• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.8°C / 22.3°C
  0 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.6°C / 20.5°C
  1 BF
  71%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 19.0°C
  1 BF
  42%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 15.3°C
  0 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 19.7°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.2°C / 13.4°C
  2 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 14.6°C
  1 BF
  46%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.8°C / 22.5°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.9°C / 18.9°C
  2 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.1°C / 23.4°C
  4 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  19°C 16.6°C / 19.0°C
  2 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  2 BF
  69%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 13.5°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.5°C / 16.7°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 13.8°C / 22.7°C
  0 BF
  69%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.5°C
  1 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 14.3°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.7°C / 20.5°C
  2 BF
  98%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  32%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος προδότης;

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Θυμάστε που ψαχνόμασταν για το τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν έλεγε ότι σήμερα έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση από την απελευθέρωση και μετά; Θα το θυμάστε ασφαλώς γιατί ειπώθηκε πολύ πρόσφατα. 

Άλλος έλεγε ότι αναφερόταν στην απελευθέρωση από τους Τούρκους, άλλος στην απελευθέρωση από τους Γερμανούς, άλλος στην απελευθέρωση από τη χούντα. Κάποιοι με χιούμορ σημείωναν ότι μπορεί να εννοούσε την απελευθέρωση από τους Πέρσες. 

Σύντομα πάντως ο κ. Μητσοτάκης διέλυσε τη σύγχυση διευκρινίζοντας ότι μιλούσε για τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Και εκεί που είπαμε ότι θα ηρεμήσουμε ήρθε ο Αλέκος Αλαβάνος, τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικεφαλής της ομάδας Plan Β και γεννήτορας του Αλέξη Τσίπρα, να μας βάλει νέα προβλήματα. Στην προσπάθεια του να κατεδαφίσει την κυβέρνηση έκανε μακροβούτι στη θάλασσα της ιστορίας. 

Σύμφωνα λοιπόν με τον Α. Αλαβάνο «δεν υπάρχει πιο πουλημένη κυβέρνηση απ' αυτήν. Δεν πούλησε καμία κυβέρνηση τέτοια έκταση και σε τόσο χρονικό βάθος όλη την περιουσία του ελληνικού δημοσίου». 

Ως εδώ καλά, αλλά δεν υπήρχε ένα μέτρο σύγκρισης για να διαπιστώσουμε το μέγεθος της προδοσίας. Μας το έδωσε ο κ. Αλαβάνος: «ούτε με τον Δηληγιάννη έχει γίνει ούτε οι χούντες που έχουν περάσει δεν έχουν κάνει αυτό. Ούτε επί Μεταξά έχει γίνει αυτό ούτε επί Παπαδόπουλου». Πάλι καλά που δεν ενέταξε στην κλίμακα αξιολόγησης και τις δωσιλογικές κυβερνήσεις Τσολάκογλου και Ράλλη. Ίσως την επόμενη φορά. 

Οι νεώτεροι διαβάζοντας αυτά προφανώς θα αναρωτιούνται: τόση οργή, τόσο μίσος μεταξύ πρώην συντρόφων πως εξηγείται; Ε, μα επειδή είναι πρώην σύντροφοι συμβαίνει αυτό. Οι παλιότεροι θα χαμογελάνε πικρά γιατί έχουν βιώσει παρόμοιες θλιβερές ανθρωποφαγικές καταστάσεις. 

Για παράδειγμα, τέτοιου επιπέδου ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στους οπαδούς του Νίκου Ζαχαριάδη και στους αντιζαχαριαδικούς τη δεκαετία του '50. Και στη διάσπαση του 1968 και στη διάσπαση του 1991, αντί για επιχειρήματα είχαμε ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις και βαριές κατηγορίες για ύποπτες διασυνδέσεις με τον ταξικό εχθρό. Για να μην αναφερθούμε στην ιστορική κόντρα μεταξύ σταλινικών και τροτσκιστών, με τους πρώτους να κατηγορούν τους δεύτερους (όταν δεν τους εξόντωναν) ακόμη και για συνεργασία με τον Χίτλερ. 

Βεβαίως τον τόνο έδιναν οι ηγεσίες των κομμουνιστικών κομμάτων. Δεν έχει υπάρξει διαγραφή κορυφαίου στελέχους που να μην έχει συνοδευτεί από υπαινιγμούς για προδοτική στάση. Το ελληνικό κομμουνιστικό κίνημα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στο καθεστώς πολιτικού κανιβαλισμού. Τα παραδείγματα πολλά. 

Εμβληματικότερα αυτά του Ζαχαριάδη που ήταν και θύτης και θύμα, του Άρη και του Πλουμπίδη που ήταν μόνο θύματα. Και οι τρεις βεβαίως δικαιώθηκαν, αλλά πολλά χρόνια μετά τη διαπόμπευση τους και αφού είχαν φύγει από το ζωή με το στίγμα του ύποπτου (τουλάχιστον). 

Όσοι πίστεψαν ότι η Αριστερά έχει ξεμπερδέψει οριστικά μ' αυτό το δυσώνυμο παρελθόν της έχουν κάνει λάθος. Μερικά πράγματα δύσκολα αλλάζουν.

Υ.Γ: Τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί σήμερα ο κ. Αλαβάνος εναντίον της κυβέρνησης, είχε χρησιμοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ κατά των αντιπάλων του την περίοδο που ήταν στην αντιπολίτευση. Με τα δικά του όπλα τον χτυπούν σήμερα εχθροί και πρώην σύντροφοι.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το κόμμα του «ναι»!
Να συνεργαστούν εκλογικά τα κόμματα του “ναι”» εισηγείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περίπτωση που ο πρωθυπουργός επιλέξει τη λύση της κάλπης. Φαίνεται πως υπάρχουν ευήκοα ώτα στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο,...
Το κόμμα του «ναι»!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μη μου κάνεις ό,τι σου έκανα!
Αριστούργημα. Ο πρωθυπουργός... όλων των Ελλήνων έδωσε συνέντευξη στο «Βήμα» και βάλθηκε να μας κουφάνει όλους. Είπε «Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με την κλασική αντιπαράθεση, που συνοδεύεται από τους υψηλούς...
Μη μου κάνεις ό,τι σου έκανα!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Για πολλές δεκαετίες στον σβέρκο μας!
Αυτός ο τεχνοκράτης της συμφοράς, που ακόμη δεν έχει καταλήξει στο ποσό που στοίχισε στην Ελλάδα το επτάμηνο του 2015, ξεχνάει ορισμένα βασικά πράγματα ή δεν θέλει να τα ακουμπήσει γιατί καίνε κι αν γίνουν...
Για πολλές δεκαετίες στον σβέρκο μας!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στον δρόμο του... ολετήρα Τσίπρα ο Μητσοτάκης!
Τελικά, το είπε ο κ. Μητσοτάκης. Το όνομα, ντε. Της διπλανής χώρας. Μέχρι τώρα κι αυτός και οι παρατρεχάμενοί του έλεγαν «οι βόρειοι γείτονες μας» ή προτιμούσαν να αναφέρουν το όνομα της πρωτεύουσάς της:...
Στον δρόμο του... ολετήρα Τσίπρα ο Μητσοτάκης!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλεται να μιλήσει
Ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται σοβαρά να καταθέσει εκτενώς την άποψή του για πρόσωπα και πράγματα εκείνης της πολυτάραχης περιόδου του 2015. Θα είναι βιβλίο; Θα είναι εξομολόγηση μακράς...
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβάλλεται να μιλήσει
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Δοξάζεται κρυπτόμενος...
Ο κ. Μητσοτάκης κρύφτηκε επιτυχώς για ένα μήνα, δεν θα μπορούσε όμως να κρύβεται για τέσσερις μήνες γιατί θα δημιουργούσε βάσιμες αμφιβολίες στο εκλογικό ακροατήριο για τις πραγματικές προθέσεις του.
Δοξάζεται κρυπτόμενος...

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας