• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 9.0°C
  4 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 4.8°C / 8.8°C
  4 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  8°C 5.9°C / 8.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.9°C / 4.4°C
  2 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.2°C
  0 BF
  70%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  9°C 5.0°C / 8.7°C
  1 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 1.4°C / 5.1°C
  3 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 7.4°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.8°C
  5 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 6.9°C
  2 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.2°C / 9.8°C
  5 BF
  58%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  5 BF
  50%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  49%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 5.1°C
  0 BF
  70%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.5°C / 8.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  57%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 8.2°C
  2 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.3°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.7°C / 9.4°C
  1 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 2.4°C / 2.4°C
  2 BF
  48%

Η… ενάρετη αστική τάξη

 • A-
 • A+

Δεν σταματούν οι φανατικοί οπαδοί της ελεύθερης αγοράς όπου Γης να αποθεώνουν σε όλους τους τόνους την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μόνο αν αυτή κινητοποιηθεί, μας λένε, θα έρθει η ανάπτυξη στην οικονομία, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα ευημερήσουν οι κοινωνίες.

Εγκαλούν το κράτος για γραφειοκρατία, συγκεντρωτισμό, αναποτελεσματικότητα, σπατάλες και διαφθορά επειδή συντηρεί έναν δημόσιο τομέα που απομυζά πόρους οι οποίοι θα έπρεπε να πάνε για την ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Βεβαίως, και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο κυρίαρχος σχεδόν παντού νεοφιλελευθερισμός και οι πολιτικές ελίτ που τον πλαισιώνουν έχουν καταφέρει να πετύχουν την πλήρη ελευθερία (ασυδοσία είναι η σωστή λέξη) στην κίνηση των κεφαλαίων, την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση όλων των ελέγχων, η κατάσταση επιδεινώνεται.

Σε πολλές χώρες η ανεργία και η φτώχεια έχουν αυξηθεί, οι ανισότητες είναι προκλητικές, ενώ οι πλούσιοι παρκάρουν την αδάμαστη απληστία τους σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς καμία συνέπεια.

Οι κυβερνήσεις, άλλες με ενθουσιασμό, άλλες εκβιαζόμενες, άλλες «τραβάτε με κι ας κλαίω», εφαρμόζουν πολιτικές λιτότητας (δημοσιονομική ισορροπία είναι ο κομψός και ουδέτερος όρος), ενώ οι οργανικοί διανοούμενοι του συστήματος σε συνεργασία με τα καθεστωτικά κόμματα και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης διακηρύσσουν την πυώδη θεωρία ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Αυτή είναι η συνταγή, υποστηρίζουν, και πρέπει να υλοποιηθεί με αυστηρότητα, χωρίς εκπτώσεις και περιττές αντιρρήσεις για να επιστρέψουν οι οικονομίες στον ενάρετο κύκλο.

Κρατήστε τη λέξη «ενάρετος» για να δούμε πώς την αντιλαμβάνονται ορισμένοι εκπρόσωποι της εγχώριας αστικής τάξης.

Αλυσίδα σουπερμάρκετ βρίσκεται ένα βήμα πριν από το μεγάλο κανόνι.

Αν σκάσει, θα προκληθούν ανυπολόγιστες ζημιές στην οικονομία, ντόμινο στην υπόλοιπη αγορά και σε πρώτη φάση περίπου 13.000 άνθρωποι θα βγουν στην ανεργία.

Ποιο ήταν το ενάρετο κόλπο που σκαρφίστηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;

Από τη στιγμή που οι παραδοσιακοί κρουνοί της χρηματοδότησης (τραπεζικός δανεισμός) έκλεισαν, η διευθύνουσα ομάδα αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τους προμηθευτές της ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης.

Από τα συνολικά χρέη της εταιρείας, που ξεπερνούν το 1,3 δισ. ευρώ, τα 772 εκατομμύρια ευρώ είναι τα φέσια στους προμηθευτές.

Και μιλάμε για χιλιάδες μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αν δεν πληρωθούν ή υποστούν βίαιο κούρεμα οφειλών, θα καταρρεύσουν στέλνοντας στην ανεργία όσους απασχολούν.

Σας φαίνεται ενάρετη αυτή η πρακτική; Εχει κι άλλο όμως.

Η εταιρεία, ποντάροντας στο γεγονός ότι ο ξαφνικός θάνατός της θα έχει σοβαρές παρενέργειες, αγωνίζεται να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα και να διεκδικήσει προστασία από τους πιστωτές μέχρι να μπει σε λειτουργία το σχέδιο εξυγίανσής της.

Ζητάει μεσολάβηση του κράτους (ναι, για το κακό κράτος που λέγαμε πρόκειται), ανοχή από τους προμηθευτές, υπομονή από τους απλήρωτους εργαζόμενους, χωρίς όμως να μας λέει κάτι για το πού πήγαιναν τα έσοδα από τις πωλήσεις.

Είναι τριπλός εκβιασμός: στην κυβέρνηση (για να μη φορτωθεί το κόστος), στους προμηθευτές (για να μην κλείσουν τώρα τις επιχειρήσεις τους), στους εργαζόμενους (για να μη χάσουν τις δουλειές τους).

Θα έχει άδικο κάποιος αν υποψιαστεί ότι και εδώ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, έχουμε την εφαρμογή του κλασικού κανόνα του λούμπεν καπιταλισμού, δηλαδή πτωχευμένες επιχειρήσεις με πλούσιους ιδιοκτήτες οι οποίοι θα κρατήσουν ανέπαφες τις φανερές και τις κρυμμένες περιουσίες τους;

Βέβηλη σκέψη που αδικεί την... ενάρετη ιδιωτική πρωτοβουλία.

Μερικοί από τους πλουσιότερους Ελληνες, που δραστηριοποιούνται σε πολλές οικονομικές περιοχές, θέλησαν να αποκτήσουν μέσα ενημέρωσης, όχι γιατί είχαν καμιά καούρα με τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης, αλλά για να ασκούν πιέσεις στις κυβερνήσεις προκειμένου να προχωράνε οι δουλειές τους.

Επιχειρηματίες, τράπεζες και κόμματα εξουσίας δημιούργησαν το γνωστό κύκλωμα της διαπλοκής.

Οι τράπεζες μοίραζαν απλόχερα λεφτά, τα μέσα ενημέρωσης στήριζαν με φανατισμό την κυρίαρχη γραμμή και τα κόμματα εξουσίας κινούσαν τα νήματα δίνοντας και παίρνοντας.

Ενάρετο αλισβερίσι. Μέχρι που έσκασε η φούσκα.

Τι προκύπτει: οι κυβερνήσεις πίεζαν τις τράπεζες να δανείζουν, οι τράπεζες δάνειζαν χωρίς σοβαρές εγγυήσεις και σήμερα τα ΜΜΕ χρωστάνε κοντά στα 900 εκατομμύρια ευρώ, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, μειώνουν τις δραστηριότητές τους, φτηναίνουν το προϊόν τους, κόβουν μισθούς, επιβάλλουν καθεστώς εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απολύουν κόσμο και αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους για πολλούς μήνες.

Σύμφωνα μάλιστα με το σχετικό πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, οι ακάλυπτοι κίνδυνοι κινούνται μεταξύ 50% και 90%.

Αυτό δεν είναι ένα απλό σφάλμα εκτίμησης ή ένα ρίσκο υψηλού κινδύνου, εδώ έχουμε να κάνουμε με βαρύ έγκλημα.

Θύματα οι εργαζόμενοι, φυσικά και οι καταθέτες αφού με δικά τους χρήματα και χωρίς να ερωτηθούν έχτιζαν κάποιοι αυτοκρατορίες και αβγάτιζαν τις περιουσίες τους.

Δράστες οι κυβερνήσεις, οι διοικήσεις των τραπεζών και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για πολύ πλούσιους ανθρώπους), οι οποίοι έχουν το θράσος να εμφανίζονται σήμερα ως προστάτες της ελευθεροτυπίας.

Πολύ ενάρετη κατάσταση!

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κοινωνικός αυτοματισμός
Ας δούμε τι συμβαίνει γύρω μας: μαζική ανεργία, μερική και κακοπληρωμένη απασχόληση, απλήρωτη εργασία, μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, μειώσεις μισθών, απολύσεις χωρίς αποζημίωση, απουσία προστασίας στους...
Κοινωνικός αυτοματισμός
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ενα τσιγάρο δρόμος μέχρι το σημείο μηδέν
Στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν η τακτική Σόιμπλε παραπέμπει σ’ ένα σχέδιο που έχει στόχο να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει εφ’ όλης της ύλης ή αν πρόκειται για δόλια μεθόδευση...
Ενα τσιγάρο δρόμος μέχρι το σημείο μηδέν
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η... αβάσταχτη αγωνία των πλουσίων
Από σήμερα και για τρεις μέρες στο Νταβός, οι πάρα πολύ πλούσιοι, οι πολύ πλούσιοι αυτού του κόσμου και οι πολιτικοί που τους υπηρετούν, και με φανατισμό ιερομόναχου πολεμούν κάθε ιδέα που προσπαθεί να πείσει...
Η... αβάσταχτη αγωνία των πλουσίων
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Και ακριβοί και φαύλοι
Ακριβούτσικοι και φαυλούτσικοι (συγγνώμη για τον λεκτικό βαρβαρισμό) μας… προέκυψαν οι νιόφερτοι, αλλά τόσο παλιοί και γνώριμοι, άρχοντες του τόπου. Οσοι περίμεναν μια διαφορετική Δεξιά, πιο σοβαρή, πιο...
Και ακριβοί και φαύλοι
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Να πάτε σε ψυχίατρο…
Η νέα κυβέρνηση και από κοντά τα μέσα ενημέρωσης που την υποστηρίζουν… ανιδιοτελώς (βεβαίως, βεβαίως) εφαρμόζουν έναν κλασικό κανόνα της πολιτικής....
Να πάτε σε ψυχίατρο…
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ραχιτικό μέλλον
Πώς πρέπει να κυβερνηθεί η χώρα; Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η πατρίδα χρειάζεται μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση (δική της φυσικά) γιατί οι περιστάσεις είναι κρίσιμες, οι εχθροί πάσης φύσεως καραδοκούν και δεν...
Ραχιτικό μέλλον

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας