• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.4°C / 5.2°C
  4 BF
  84%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.2°C / 2.2°C
  5 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.3°C / 5.5°C
  3 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  80%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -1.0°C / 1.5°C
  3 BF
  47%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -4.6°C / -2.1°C
  4 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 8.8°C
  7 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 3.9°C
  5 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  8 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 7.2°C / 7.2°C
  3 BF
  47%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 1.9°C
  3 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.2°C / 2.7°C
  3 BF
  70%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  4 BF
  76%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 3.8°C
  6 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 3.3°C
  3 BF
  41%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 2.2°C
  3 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -4°C -3.9°C / -3.9°C
  3 BF
  65%

Σ’ αυτές τις ακραίες περιστάσεις, όπως η σημερινή με τις φωτιές, φαίνεται με τον πιο καθαρό τρόπο η καταστροφή που έχουν επιφέρει οι δανειστές, τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα διαχειρίστηκαν

ICONPRESS/ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Φωτιές και πρωτογενές πλεόνασμα ανευθυνότητας

 • A-
 • A+

Οι φωτιές που κατακαίνε χιλιάδες στρέμματα δάσους σε όλη την Ελλάδα έχουν πυροδοτήσει εκ νέου μια πολιτική αντιπαράθεση, η οποία κάθε φορά γίνεται στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο και με τα πλέον γελοία επιχειρήματα.

Εν συντομία, η αντιπολίτευση θεωρεί υπεύθυνη την κυβέρνηση, η οποία, κατά την άποψη αυτή, είναι ανίκανη να αντιμετωπίσει με ένα οργανωμένο τρόπο μια κρίση μεγάλων διαστάσεων. Βέβαια, για πολλά χρόνια στο παρελθόν, και σε παρόμοιες κρίσεις (όπως εκείνη του 2007 στην Ηλεία), οι δυνάμεις του πρώην κραταιού δικομματισμού (Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ) αντιδρούσαν με τον ίδιο ελλειμματικό και προβληματικό τρόπο, επικαλούμενες μάλιστα διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για να κρύψουν τη δική τους ανικανότητα («στρατηγός άνεμος», «πράκτορες της ΜΙΤ που καίνε τα νησιά μας» κλπ). Τον κανόνα αυτόν δεν απέφυγε να επιβεβαιώσει και ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, ο οποίος μίλησε για «οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα». Με λίγα λόγια η «αντίδραση» συνωμότησε για ανατρέψει την πρώτη φορά Αριστερά στην Ελλάδα.

Φυσικά αντίστοιχο τεράστιο πρόβλημα με καταστροφικές πυρκαγιές αντιμετωπίζουν σχεδόν όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Αλβανία, χωρίς εκεί να είναι στόχος η υπονόμευση της αριστερής κυβέρνησης.

Η ειδοποιός διαφορά με την παρούσα κατάσταση, την οποία όλοι θέλουν να ξεχνούν, είναι η κλιματική αλλαγή. Τα δύο τελευταία χρόνια κάθε μήνας του καλοκαιριού καταγράφει και νέα ρεκόρ θερμοκρασίας, ορισμένες φορές τα υψηλότερα στα χρόνια που καταγράφονται στατιστικά στοιχεία. Την ίδια ώρα άλλες χώρες πνίγονται από τις πλημμύρες και τις βροχές.

Το πλαίσιο της μεγάλης εικόνας, προκειμένου η συζήτηση να έχει ένα σοβαρό περιεχόμενο, είναι λοιπόν η κλιματική αλλαγή και η άρνησή της από μεγάλους ρυπαντές και κυρίως τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά τον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος έχει πληγεί τα τελευταία δέκα χρόνια από την χρηματοπιστωτική κρίση και τις πολιτικές των μνημονίων, το πρόβλημα είναι οι μαζικές περικοπές στην κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία, προκειμένου να εξοικονομηθούν οι πόροι για να αποπληρώνονται τόκοι και χρεολύσια στους δανειστές.

Η σημερινή κυβέρνηση, η οποία διαφημίζει το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, θα πρέπει περισσότερο να εγκαλείται, επειδή αυτό προήλθε ΚΑΙ από το πρωτογενές έλλειμμα της προστασίας του περιβάλλοντος. Η εικόνα των πτητικών μέσων για την κατάσβεση των πυρκαγιών παραπέμπει στη δεκαετία του 1990 (αν όχι και πιο πριν), ενώ ο περιορισμένος τους αριθμός δημιουργεί ένα τεράστιο επιπλέον πρόβλημα. Αυτή η κατάσταση φυσικά δεν αφορά τα δύο τελευταία χρόνια, αφού οι περικοπές γίνονταν και από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ και επί όλων των προηγουμένων κυβερνήσεων. Το πρόβλημα σήμερα είναι ότι εξακολουθούμε να διαθέτουμε κονδύλια για στρατιωτικές δαπάνες, τη στιγμή που τα πυροσβεστικά μέσα είναι γερασμένα και ανεπαρκή. Φυσικά το ίδιο ισχύει για όλους τους τομείς κοινωνικής πολιτικής, όπως η Υγεία, οι δημόσιες Μεταφορές ή η Παιδεία.

Σ’ αυτές τις ακραίες περιστάσεις, όπως η σημερινή με τις φωτιές, φαίνεται με τον πιο καθαρό τρόπο η καταστροφή που έχουν επιφέρει οι δανειστές, τα μνημόνια και οι κυβερνήσεις που τα διαχειρίστηκαν.

Γι’ αυτό κύριε Κοντονή λίγη περισσότερη περίσκεψη όταν διαπιστώνετε «οργανωμένα σχέδια» (όχι ότι λείπουν και αυτά) και επιχειρείτε να πετάξετε την μπάλα στην εξέδρα. Η Δεξιά και το ακραίο Κέντρο μάς έχουν συνηθίσει σε πομφόλυγες και αποπροσανατολιστικές δηλώσεις, προκειμένου να κρύψουν το αμαρτωλό παρελθόν τους. Εσείς μην προετοιμάζετε, με λόγια και πράξεις, ένα παρελθόν για το οποίο θα ντρέπεστε!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Περί ιδιοκτησίας και άλλων τινών δαιμονίων
Τελικά φαίνεται ότι όντως η «ιδιοκτησία» είναι η λυδία λίθος του κοινωνικού ζητήματος. Διότι μπορεί μεν ο Μαρξ και οι αναρχικοί να ζητούσαν την κατάργησή της, οι «θεσμοί» όμως έχουν άλλη γνώμη. Φυσικά όχι για...
Περί ιδιοκτησίας και άλλων τινών δαιμονίων
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η τρόικα με φτερά αγγέλου
Ηταν το ΝΑΤΟ εκείνο που μας εξοικείωσε τις τελευταίες δεκαετίες με την έννοια των «παράπλευρων απωλειών», δηλαδή των θυμάτων μεταξύ των αμάχων που έβρισκαν τον θάνατο από τις βόμβες με τις οποίες φιλοδωρούσαν...
Η τρόικα με φτερά αγγέλου
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
Το μάθημα που πρέπει να πάρουμε από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς, είναι ότι η πρόκληση ήταν -και είναι- πολιτική. Ο Στίγκλιτς σωστά επισημαίνει...
Τζογάρουν και κερδίζουν και στο τέλος... χάνουμε
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο αντικατοπτρισμός της Ιθάκης
Στις 21 Αυγούστου δεν συναντήθηκαν ο Οδυσσέας με την Πηνελόπη, αλλά τα αφηγήματα ενός αλλόκοτου διδύμου: των δανειστών και της κυβέρνησης. Οι διεθνείς πιστωτές έχουν άμεση ανάγκη ενός success story, ενώ η...
Ο αντικατοπτρισμός της Ιθάκης
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ποιος είναι ο Γερμανός που διάλεξε ο Τσίπρας
Ο Γιόχαν Γκέοργκ Γκόλνταμερ είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, πρότεινε -και εκείνος δέχτηκε κατ’ αρχάς- να αναλάβει επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών...
Ποιος είναι ο Γερμανός που διάλεξε ο Τσίπρας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα, κανονικότητα!
Μετά το τελευταίο Ζάππειο, είναι προφανές πως η εικόνα που εκπέμπεται από μέρους των πολιτικών μας ελίτ, αλλά και της σύνολης ευρωγραφειοκρατίας, είναι το σκόπιμο αποτέλεσμα ενός πλήθους ευφημισμών. Ευφημισμών...
Και τώρα, κανονικότητα!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας