• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.3°C / 5.2°C
  0 BF
  63%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 1.0°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.0°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / 0.3°C
  0 BF
  74%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  1 BF
  74%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.7°C / 3.2°C
  1 BF
  62%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.0°C / -1.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.4°C / 4.6°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  4 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.4°C / 8.5°C
  3 BF
  70%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.7°C / 6.7°C
  2 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.1°C / 2.3°C
  1 BF
  75%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 6.6°C
  2 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.1°C / 3.3°C
  1 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  3°C 0.5°C / 3.9°C
  1 BF
  61%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  63%

Τα πέντε μάτια με κοιτούν

 • A-
 • A+

Οι νέες καταγγελίες του ΚΚΕ για συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο με τη Νέα Δημοκρατία και την Ενωση Κεντρώων επαναφέρουν στην πολιτική ζωή το θέμα της παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών πολιτών, κομμάτων και κοινωνικών φορέων από κρατικά ή παρακρατικά κέντρα, τα οποία παραβιάζουν κάθε έννοια ιδιωτικότητας, προστασίας της προσωπικής ζωής και μυστικότητας των επικοινωνιών.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Ευρώπη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες συμμετείχαν στο εφιαλτικό ΝΑΤΟϊκό σχέδιο «Γκλάντιο» («Κόκκινη Προβιά» για την Ελλάδα), με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενης ανόδου της Αριστεράς στην κυβερνητική εξουσία.

Η επιχείρηση είχε στηθεί το 1947, αμέσως μετά τον πόλεμο, και προέβλεπε τη μαζική παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες -σε συνεργασία με τη CIA- κάθε αντιπολιτευόμενου προσώπου, κόμματος ή οργάνωσης που θα έθετε σε κίνδυνο το «καθεστώς».

Μάλιστα, συνοδευόταν από ένα εν εφεδρεία σχέδιο καταστολής με τα όπλα (πραξικόπημα) της όποιας απόπειρας ανόδου των κομμουνιστών στην εξουσία.

Στις 14 Νοεμβρίου του 1990, ο Ανδρέας Παπανδρέου προέβη στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες» στην εξής δήλωση:

«Η παρακρατική οργάνωση Κόκκινη Προβιά δημιουργήθηκε το 1955, ως αποτέλεσμα ενός μυστικού τμήματος της συμφωνίας με βάση την οποία εγκαταστάθηκαν οι αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα».

Εκτοτε υπήρξε μια εκτεταμένη επιχείρηση συγκάλυψης, ώστε το όλο ζήτημα να μείνει στην αφάνεια.

Το θέμα των παρακολουθήσεων επανήλθε στην επιφάνεια το 2006, όταν αποκαλύφθηκε ότι στην περίοδο 2004-05, μέσω της Vodafone, παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στελεχών της κυβέρνησής του, αλλά και πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων της χώρας.

Η σιωπή και η μυστικότητα σκεπάζουν ακόμα και σήμερα το μείζον αυτό πολιτικό σκάνδαλο, για το οποίο είχε φωτογραφηθεί τότε η αμερικανική πρεσβεία.

Οπως αναφέρει ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Ιγνάσιο Ραμονέ στο νέο του βιβλίο «Η αυτοκρατορία της επιτήρησης» (εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου), την ίδια περίοδο με την «Γκλάντιο», τέλη της δεκαετίας του 1940 και παραμονές του Ψυχρού Πολέμου, Αγγλία, ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία (δηλαδή οι πέντε αγγλόφωνες χώρες) υπογράφουν την άκρως απόρρητη συμφωνία UKUSA.

Στόχος; Η κατασκοπία εις βάρος της Σοβιετικής Ενωσης και των συμμάχων της σε όλες τις χώρες.

Η συμμαχία αυτή έγινε γνωστή ως συμμαχία των Five Eyes (Πέντε Μάτια) και καταλήγει στις αρχές της δεκαετίας του 1950 στη δημιουργία του δικτύου Echelon (Εσελον), «ενός πλανητικού συστήματος υποκλοπής ιδιωτικών και δημόσιων επικοινωνιών, το οποίο παρέμεινε άγνωστο στο ευρύ κοινό για πάνω από σαράντα χρόνια» (Ραμονέ).

Το σύστημα έχει δυνατότητα καταγραφής μέχρι δύο εκατομμύρια συνομιλίες το λεπτό και «μπορεί να ακούει ακόμα και σήμερα τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών και να υποκλέπτει τηλεφωνικές συνομιλίες, φαξ, SMS, emails κ.λπ.» (στο ίδιο).

Για όσους θεωρούν ότι οι δυτικές δημοκρατίες ξεκίνησαν με αγνές προθέσεις και ιδεαλισμό και εκφυλίστηκαν στην πορεία, τα γεγονότα αυτά αποκαλύπτουν μια αδυσώπητη αλήθεια: η δημοκρατία ήταν υποθηκευμένη από την αρχή και αφέθηκε να υπάρχει ως παραχώρηση στους αγώνες των λαών, όσο αυτοί δεν απειλούσαν το «βαθύ σύστημα».

Η ανάγκη νέων αγώνων για την υπεράσπιση του δημοκρατικού κεκτημένου και των ελευθεριών καθίσταται λοιπόν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη: αποτελεί όρο επιβίωσης δικής μας, αλλά και της δημοκρατίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ησυχα, η Αριστερά κοιμάται
Ο Εντσο Τραβέρσο -ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή ιστορικός- χαρακτηρίζει τις περισσότερες από τις ακροδεξιές της Ευρώπης ως «μεταφασισμό», θέλοντας να καταδείξει ένα φαινόμενο σε μετάβαση. Ωστόσο...
Ησυχα, η Αριστερά κοιμάται
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το ραγισμένο γυαλί του φιλελευθερισμού
Η ιστορία των ιδεών –και των προσπαθειών εφαρμογής τους– προσφέρει ένα τεράστιο απόθεμα γνώσης και εμπειρίας, που όμως θα παραμένει ανεκμετάλλευτο, όσο στην Αριστερά θα επικρατεί η νοοτροπία του ενός και μόνου...
Το ραγισμένο γυαλί του φιλελευθερισμού
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο κάθετος και ο οριζόντιος άξονας της Ευρώπης
Η δημοκρατία, τα ανοιχτά σύνορα, η ανοχή, η αλληλεγγύη και οι ευρωπαϊκές αξίες παραμερίζονται και τη θέση τους στη σκηνή της Ιστορίας παίρνουν ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και ο φόβος του «άλλου»....
Ο κάθετος και ο οριζόντιος άξονας της Ευρώπης
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μετά το σοκ, ανάγκη αναστοχασμού
Πλέον η κυβέρνηση και οι πολιτικές δυνάμεις που δεν συμμερίζονται το αυτοκαταστροφικό για την Ευρώπη σχέδιο των αρπακτικών κυρίαρχων πολιτικών και οικονομικών κύκλων πρέπει άμεσα να σκεφτούν τους όρους...
Μετά το σοκ, ανάγκη αναστοχασμού
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο αδύναμος κρίκος και το σταυροδρόμι
Μπορεί η Ελλάδα, λόγω διαφορετικών ιστορικών συνθηκών, να μην αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα», όπως η Ρωσία στις αρχές του περασμένου αιώνα, είναι όμως αναμφίβολα ένα σταυροδρόμι στο...
Ο αδύναμος κρίκος και το σταυροδρόμι
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Τι μηχανή έχει το όχημα της αντίδρασης;
Να κινητοποιηθούμε, να διεκδικήσουμε, να αγωνιστούμε και να αναζητήσουμε λύσεις. Τα χρήματα μπορούν να βρεθούν απ’ όσους σήμερα ρυπαίνουν μαζικά: ιδιωτικές εταιρείες και κράτη. Η Αριστερά δεν μπορεί να...
Τι μηχανή έχει το όχημα της αντίδρασης;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας