• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.3°C
  2 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.8°C / 29.7°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.0°C / 28.2°C
  0 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 28.5°C
  3 BF
  57%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.0°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.4°C
  0 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 28.6°C
  0 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.5°C / 28.6°C
  4 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  4 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.5°C
  1 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.7°C / 27.9°C
  0 BF
  47%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 28.8°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 30.3°C
  0 BF
  38%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 27.1°C
  0 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 27.0°C
  2 BF
  68%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  72%
EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο κ. Κόινερ και οι αναξιόπιστες εφημερίδες

 • A-
 • A+

«Είμαι ένας μεγάλος εχθρός των εφημερίδων» είπε ο κ. Βιρ, «δεν θέλω εφημερίδες». Ο κ. Κ. αποκρίθηκε: «Εγώ είμαι ακόμα μεγαλύτερος εχθρός των εφημερίδων. Θέλω άλλες εφημερίδες». Αυτός ο διάλογος γίνεται σε μια από τις «Ιστορίες του κ. Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, τίτλος του ομώνυμου βιβλίου, με υπότιτλο «Η διαλεκτική σαν τρόπος ζωής».

Η δύναμη αυτού του αποσπάσματος αφορά φυσικά και το σήμερα, εποχή που όλο και λιγότεροι επιλέγουν τις εφημερίδες για να ενημερωθούν. Είτε γιατί η κουλτούρα της ανάγνωσης του έντυπου λόγου φθίνει όλο και περισσότερο είτε γιατί η ίδια η έννοια της εφημερίδας έχει βουλιάξει στην αναξιοπιστία, στον κιτρινισμό και στη διαστρέβλωση της πραγματικότητας.

Εχει σημασία όμως η διαφορετική προσέγγιση των κυρίων Βιρ και Κόινερ, αφού ο πρώτος απορρίπτει συλλήβδην την έννοια της εφημερίδας, ενώ ο δεύτερος αναζητά και απαιτεί «άλλες (καλύτερες) εφημερίδες». Ο ένας τις θεωρεί περιττές, ο άλλος αναγκαίες – έστω και υπό τελείως διαφορετικές προϋποθέσεις.

Ο κορεσμός, η κόπωση και η οργή που μας έχει προξενήσει η ενημέρωση εν γένει γίνονται αιτία καθολικής απόρριψής της. Φυσικά την ίδια ώρα αυτή η απόρριψη αποτελεί και το τέλειο άλλοθι για τη δική μας παθητική στάση, για τη δική μας βιασύνη να ξεμπερδέψουμε με κάτι τόσο θολό, τόσο αμφισβητούμενο, τόσο ύποπτο και επικίνδυνο. Επιλέγουμε πολλές φορές τη νιρβάνα της άγνοιας ή την ικανοποίηση της ημιμάθειας.

Η μία πλευρά της κρίσης του Τύπου είναι η γνωστή διαπλοκή οικονομικών, πολιτικών και δημοσιογραφικών συμφερόντων που γνωρίσαμε τα προηγούμενα χρόνια. Η άλλη είναι η αδιαφορία του κοινού και η αποχή του από τη διεκδίκηση μιας ενημέρωσης πλουραλιστικής, έντιμης και διαφανούς. Αυτή η δεύτερη πλευρά αποτελεί μια από τις συνιστώσες της κρίσης πολιτικής συμμετοχής, αφού αυτή η τελευταία προϋποθέτει πολίτες ενημερωμένους και δραστήριους.

Τι εφημερίδες λοιπόν χρειαζόμαστε σήμερα; Αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να κάνουμε μεταξύ μας οι δημοσιογράφοι, αλλά και με το κοινό, μέσω ενός ανοιχτού, δημόσιου διαλόγου. Σήμερα είναι ίσως πια ξεπερασμένος ο διαχωρισμός μεταξύ εφημερίδων που παρέχουν news (ειδήσεις και ποικίλη ύλη) και των εφημερίδων που παρέχουν views (απόψεις, αναλύσεις κλπ).

Τα γεγονότα, οι αποκαλύψεις και άρα το ρεπορτάζ είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Το ίδιο αναγκαία βέβαια είναι και η εμβάθυνση, η κατανόηση και η ένταξη των γεγονότων σ’ ένα πλαίσιο. Τα δύο αυτά συστατικά, συνοδευόμενα από την απαραίτητη εντιμότητα και την ισχυρή πρόσδεση στα συμφέροντα των πολλών, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τις «άλλες εφημερίδες» που απαιτεί ο κ. Κόινερ.

Αυτές οι προϋποθέσεις είναι το κριτήριο για μια εφημερίδα και ταυτόχρονα το μέτρο με το οποίο πρέπει να μετρήσουν τους εαυτούς τους οι δημοσιογράφοι για να είναι ειλικρινείς με τους αναγνώστες τους. Και, φυσικά, η κάθε εφημερίδα πρέπει να διασφαλίζει την οικονομική της βιωσιμότητα, δηλαδή την ανεξαρτησία της από επιχειρηματικά, κομματικά ή άλλα συμφέροντα. Αυτό σήμερα μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη συνδρομή των αναγνωστών και με κανέναν άλλο τρόπο.

Οπως λέει ο Μπρεχτ, οι αναγνώστες με τη δυσαρέσκειά τους αναδεικνύουν την αξία των εφημερίδων και όταν ο κ. Βιρ λέει ότι τον απασχολεί η σημερινή ανάξια λόγου ποιότητα των εφημερίδων, στην πραγματικότητα τον απασχολεί η αυριανή άξια λόγου ποιότητά τους.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Να αντισταθούμε στον κανιβαλισμό
Ο κανιβαλισμός, η λεηλασία περιεχομένου, η αντιγραφή και η ιδιοποίηση τείνουν να γίνουν καθεστώς στον χώρο του ίντερνετ και αυτό το ζούμε καθημερινά, αφού ο ψηφιακός κόσμος έχει αναπτυχθεί σαν ξέφραγο αμπέλι....
Να αντισταθούμε στον κανιβαλισμό
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Υπάρχει μια πολιτική για την ενημέρωση;
Μπαίνουμε στην καρδιά του καλοκαιριού και ο χώρος των ΜΜΕ παρουσιάζει μια εικόνα ρευστή και θολή, καθώς τα επιχειρηματικά συμφέροντα διαγκωνίζονται να τοποθετηθούν στο νέο τοπίο που έχει προκύψει μετά τη...
Υπάρχει μια πολιτική για την ενημέρωση;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
Αυτές τις μέρες, με την κατάρρευση του ΔΟΛ, υπάρχει μια διάχυτη λύπη για το κλείσιμο και άλλων ΜΜΕ και για την τύχη των απλών εργαζόμενων αυτού του ομίλου, αλλά και άλλων που βρίσκονται σε επίσης δεινή θέση....
Τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η κακή συνήθεια να βλέπουμε ειδήσεις
Ο συνεχής αγώνας δρόμου να παρακολουθήσουμε αυτό που ονομάζεται επικαιρότητα οδηγεί στην ταύτιση του σημαντικού με το καινούργιο. Και από καινούργιο σε καινούργιο, η εστίαση του βλέμματος από το ένα δέντρο στο...
Η κακή συνήθεια να βλέπουμε ειδήσεις
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο θρίαμβος του απείρου και η κυριαρχία του παρόντος
Η μάχη κατά των «ψευδών ειδήσεων», που έχουν αναλάβει πρόσφατα τα κυρίαρχα-συστημικά μέσα ενημέρωσης, έχει βασικό στόχο τη φίμωση των εναλλακτικών και ανεξάρτητων μέσων. Και αυτό, στον βαθμό που τα ολιγαρχικά...
Ο θρίαμβος του απείρου και η κυριαρχία του παρόντος
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τα κίτρινα και τα γκρι ΜΜΕ
Με αφορμή τη σύλληψη της σπείρας εκβιαστών των Μαυρίκου, Μουσά και Φράγκου, ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα ο ρόλος του «άλλου» Τύπου, με φορείς άλλοτε αναγνωρίσιμους δημοσιογράφους εφημερίδων, καναλιών και...
Τα κίτρινα και τα γκρι ΜΜΕ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας