• Αθήνα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.3°C / 4.3°C
  4 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.3°C / 3.8°C
  4 BF
  43%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.4°C / 7.0°C
  4 BF
  60%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  34%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.9°C
  5 BF
  55%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.0°C / 1.5°C
  3 BF
  42%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -2.1°C
  3 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.4°C / 8.8°C
  6 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 2.9°C
  6 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 7.4°C
  7 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  6 BF
  64%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 3.9°C
  4 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 1.2°C / 3.3°C
  3 BF
  59%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  4 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.5°C / 4.2°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 2.3°C / 3.8°C
  3 BF
  38%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.4°C / 2.2°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.4°C / -4.4°C
  3 BF
  48%

«Διαβάτη, δεν υπάρχει μονοπάτι, το μονοπάτι το φτιάχνεις περπατώντας», Αντόνιο Ματσάδο

Το μονοπάτι το φτιάχνεις περπατώντας

 • A-
 • A+

Η καθημερινή εμπειρία ότι η κοινωνία μας είναι πιασμένη σε ένα δόκανο έλλειψης εναλλακτικών λύσεων και πολιτικών διεξόδων δημιουργεί μιαν αίσθηση ματαιότητας και μοιρολατρίας, η οποία συνήθως συνοψίζεται στη σκέψη «ό,τι και να κάνουμε, τα μέτρα θα περάσουν».

Είναι αυτό το αίσθημα κοινωνικοπολιτικής παραλυσίας που αφενός απενεργοποιεί τα ανακλαστικά της αντίστασης και ταυτοχρόνως τρέφει το κτήνος της κυρίαρχης πολιτικής, την οποία αναγκάζονται να εφαρμόσουν όλα τα κόμματα, ανεξαρτήτως απόχρωσης.

Βέβαια, ως συνέπεια, ακολουθεί από κοντά και η ενίσχυση των ακροδεξιών, ρατσιστικών και συντηρητικών δυνάμεων που υπόσχονται απατηλά ότι η λύση βρίσκεται στην εσωστρέφεια, στην ταυτότητα, στη φυλή, στο έθνος, στις «ένδοξες» μέρες, αλλά και στη μετάθεση όλων των ευθυνών στον «Αλλο».

Στην πραγματικότητα - και κατά βάθος το ξέρουμε όλοι - η μόνη λύση είναι η αντίσταση. Το περιγράφει εξαιρετικά ο Εντγκάρ Μορέν στο βιβλίο του «Τα δαιμόνιά μου»:

Η αντίσταση είναι που μπορεί να δημιουργήσει ένα ρήγμα στο πλεξιγκλάς της αδιαφορίας... η αντίσταση στη σκληρότητα του κόσμου πρέπει να προσπαθήσει να διατηρήσει την ένωση μέσα στον διαχωρισμό, να προσαρτήσει αυτό που είναι ελεύθερο, αφήνοντάς το όμως ελεύθερο... αυτή την αντίσταση είναι ακριβώς που θα ονομάσω ελπίδα

Αυτή η αναγκαία στάση δεν αφορά μόνο το πολιτικό πεδίο. Σε μια περίοδο γοργής φθοράς των κοινωνικών σχέσεων, παρακμής του ήθους και έλλειψης οραμάτων αφορά τα πάντα και κυρίως την καθημερινότητα της ζωής μας. Είναι ανάγκη αντίστασης στη μικρότητα, στον εγωιστικό υπολογισμό, στην αδιαφορία, στη σκληρότητα, στον κυνισμό, στην τάση για ευκολία και βόλεμα και -τελικά- σ’ ένα τρόπο ζωής βουτηγμένο στους συμβιβασμούς και στη συναλλαγή.

Ο λεγόμενος αστικός πολιτισμός έχει εκπέσει και περιοριστεί στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή, εκείνον του δούναι και λαβείν. Εχει εκμετρήσει τον βίον του και η αποφορά του δηλητηριάζει καθημερινά την κοινωνική ατμόσφαιρα και τις ατομικές ζωές των ανθρώπων. Το επίδικο σήμερα δεν είναι η οικονομική πολιτική. Ούτε καν οι πολιτικές μας επιλογές. Είναι ένα ανθρωπολογικής και υπαρξιακής τάξης θέμα και εάν δεν το δούμε σαν τέτοιο, απλώς θα ανακυκλώνουμε τα αδιέξοδα.

Το ερώτημα είναι: Ποια κοινωνία θέλουμε για εμάς και για τα παιδιά μας; Πώς ανεχόμαστε οι επιλογές μας να περιορίζονται στο μέσο και στον τρόπο της σφαγής μας; Πώς μπορούμε να υπάρχουμε τόσο μισερά, τόσο μίζερα, τόσο περιορισμένα; Οι γνώσεις, η εμπειρία, οι εναλλακτικές, η φαντασία, η ποικιλομορφία του κόσμου είναι όλα εκεί. Ομως δεν υπάρχει ούτε Θεός ούτε αφέντης για να τα αξιοποιήσει και να τα συνθέσει.

Ο πλούτος της ανθρωπότητας κατακτήθηκε με ιστορικό τρόπο μέσω της συνεργασίας, της διαφορετικότητας και του πλουραλισμού. Οπως λέει ο Μορέν, τέσσερις είναι οι συνιστώσες: «η κοινότητα της γήινης προέλευσης, η κοινότητα της ανθρώπινης φύσης, η κοινότητα του πλανητικού πεπρωμένου και η κοινότητα της γήινης απώλειας».

Ή, με τα λόγια του Ισπανού ποιητή Αντόνιο Ματσάδο, «διαβάτη, δεν υπάρχει μονοπάτι, το μονοπάτι το φτιάχνεις περπατώντας».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Είναι η νεύρωση και η αλλοτρίωση το μέλλον μας;
Η αποξένωση από τους άλλους και τη φύση πρέπει να αρθεί και προϋπόθεση γι’ αυτό αποτελεί η συνειδητοποίηση του χαμένου μας εαυτού. Όπως είπε ο βιολόγος Τζούλιαν Χάξλεϊ, «ο άνθρωπος είναι η εξέλιξη που απέκτησε...
Είναι η νεύρωση και η αλλοτρίωση το μέλλον μας;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ο καπιταλισμός σαν αυτοάνοσο νόσημα
Ο αρπακτικός καπιταλισμός μοιάζει με ένα αυτοάνοσο νόσημα της κοινωνίας, δηλαδή με μια περίπτωση κατά την οποία ο οργανισμός, για άγνωστη αιτία, στρέφεται κατά κάποιον τρόπο κατά του εαυτού του. Η λεηλασία της...
Ο καπιταλισμός σαν αυτοάνοσο νόσημα
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το ζώο που διαλέγει
«Είμαστε το επιλέγον ζώο και καμιά ποσότητα πίεσης, όσο εξαναγκαστική, σκληρή και άκαμπτη κι αν είναι, δεν έχει καταφέρει ποτέ να καταπιέσει εντελώς τις επιλογές μας και συνεπώς να καθορίσει ξεκάθαρα και...
Το ζώο που διαλέγει
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
«Τι είναι τελικά το νερό;»
Η πολλαπλότητα, η ποικιλομορφία, η πολυπλοκότητα, ακόμα και η αντιφατικότητα του κόσμου γύρω μας είναι που τον καθιστούν ενδιαφέροντα. Και ο καθένας από εμάς καλείται να κατανοήσει και διά της συμμετοχής να...
«Τι είναι τελικά το νερό;»
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Εκανε λάθος τελικά ο Κέινς;
Το 1930 και στη σκιά της Μεγάλης Υφεσης, ο Αγγλος οικονομολόγος Τζον Μέιναρντ Κέινς, στο βιβλίο του «Οικονομικές δυνατότητες για τα εγγόνια μας», επιχειρώντας να εξωραΐσει την καταθλιπτική διάθεση που...
Εκανε λάθος τελικά ο Κέινς;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Παραδοξότητες
Ο σπουδαίος Γάλλος κοινωνιολόγος Πιέρ Ροζανβαλόν, στο νέο του βιβλίο «Η κοινωνία των ίσων», αναλύει την κρίση που περνά η έννοια της ισότητας καθώς όπως λέει «έχουμε μια γενική απόρριψη της σημερινής μορφής...
Παραδοξότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας