• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.7°C / 33.5°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  29°C 25.8°C / 32.9°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.9°C / 35.9°C
  1 BF
  31%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  2 BF
  30%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  3 BF
  44%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 25.1°C / 31.0°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 26.8°C / 28.1°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  19%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.5°C / 31.6°C
  2 BF
  43%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  2 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.1°C / 27.8°C
  2 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  34%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 31.1°C / 31.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 27.3°C / 31.6°C
  2 BF
  46%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  32°C 29.9°C / 33.2°C
  3 BF
  31%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 28.3°C
  3 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 31.1°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  52%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αδειανό πουκάμισο της Ευρώπης

 • A-
 • A+

«Η Ευρώπη δεν θα δημιουργηθεί διαμιάς, ούτε σ’ ένα συνολικό οικοδόμημα: θα διαμορφωθεί μέσα από συγκεκριμένα επιτεύγματα που θα δημιουργήσουν πρώτα μια πραγματική αλληλεγγύη», έγραφε το 1950 ο Ρομπέρ Σουμάν, «πατέρας» της σημερινής Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η Ευρώπη, έχοντας βγει από το πολεμικό σφαγείο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, είχε ανάγκη περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Αφενός για να μπορέσει να επουλώσει τα τραύματά της και αφετέρου για να διασφαλίσει ότι δεν θα ξανακατρακυλήσει στη βαρβαρότητα που μόλις άφηνε πίσω της.

Ενας από τους μεγαλύτερους ευνοημένους υπήρξε φυσικά η Γερμανία, υπαίτια του πολέμου και υπεύθυνη για τη μαζική καταστροφή στην ήπειρο. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες (τρόμου) της εποχής και ο κυρίαρχος φόβος στη Δύση για την κομμουνιστική απειλή λειτούργησαν σαν ομπρέλα προστασίας για τη χώρα αυτή, ενώ και η εμπειρία από τη Συνθήκη των Βερσαλιών και τους επαχθείς όρους στη Γερμανία συνέβαλε στην ίδια κατεύθυνση.

Μεταπολεμικά υπήρξε ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους της, επενδύθηκαν χρήματα για την ανάπτυξη, ενώ και κατά τη διάρκεια του πολέμου η βιομηχανική της υποδομή αφέθηκε (συνειδητά) ανέγγιχτη από τους Συμμάχους.

Εξήντα οκτώ χρόνια μετά, η γερμανική Ε.Ε. βρίσκεται υπό την αυστηρή κηδεμονία του Βερολίνου και απέχει πολύ από τις αρχές της συνεργασίας και της αλληλεγγύης, κάτι που εκδηλώθηκε με θεαματικό τρόπο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σταθερή στη γραμμή Σόιμπλε και η νέα κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ κατήρτισε έναν προϋπολογισμό περικοπών, λιτότητας και πλεονασμάτων. «Οι Γερμανοί έκαναν μιαν επιλογή στις εκλογές. Θα εισπράξουν αυτό για το οποίο ψήφισαν», έγραψε στους Financial Times ο έγκυρος Γερμανός δημοσιογράφος Βόλφγκανγκ Μουνχάου, προσθέτοντας: «Ωστόσο, αυτή η πολιτική θα επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπων που δεν είχαν ψήφο, καθώς αυτός ο προϋπολογισμός θα δείξει τον δρόμο για την υπόλοιπη ευρωζώνη».

Μάλιστα προχωρά ακόμα παραπέρα, λέγοντας πως, εάν το Βερολίνο ακολουθήσει αυτή την πολιτική των πλεονασμάτων, με την πάροδο των χρόνων θα εξαλειφθεί εντελώς το δημόσιο χρέος και η Γερμανία «θα έχει προσεγγίσει την ουτοπία του ορντο-λιμπεραλισμού».

Η θεωρία αυτή πρεσβεύει ότι ο καπιταλισμός απαιτεί μια ισχυρή κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός πλαισίου κανόνων που θα παρέχουν την τάξη (ordo, στα λατινικά) που χρειάζονται οι ελεύθερες αγορές για να λειτουργήσουν πιο αποτελεσματικά. Βασικές της συνιστώσες είναι οι έννοιες της ευθύνης και της υπευθυνότητας. Οι συγκεκριμένες αρχές περιελήφθησαν τη δεκαετία του 1990 στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το οποίο το Βερολίνο χρησιμοποιεί σήμερα σαν ευαγγέλιο.

Εχει ειπωθεί πολλές φορές ότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι τα ελλείμματα του Νότου, ενώ η Γερμανία συγκεκριμένα μόνο την πενταετία 2010-2015 αποκόμισε κέρδη εκατό δισεκατομμυρίων ευρώ εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της αστάθειας που προκάλεσε στην ευρωζώνη.

Και φυσικά ακόμα μεγαλύτερα ήταν τα πολιτικά κέρδη, καθώς το Βερολίνο επέβαλε την πολιτική του σε όλη την Ευρώπη, προκαλώντας διχασμό, αντιπαραθέσεις και μαζική φτώχεια. Σ’ αυτό συνέβαλε αποφασιστικά και η υποταγή των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στις νεοφιλελεύθερες επιταγές των αγορών και ο πολιτικός εκφυλισμός των ηγεσιών τους, όπως έδειξε η περίπτωση της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Η κατάσταση της Ενωσης σήμερα είναι χειρότερη από ποτέ και η προχθεσινή ημέρα της Ευρώπης (9/5) μόνο για προβληματισμό έδωσε αφορμή.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο πλούτος, οι offshore και ο ερπετικός εγκέφαλος
Οσο κι αν οι προπαγανδιστές του συστήματος χαρακτηρίζουν την αντίσταση «αρχαϊσμό», ο πραγματικός «αρχαϊσμός» είναι η αρπακτικότητα. Τα 6.000 χρόνια πολιτισμού έχουν δείξει ότι η συνεργασία και η αλληλεγγύη...
Ο πλούτος, οι offshore και ο ερπετικός εγκέφαλος
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Καρικατούρα δημοκρατίας η «Νέα Ευρώπη»
Από τη συζήτηση για το μέλλον και τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης που αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα απουσιάζει ο βασικός πρωταγωνιστής: οι ευρωπαϊκοί λαοί, τα κινήματα και οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί που...
Καρικατούρα δημοκρατίας η «Νέα Ευρώπη»
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το φάντασμα της κοινωνικής Ευρώπης στη Ρώμη
Μια διακήρυξη, χιλιάδες πράγματα που δεν λέγονται. Οι ηγέτες της διχασμένης Ευρώπης, σε μια επετειακή εκδήλωση που θύμιζε μνημόσυνο, έθαψαν οριστικά τα όποια οράματα υπήρξαν για ένα καλύτερο αύριο των...
Το φάντασμα της κοινωνικής Ευρώπης στη Ρώμη
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Από τη «Φωλιά του κούκου» στον «Τζόκερ», ένας καπιταλισμός δρόμος!
Δύο «στιγμές» της αμερικανικής Ιστορίας που –δοσμένες μέσα από την τέχνη του κινηματογράφου– λένε πολλά για τη μητρόπολη του καπιταλισμού: την έλλειψη ανοχής στο διαφορετικό, τη βίαιη καταστολή της απόκλισης,...
Από τη «Φωλιά του κούκου» στον «Τζόκερ», ένας καπιταλισμός δρόμος!
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο Χάμπερμας, η Ελλάδα και η Ευρώπη
Αντί άλλης αναφοράς για τα ενενηκοστά γενέθλια του σημαντικού φιλοσόφου επαναφέρουμε μέρος της αποκλειστικής συνέντευξης που μου παραχώρησε ο Γιούργκεν Χάμπερμας για την «Εφημερίδα των Συντακτών» στις 20...
Ο Χάμπερμας, η Ελλάδα και η Ευρώπη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας