ανεργία, υποσιτισμός, αυτοκτονίες και πάει λέγοντας. Μια κεντρική πτυχή της σημερινής κρίσης και των καταστροφών που προκαλούν οι νεοφιλελεύθερες οικονομικές ελίτ είναι αυτή της Υγείας, όπως όλο και περισσότερο δείχνουν τα στοιχεία επίσημων εθνικών και διεθνών οργανισμών.

Κοινή έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) συνδέει άμεσα τη φτώχεια, το χαμηλό βιοτικό επίπεδο και τα προβληματικά συστήματα Υγείας με την επανεμφάνιση της φυματίωσης. Εκείνης της παλιάς μεταδοτικής ασθένειας που έχει χαρακτηριστεί «αρρώστια της φτώχειας». Κατά μέσον όρο, χίλιοι Ευρωπαίοι προσβάλλονται καθημερινά από την πολυανθεκτική φυματίωση, με αποτέλεσμα η Ευρώπη να «είναι η περιοχή του κόσμου που έχει πληγεί περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως αναφέρει η έκθεση.

Μόνο το 2013 προκάλεσε παγκοσμίως τον θάνατο 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων, ενώ το 85% των ευρωπαϊκών κρουσμάτων καταγράφηκε σε 18 χώρες «υψηλής επικινδυνότητας» που βρίσκονται κυρίως στην ανατολική Ευρώπη. Οπως λέει η Μαριέκε φαν ντερ Βερφ, εκπρόσωπος του ECDC, «στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα κρούσματα όταν οι μισθοί είναι χαμηλότεροι και/ή όταν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι μεγαλύτερες».

Μια άλλη πτυχή των «παράπλευρων απωλειών» αφορά την ψυχική υγεία, η δραματική κατάσταση στην οποία περιγράφεται θαυμάσια στο βιβλίο του ψυχιάτρου Στέλιου Στυλιανίδη και της ομάδας του «Σύγχρονα θέματα κοινωνικής και κοινοτικής ψυχιατρικής» (εκδόσεις Τόπος).

Μερικά από τα στοιχεία: Ενας στους τρεις Ελληνες μειώνει τις δόσεις των φαρμάκων του λόγω οικονομικών δυσκολιών. Το 60% των χρονίων ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας ή βρίσκεται σε λίστα μακράς παραμονής. Οι χρόνιοι ασθενείς έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για την πρωτοβάθμια φροντίδα την περίοδο 2011-2013. Οκτώ στους δέκα Ελληνες αναγκάζονται να περικόψουν την κάλυψη αναγκαίων αγαθών για να διατηρήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι νοσηλείες λόγω μείζονος κατάθλιψης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχουν αυξηθεί κατά 50%. Ο αυτοκτονικός ιδεασμός στα άτομα που ήδη λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή αυξήθηκε στο 22,7% το 2011 σε σχέση με το 4,5% του 2009.

Στις 7 Απριλίου του 1999, σε μια συνέντευξη Τύπου, ο τότε εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, Τζέιμι Σέι, έλεγε πως μια γυναίκα της περιοχής τού δήλωσε πως ο θόρυβος των βομβαρδιστικών πάνω από το Κόσοβο της θύμιζε «τον ήχο των αγγέλων». Σήμερα κάποιοι άλλοι μνημονιακοί παράφρονες ακούνε τα φτερά του δικού τους αγγέλου στα πήγαινε-έλα της τρόικας. Μόνο που αυτός είναι άγγελος Θανάτου για όσους μέλλεται να αποτελέσουν τις επόμενες «παράπλευρες απώλειες».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, είναι ότι η πρόκληση ήταν -και είναι- πολιτική. Ο Στίγκλιτς σωστά επισημαίνει...
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Φωτιές και πρωτογενές πλεόνασμα ανευθυνότητας
Οι φωτιές που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν πυροδοτήσει εκ νέου μια πολιτική αντιπαράθεση, η οποία κάθε φορά γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και με τα πλέον γελοία επιχειρήματα. Η ειδοποιός...
Φωτιές και πρωτογενές πλεόνασμα ανευθυνότητας
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Περί ιδιοκτησίας και άλλων τινών δαιμονίων
Τελικά φαίνεται ότι όντως η «ιδιοκτησία» είναι η λυδία λίθος του κοινωνικού ζητήματος. Διότι μπορεί μεν ο Μαρξ και οι αναρχικοί να ζητούσαν την κατάργησή της, οι «θεσμοί» όμως έχουν άλλη γνώμη. Φυσικά όχι για...
Περί ιδιοκτησίας και άλλων τινών δαιμονίων
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το σύγχρονο Bankspeak και το οργουελικό Newspeak
Όσο πιο πολύ μετράμε τόσο πιο πολλά (από την πραγματική ζωή) χάνουμε. Τόσο λιγοστεύει η ποιότητα και ό,τι συνδέεται μαζί της: ανθρώπινες σχέσεις, δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση, ελεύθερος χρόνος, ανθρώπινα...
Το σύγχρονο Bankspeak και το οργουελικό Newspeak
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
«Καλό κουράγιο», «αντοχή» κι ο Θεός βοηθός
Η παραμυθία της πορείας «ανάβαση στον Γολγοθά, σταύρωση και ανάσταση» έχει προ πολλού εξαντλήσει τη δύναμη της πειθούς που κάποτε διέθετε και αυτό που έχει απομείνει είναι η ωμή κυριαρχία των επιμέρους...
«Καλό κουράγιο», «αντοχή» κι ο Θεός βοηθός
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Σας αδικήσαμε, κυρία Μέρκελ
Η Ανγκελα Μέρκελ, δεν ξέρω εάν εφηύρε, αλλά σίγουρα καθιέρωσε τον όρο «δημοκρατία συμβατή με την αγορά», δηλαδή μια δημοκρατία κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μιας αγοράς-Προκρούστη.
Σας αδικήσαμε, κυρία Μέρκελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας