• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.7°C / 19.5°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.0°C / 18.5°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 20.5°C
  3 BF
  34%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  2 BF
  41%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  67%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.5°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 13.1°C
  2 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  5 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.9°C / 18.9°C
  4 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 20.5°C
  6 BF
  60%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  64%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  58%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 13.4°C / 18.3°C
  3 BF
  49%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  1 BF
  59%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.8°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 17.2°C
  2 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  0 BF
  50%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δημοκρατία τότε και τώρα

 • A-
 • A+

Στο τρίτο βιβλίο των Πολιτικών του ο Αριστοτέλης λέει ότι η «ολιγαρχία ασκείται προς όφελος των πλουσίων, ενώ η δημοκρατία προς όφελος των φτωχών» και προσθέτει ότι «η ουσιαστική διαφορά μεταξύ της δημοκρατίας και της ολιγαρχίας είναι η πενία και ο πλούτος». Δηλαδή, ο Σταγειρίτης φιλόσοφος διέκρινε εδώ και δυόμισι χιλιάδες χρόνια ότι το πολίτευμα ενός κράτους έχει τις ρίζες του σ’ αυτό που σήμερα χαρακτηρίζουμε «κοινωνικό σύστημα». Και, κατά συνέπεια, το ερώτημα των ερωτημάτων για το θέμα της συλλογικής συμβίωσης είναι το λεγόμενο «κοινωνικό ζήτημα»: «ποιος για ποιον».

Στις αρχαίες πόλεις–κράτη σχεδόν όλα τα οικονομικά βάρη της διακυβέρνησης –συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών δαπανών– βάραιναν τις εύπορες τάξεις. Σε περιόδους κρίσεων, όπως οι πολεμικές περιπέτειες, επιβάλλονταν «έκτακτες εισφορές», οι οποίες ήταν αρκετά βαριές, χωρίς ποτέ όμως να μετατρέπονται σε μόνιμες, αφού έπρεπε να ψηφίζονται κάθε χρόνο εάν αυτό κρινόταν απαραίτητο. Οι φτωχοί πολίτες και κυρίως οι αγρότες απαλλάσσονταν από τη φορολογία στις ελληνικές πόλεις. Γι’ αυτούς υπήρχαν μόνο οι περιστασιακοί φόροι επί των πωλήσεων, τα λιμενικά τέλη και η προσφορά των πρώτων καρπών στους θεούς, «δοσίματα» που δεν αποτελούσαν σημαντικό φορτίο.

Σήμερα, η δημοκρατία έχει φαλκιδευτεί σχεδόν ολοκληρωτικά, αφού πια το οικονομικό σύστημα –η «οικονομία της αγοράς»- λειτουργεί προς όφελος μιας συντριπτικής μειοψηφίας του 1%, η οποία όχι μόνο δεν υποχρεώνεται να συνεισφέρει σε περιόδους κρίσεων, αλλά έχει τη δυνατότητα να μεθοδεύει, με τη συνέργεια των ελεγχόμενων κυβερνήσεων, κυρίως σ’ αυτές τις φάσεις, τη μεταφορά πλούτου από τους πολλούς στους λίγους.

Ως προς τη δημοκρατία και τη συμμετοχή, η αθηναϊκή απάντηση στο πρόβλημα της πολυφωνίας, δηλαδή της πολιτικής συνύπαρξης, είναι η παροχή σε όλους της δυνατότητας να είναι ταυτόχρονα διαχειριστές της εξουσίας και πηγή της, κυβερνήτες και πολίτες, να μπορούν να συμφιλιώνουν δημόσιο βίο και ιδιωτική ζωή.

Οπως λέει ο ελληνιστής Ζακ Γκαγιάρ, «ενώ οι άλλες ελληνικές πόλεις συμβιβάζονται με την τυραννία ή με ολιγαρχίες που νέμονται την εξουσία, η Αθήνα έχει την υπερφίαλη ιδέα να ταυτίζει την εξουσία με τον Δήμο, δηλαδή με την ίδια την πόλη και τη δεδομένη πολυφωνία της». Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει πια: τα Κοινοβούλια έχουν υποβαθμιστεί, οι κυβερνήσεις είναι ανεξέλεγκτες, οι πολίτες απέχουν θεαματικά από τα κοινά, ενώ οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται ουσιαστικά από διεθνικά όργανα που δεν λογοδοτούν σε κανέναν.

Αυτοί είναι βέβαια και οι λόγοι που το «κοινωνικό ζήτημα» επέστρεψε με τέτοια δύναμη στο προσκήνιο, πάνω που είχε κυριαρχήσει η ψευδαίσθηση ότι η σοσιαλδημοκρατική συναίνεση το είχε αντιμετωπίσει επαρκώς. Η κατάλυση του κράτους πρόνοιας, η εκτός ελέγχου παγκοσμιοποίηση, η υποβάθμιση της εργασίας, η ασυδοσία του χρηματοπιστωτικού τομέα και οι κραυγαλέες ανισότητες είναι μερικές μόνο από τις εκδηλώσεις του. Και, φυσικά, ας μην αμφιβάλλει κανείς ότι τα επόμενα χρόνια θα ακολουθήσουν, όπως πάντα στην Ιστορία, και οι αναπόφευκτοι «σπασμοί»: διεκδικήσεις, συγκρούσεις, εξεγέρσεις και -ας ελπίσουμε όχι– κάποιος πόλεμος.

Σε κάθε περίπτωση, η αποχή από τον δημόσιο βίο, η ιδιώτευση και η γενικευμένη απαισιοδοξία δεν προμηνύουν κάτι καλό. Σήμερα το σταυροδρόμι που βρισκόμαστε απαιτεί αφύπνιση, εγρήγορση και δράση, δηλαδή τα μόνα μέσα για αντίσταση στη θανατοπολιτική του κεφαλαίου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη μοιρολατρία
Η Αριστερά πρέπει να αποποιηθεί την κληρονομιά μιας οικονομίστικης ανάγνωσης των πραγμάτων και να στοχαστεί και να δράσει πολιτικά, εάν θέλει να αποτελέσει μια δύναμη πραγματικής κοινωνικής προόδου και να...
Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη μοιρολατρία
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, είναι ότι η πρόκληση ήταν -και είναι- πολιτική. Ο Στίγκλιτς σωστά επισημαίνει...
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μιλιταρισμός, πολεμοκάπηλοι και τρωκτικά
Οι «σύμμαχοι» και «εταίροι» είναι αυτοί που λεηλάτησαν και λεηλατούν τη χώρα. Τα αεροσκάφη, οι φρεγάτες και τα άρματά τους συνέβαλαν ώστε να βουλιάξει οικονομικά η χώρα και να πλουτίσουν οι κάθε είδους...
Μιλιταρισμός, πολεμοκάπηλοι και τρωκτικά
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η δημοκρατία θέλει διαζύγιο
Σε κάθε περίπτωση η Αριστερά οφείλει να είναι αυτή που θα στοχαστεί, θα προτείνει, θα οργανώσει και θα δράσει με ένα εναλλακτικό σχέδιο, έτσι ώστε η κοινωνία να ξαναφτιάξει τη ζωή της μετά το διαζύγιο με τον...
Η δημοκρατία θέλει διαζύγιο
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Αριστερά ωραία και όχι μοιραία
Με μακρά ιστορία ενδοαριστερών εμφύλιων σπαραγμών, με τα γνωστά δραματικά τους αποτελέσματα, η Αριστερά σήμερα κινείται μεταξύ ενός εσωστρεφούς μαξιμαλισμού και μιας επιχείρησης εξωραϊσμού μιας πραγματικότητας...
Αριστερά ωραία και όχι μοιραία
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το σύγχρονο Bankspeak και το οργουελικό Newspeak
Όσο πιο πολύ μετράμε τόσο πιο πολλά (από την πραγματική ζωή) χάνουμε. Τόσο λιγοστεύει η ποιότητα και ό,τι συνδέεται μαζί της: ανθρώπινες σχέσεις, δικαιώματα, πρόσβαση στη γνώση, ελεύθερος χρόνος, ανθρώπινα...
Το σύγχρονο Bankspeak και το οργουελικό Newspeak

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας