• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.9°C / 14.5°C
  2 BF
  92%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.2°C / 12.8°C
  4 BF
  85%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.7°C / 14.8°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  66%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  11°C 10.9°C / 11.3°C
  5 BF
  76%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 9.8°C
  2 BF
  95%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.4°C / 6.2°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 11.4°C
  2 BF
  81%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.3°C / 16.1°C
  3 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.1°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.3°C / 14.4°C
  3 BF
  94%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  5 BF
  87%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  4 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.5°C
  2 BF
  100%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 8.5°C / 11.2°C
  1 BF
  92%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.1°C / 13.8°C
  2 BF
  87%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  4 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  3 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.2°C / 5.2°C
  1 BF
  92%

Με την άποψη των ευσεβών διαδηλωτών ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι εξιλαστήριο θύμα φαίνεται ότι συμφώνησε και το δικαστήριο, στην αθωωτική απόφαση του οποίου ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαγγελόπουλος διέκρινε τη δικαίωση του Κ. Καραμανλή

Πόσο βαθύ είναι το «βαθύ κράτος»;

 • A-
 • A+

Η προχθεσινή απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο αναγνώρισε μεν την κυριότητα του Δημοσίου επί της Βιστονίδας, απάλλαξε δε τους κατηγορούμενους από το ενδεχόμενο του δόλου, ξαναφέρνει από το παράθυρο τη συζήτηση που βγήκε από την πόρτα το προηγούμενο διάστημα (με την αποπομπή Φίλη) σχετικά με τον ρόλο της Εκκλησίας στο σημερινό κράτος.

Η απόφαση για το Βατοπέδι δείχνει ποιο είναι το βαθύ κράτος στην Ελλάδα και την επιρροή που έχει και σήμερα ο κλήρος επί των υπόλοιπων εξουσιών. Δικαστές αποφασίζουν ακόμα και κόντρα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα –είτε αυτό αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση, είτε το παραδικαστικό κύκλωμα, είτε τη νομιμοποίηση των μνημονίων, είτε τις αυξήσεις στους εαυτούς τους... είτε... είτε.

Και φυσικά δικαιώνουν τους μπίζνεσμεν-μοναχούς αλλά και την κρατική υπαλληλία-γραφειοκρατία, μέρη και τα δύο αυτού του βαθέος κράτους, μαζί με τα συστημικά ΜΜΕ, την αστυνομία, τον στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες.

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαγγελόπουλος, έρχεται να πανηγυρίσει για την απόφαση και να αποθεώσει τον Κώστα Καραμανλή ως ίνδαλμα του αγώνα κατά της διαπλοκής και λαοπρόβλητο ηγέτη.

Ξεχνώντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός, μαζί με τον Κώστα Σημίτη, απλώς «προήδρευαν» όταν το πάρτι της διαπλοκής βρισκόταν στο απόγειό του (Βατοπέδι, υπερδανεισμός-υπερχρέωση, εξοπλιστικά, μίζες, κουμπάροι, μεγάλα έργα κ.λπ., ων ουκ έστιν αριθμός).

Αυτά είναι τα «υπόλοιπα» που έχει αφήσει πίσω του το παλαιό καθεστώς και τα οποία η σημερινή κυβέρνηση φοβάται να αγγίξει ή πολύ περισσότερο συμβιβάζεται μαζί τους. Σκύβει το κεφάλι μπροστά στον αρχιεπίσκοπο και τον ρόλο που διεκδικεί, απολύει τον υπουργό της, δεν θέτει επί τάπητος το θέμα του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας.

Ομως είναι αυτό το βαθύ κράτος που στην πραγματικότητα αποτελεί το απόλυτο εμπόδιο για οποιαδήποτε προοδευτική μεταρρύθμιση ή αλλαγή και το οποίο λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας στην κοινωνία. Η συντηρητικοποίηση ευρέων στρωμάτων τα τελευταία χρόνια οφείλεται αφενός στην επιρροή αυτών των συγκεκριμένων κύκλων αλλά και στην ατολμία της ευρύτερης Αριστεράς, στο όνομα του πολιτικού κόστους.

Η χρεοκοπία, πρώτα ηθική και μετά οικονομική, έχει όνομα και επώνυμο. Και πρώτοι στη λίστα είναι οι πρώην πρωθυπουργοί, οι οποίοι άφησαν ασύδοτα τα πάσης φύσεως συμφέροντα (οικονομικά, εκκλησιαστικά, πολιτικά) «να κάνουν παιχνίδι» στις πλάτες των πολιτών.

Οσο για τους τελευταίους, δεν είναι επίσης άμοιροι ευθυνών, στον βαθμό που συντήρησαν στην εξουσία ένα σύστημα άρρωστο, ιδιοτελές και διεφθαρμένο. Η ουσία του χουντικού μότο «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» δεν συνέχει μόνο τους φασίστες της Χρυσής Αυγής ή την Ακροδεξιά, αλλά έχει με διάφορους τρόπους διαποτίσει οριζόντια το πολιτικό σύστημα, πραγματικότητα από την οποία εκμαιεύουν την κοινωνική ανοχή (ή συνενοχή) τα γρανάζια του βαθέος κράτους.

Μια κυβέρνηση που μιλά στο όνομα της Αριστεράς θα πρέπει να βρίσκεται σταθερά «απέναντι» σ’ αυτούς τους μηχανισμούς και πολύ περισσότερο να μη χρησιμοποιεί καιροσκοπικά (και επιλεκτικά) κάποια από τα γρανάζια τους. Γιατί αλλιώς, όπως λέγεται με αφορμή αριστερές κυβερνήσεις στη Λ. Αμερική, «δεν κατέλαβαν αυτές την εξουσία, η εξουσία τις κατέλαβε».

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
«Διασκεδάστε μέχρι θανάτου, είναι δωρεάν!»
Η κρίση έδειξε ότι η μεσαία τάξη συνιστά μια πολυτέλεια την οποία ο καπιταλισμός δεν είναι πια σε θέση να πληρώνει. Ο,τι και εάν σημαίνει αυτή η φαντασματική «μεσαία τάξη», το σίγουρο είναι ότι ταυτίζεται με...
«Διασκεδάστε μέχρι θανάτου, είναι δωρεάν!»
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Το τρίγωνο και η ράβδος της διαπλοκής
Η οικογενειοκρατία, η ευνοιοκρατία, ο νεποτισμός, ο εξευτελισμός της νομιμότητας στην πλήρωση κρατικών θέσεων, η εκφρασμένη πρόθεση ο δημόσιος πλούτος να γίνει ΣΔΙΤ και όλα όσα μέχρι σήμερα την έχουν εκθέσει...
Το τρίγωνο και η ράβδος της διαπλοκής
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μια έρημος... αλλά ποια έρημος;
Η νεοδημοκρατική «έρημος του πραγματικού» θα θυμίζει σε πολλά τα σαράντα χρόνια των Ισραηλιτών στην έρημο, με όλα τα βάσανα, τα λάθη και τις τιμωρίες, μείον την ελπίδα της επαγγελίας, αφού η νεοφιλελεύθερη...
Μια έρημος... αλλά ποια έρημος;
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Μιντιακός υπόκοσμος και επικοινωνία
Χείμαρροι ψεύδους, ποταμοί ανυπόστατων ειδήσεων και βροχή παραποιημένων στοιχείων πλημμυρίζουν καθημερινά τις οθόνες, τα ερτζιανά και τις σελίδες των εφημερίδων, με μοναδικό στόχο την «πολιτική αλλαγή» και την...
Μιντιακός υπόκοσμος και επικοινωνία
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Ενα ορισμένο είδος δημοσιογραφίας
Ενα ορισμένο είδος δημοσιογραφίας απευθύνεται στα χαμηλότερα ένστικτα των ανθρώπων, υποδαυλίζοντας τον ρατσισμό, τον σεξισμό, τη σκανδαλοθηρία και την «κλειδαρότρυπα». Δημιουργεί έναν βάλτο μικρότητας, μέσα...
Ενα ορισμένο είδος δημοσιογραφίας
ΤΑΣΟΣ ΤΣΑΚΙΡΟΓΛΟΥ
Αυτοί που σώζουν την τιμή της δημοσιογραφίας
Τα ΜΜΕ, δικαιολογημένα, αποτελούν εύκολο σάκο του μποξ και εχθρό που δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι, καθώς εδώ και δεκαετίες έχουν μετατραπεί σε ακόμα μία κατεστημένη εξουσία που στηρίζει τα δικά της ιδιοτελή...
Αυτοί που σώζουν την τιμή της δημοσιογραφίας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας