• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.6°C
  0 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 23.8°C
  0 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.0°C / 23.4°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.0°C / 23.2°C
  2 BF
  34%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.4°C / 19.5°C
  1 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.6°C
  1 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.1°C
  1 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  0 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.7°C / 23.4°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.2°C
  2 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  68%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  2 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  1 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 24.9°C
  2 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.4°C / 24.8°C
  0 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.3°C / 21.6°C
  0 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  22%
AP Photo/Emilio Morenatti)

Πότε με το ρόπαλο, πότε με τα μνημόνια

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πολύ μελάνι χύνεται αυτές τις μέρες σε όλη την Ευρώπη σχετικά με την αναγκαιότητα να καταψηφιστεί η Μαρίν Λεπέν και να δημιουργηθεί μια «δημοκρατική γραμμή Μαζινό» για να εμποδιστεί η επέλασή της, όπως έγινε το 2002 απέναντι στον πατέρα της. Και αυτό είναι φυσικό και αναγκαίο.

Την ίδια ώρα, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 2017 δεν είναι 2002 και πως από τότε η Ευρώπη και ο κόσμος έχουν αλλάξει άρδην. Στο μεσοδιάστημα, η μεγαλύτερη επιτυχία του Εθνικού Μετώπου ήταν στην πραγματικότητα αυτό που ο Αντρέα Ρίτσι, αρχισυντάκτης Διεθνών της «El Pais», ονομάζει «λεπενοποίηση της Δύσης».

Ο ακραίος συντηρητισμός στα κοινωνικά θέματα, η ξενοφοβία, ο ρατσισμός, ο αντισημιτισμός, η θρησκοληψία, η αμυντική προσέγγιση του κόσμου, η περιχαράκωση, ο εθνικισμός, ο φόβος, η δυσπιστία απέναντι την επιστήμη και τον ορθολογισμό και η στρεβλή αντίσταση στο «σύστημα» μέσω της προσαρμογής σε παραδοσιακούς εκπροσώπους του έχουν διαχυθεί σε πολλές διαφορετικές κοινωνίες από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη.

Ο λεπενισμός έχει επιδράσει τόσο άμεσα όσο και έμμεσα στην πολιτική και κοινωνική συνείδηση. Χαμηλά κοινωνικά στρώματα, οικονομικά αποκλεισμένοι, φτωχοί, αλλά και κάποιοι από τις ανώτερες τάξεις με ελιτίστικη συνείδηση ενδίδουν στη «γοητεία» του τέρατος.

Παράλληλα όμως –και αυτό είναι πιο επικίνδυνο– οι ιδέες του διαποτίζουν και διαβρώνουν και τα συστημικά κόμματα, τα οποία, για οπορτουνιστικούς και ψηφοθηρικούς λόγους, υιοθετούν μέρος της ακροδεξιάς ατζέντας. Το είδαμε σε πολλές χώρες της Ευρώπης, το είδαμε και στην Ελλάδα, όπου η ακροδεξιά ατζέντα του Γ. Καρατζαφέρη όχι μόνο άνοιξε τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή, αλλά μεγάλο μέρος της ενσωματώθηκε από τη Ν.Δ. του Σαμαρά.

Ο λεπενισμός –με διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τη χώρα– λειτουργεί σαν ξενιστής για τη μεταφορά της ακροδεξιάς ιδεολογίας στο επίκεντρο της mainstream σκηνής.

Alter ego του –παρότι με διαφορετικές στοχεύσεις και σκοπούς– είναι ο νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος αφενός ανοίγει τον δρόμο στον λεπενισμό και αφετέρου επιτυγχάνει την καταστολή και την υποταγή όχι με το ρόπαλο του φασίστα, αλλά με τον οικονομικό εξαναγκασμό και την απαλλοτρίωση.

Εκείνο που πρέπει να δούμε είναι ότι λεπενισμός και νεοφιλελευθερισμός είναι δύο συμπληρωματικά σχέδια –παρότι φαινομενικά ασύμβατα– για την επιτυχία του ευρύτερου σχεδίου των ελίτ του πλούτου: την πειθάρχηση των πληθυσμών πότε με τον «γύψο» και πότε με τα «μνημόνια».

Φυσικά, ο δρόμος που χωρίζει τον «γύψο» από τα «μνημόνια» είναι υπαρκτός και μεγάλος και γι’ αυτό πρέπει να ανακοπεί η πορεία της Λεπέν προς την προεδρία.

Η ενίσχυση στη Γαλλία και συνολικότερα στην Ευρώπη δυνάμεων όπως αυτές που στήριξαν τον Μελανσόν αποτελεί μονόδρομο για την αναγκαία αντίσταση στον σημερινό «δικομματισμό» Λεπενισμού - νεοφιλελευθερισμού (Μακρονισμού).

Στην Ελλάδα η Ν.Δ., πρωτοτυπώντας, είναι ένα υβρίδιο των δύο, αφού ενσωματώνει τον νεοφιλελεύθερο αυταρχισμό (Μητσοτάκης - Χατζηδάκης) με το «ρόπαλο» της ακροδεξιάς (Βορίδης, Γεωργιάδης).

Αλλωστε, αυτόν τον καθόλου τυχαίο καταμερισμό εργασίας συμβολίζουν οι δύο αντιπρόεδροι του κόμματος, ενώ ο πρόεδρός του δείχνει ποια πτέρυγα έχει το πάνω χέρι αυτή την περίοδο. Για το μέλλον, βλέπουμε!

  

ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
«Με τους νεοφιλελεύθερους ή με τους φασίστες;»
«Οι απανταχού Μακρόν (Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Στουρνάρας κλπ) κατέστησαν ελκυστικές αποκρουστικές φιγούρες όπως αυτή της Λεπέν για τμήμα των ψηφοφόρων. Φυσικά ο Μακρόν δεν είναι Λεπέν, όπως και ο...
«Με τους νεοφιλελεύθερους ή με τους φασίστες;»
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Η αλαζονεία προκαλεί κωφότητα
«Το να ορίζει κάποιος την πορεία και να τη διατηρεί είναι μια αναγκαιότητα για να κυβερνήσει τη Γαλλία, αλλά κανένας φόρος δεν αξίζει να θέσει σε κίνδυνο την ενότητα του έθνους. Θα έπρεπε να ήμασταν κουφοί για...
Η αλαζονεία προκαλεί κωφότητα
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο Τραμπ και το ραντεβού με την πραγματικότητα
Η ιδιαιτερότητα αυτών των αμερικανικών εκλογών συνοψίζεται σε ένα πολιτικό και κοινωνιολογικό παράδοξο: οι πολίτες των ΗΠΑ επέλεξαν να επιβραβεύσουν ορισμένες από τις παραδοσιακά αριστερές αξίες στο πρόσωπο...
Ο Τραμπ και το ραντεβού με την πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι τώρα αρχίζει
Ακόμη μια φορά, με κομμένη την ανάσα, η υφήλιος καθηλώθηκε στην ώρα Παρισιού. Η προεκλογική περίοδος για την προεδρική εκλογή είχε τροφοδοτήσει όλους τους εφιάλτες για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου....
Το παιχνίδι τώρα αρχίζει
ΕΥΡΩΠΗ
Από τις κάλπες στους δρόμους
Αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε στην κάλπη δύο μέλη του Κ.Κ. Γαλλίας, σε ένα εκλογικό κέντρο στο 19ο διαμέρισμα. Αυτή τη φορά θα συναντήσουμε άδειους διαδρόμους και όχι τη διπλή σειρά της ουράς αναμονής που...
Από τις κάλπες στους δρόμους
ΕΥΡΩΠΗ
Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες
​Οι Βρυξέλλες χαιρέτισαν την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν μην κρύβοντας την ικανοποίηση και την ανακούφισή τους για την ήττα της ακροδεξιάς υποψήφιας του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, που περιελάμβανε στο...
Ικανοποίηση αλλά και επιφυλάξεις στις Βρυξέλλες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας