• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    28°C 24.7°C / 29.6°C
    3 BF
    37%
  • Θεσσαλονίκη
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 24.2°C / 27.5°C
    1 BF
    67%
  • Πάτρα
    Ελαφρές νεφώσεις
    28°C 25.0°C / 27.7°C
    2 BF
    58%
  • Ιωάννινα
    Ελαφρές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    1 BF
    82%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.9°C / 24.1°C
    0 BF
    73%
  • Βέροια
    Αυξημένες νεφώσεις
    24°C 18.0°C / 23.8°C
    2 BF
    66%
  • Κοζάνη
    Αυξημένες νεφώσεις
    14°C 14.4°C / 20.1°C
    1 BF
    94%
  • Αγρίνιο
    Αραιές νεφώσεις
    25°C 24.7°C / 24.7°C
    2 BF
    56%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    26°C 24.3°C / 27.5°C
    4 BF
    54%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.0°C / 24.9°C
    2 BF
    69%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.8°C / 27.2°C
    4 BF
    57%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.6°C / 24.6°C
    3 BF
    65%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.9°C / 25.9°C
    3 BF
    78%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.9°C / 22.9°C
    0 BF
    78%
  • Λαμία
    Ελαφρές νεφώσεις
    26°C 23.4°C / 27.3°C
    1 BF
    52%
  • Ρόδος
    Ελαφρές νεφώσεις
    27°C 27.1°C / 27.8°C
    3 BF
    53%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    25°C 25.0°C / 29.0°C
    2 BF
    40%
  • Καβάλα
    Σποραδικές νεφώσεις
    24°C 23.9°C / 23.9°C
    2 BF
    64%
  • Κατερίνη
    Αραιές νεφώσεις
    24°C 24.4°C / 25.7°C
    2 BF
    61%
  • Καστοριά
    Αραιές νεφώσεις
    17°C 16.9°C / 16.9°C
    1 BF
    84%
AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Ασφάλεια - ελευθερία: μια δύσκολη σχέση

  • A-
  • A+

Είχαν φάει τον κόσμο (κυριολεκτικώς) τέσσερις μήνες οι αστυνομίες και οι μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, της Γαλλίας και των άλλων χωρών για να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον Αμπντεσλάμ κι αυτός κρυβόταν δίπλα τους, στις Βρυξέλλες, όπου χτες είχαμε αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό.

Κανονικά, ο κρατικός μηχανισμός θα έπρεπε να ήταν σε πλήρη ετοιμότητα μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ και τις πληροφορίες ότι ετοίμαζε νέο χτύπημα.

Μπορεί και να ήταν, ωστόσο δεν κατάφερε να αποτρέψει την τραγωδία.

Τι συμπέρασμα μπορούμε να βγάλουμε;

Οτι δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν άνθρωποι που είναι αποφασισμένοι να πεθάνουν γι’ αυτό που πιστεύουν, που έχουν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού ως προς τον χρόνο δράσης και τους στόχους, που δεν νιώθουν κανέναν οίκτο, που μισούν τον διαφορετικό και κινούνται με τη λογική της συλλογικής ευθύνης (βαράνε στα τυφλά και στον σωρό).

Οσα κατασταλτικά μέτρα κι αν πάρεις, όσες εκπτώσεις κι αν κάνεις στις ελευθερίες σου για να αισθανθείς ασφαλής, όσα χρήματα κι αν ξοδέψεις για νέα και ευφυή όπλα, όσες τεχνικές παρακολούθησης κι αν επινοήσεις, όσα φρούρια κι αν χτίσεις για να προστατευτείς, οι φανατικοί θα βρουν τον τρόπο να εκμεταλλευτούν τις «τρύπες» που αφήνουν τα συστήματα ελέγχου.

Και έτσι, φτάνουμε στη μεγάλη συζήτηση για τις αξίες της ελευθερίας και της ασφάλειας.

Πολλοί άνθρωποι, πάνω στον πανικό τους λόγω της έξαρσης του τρομοκρατικού φαινομένου, είναι πρόθυμοι να δεχτούν περιορισμούς στην ελευθερία τους, αν το αντάλλαγμα είναι η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας.

Αυτήν την κατάσταση σπεύδουν να αξιοποιήσουν οι πάσης φύσεως εξουσίες για να εδραιώσουν την κυριαρχία τους. Το θέμα είναι σύνθετο και δεν προσφέρεται για απλουστεύσεις ούτε προς τη μια ούτε προς την άλλη κατεύθυνση.

Ο σπουδαίος Πολωνός στοχαστής Ζίγκμουντ Μπάουμαν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica» (αναδημοσίευση στην «Εφ.Συν.», 5-7-2014), έλεγε ότι:

«Ασφάλεια και ελευθερία είναι και οι δύο τους αξίες αναγκαίες, αλλά βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους. Το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για μεγαλύτερη ασφάλεια είναι λιγότερη ελευθερία και το τίμημα μιας μεγαλύτερης ελευθερίας είναι λιγότερη ασφάλεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν μιαν ισορροπία, χωρίς να το καταφέρουν».

Και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι, μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες, θα δυναμώσουν οι φωνές εκείνων που λένε «κλείστε τα σύνορα στους μουσουλμάνους πρόσφυγες και μετανάστες» και θα ενισχυθεί η επιρροή των ξενοφοβικών κομμάτων παντού στην Ευρώπη.

Για να φτάσουμε εκεί που θέλουν και οι ακροδεξιοί και οι τζιχαντιστές: στη σύγκρουση θρησκειών και πολιτισμών.

Ανάγωγα

Μια χούφτα άνθρωποι κατάφεραν να προκαλέσουν πανικό στις κυβερνήσεις όλων των χωρών της Ευρώπης. Είναι η μόνη περίπτωση στην πολιτική (με την ευρεία έννοια του όρου) που ο συσχετισμός δυνάμεων δεν παίζει κανένα ρόλο.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τα ίδια λάθη συνεχώς
Ο δράστης της δολοφονικής επίθεσης στο Στρασβούργο είναι νεκρός. Ούτε σε άλλη πόλη της Γαλλίας είχε διαφύγει ούτε τα σύνορα είχε περάσει, όπως έλεγαν οι διωκτικές αρχές και μετέδιδαν τα μέσα ενημέρωσης....
Τα ίδια λάθη συνεχώς
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τώρα τρεχάτε, ποδαράκια μου...
Η κατάσταση και στην Ευρώπη και αλλού ήταν ευνοϊκή για την Αριστερά. Ετσι έμοιαζε. Η οικονομική κρίση και τα παράγωγά της θα περίμενε κανείς ότι θα γίνουν το βούτυρο στο ψωμί της Αριστεράς. Συνέβη το ακριβώς...
Τώρα τρεχάτε, ποδαράκια μου...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ζήτω ο θάνατος!
Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Γαλλία εδώ και μήνες, σε κατάσταση υψηλού συναγερμού άλλες χώρες, δεξιά και ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη με ρατσιστικές ατζέντες για το μεταναστευτικό διευρύνουν...
Ζήτω ο θάνατος!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο κίνδυνος πέρασε. Πάμε σαν άλλοτε!
Αναστεναγμός ανακούφισης απλώθηκε σε όλη την Ευρώπη. Η επιρροή της Λεπέν δεν είναι τόσο μεγάλη όσο φοβόμασταν και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας. Οι καρδιές μας στις θέσεις τους. Και...
Ο κίνδυνος πέρασε. Πάμε σαν άλλοτε!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ορκισμένοι εχθροί με κοινό στόχο
Δεν υπάρχουν απόλυτα ασφαλείς περιοχές. Ενας φανατικός, αποφασισμένος να πεθάνει, μπορεί με πενιχρά μέσα, χωρίς σοβαρή προετοιμασία, χωρίς σχέδιο διαφυγής, να επιτεθεί σε ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα σημεία...
Ορκισμένοι εχθροί με κοινό στόχο
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ευχάριστη έκπληξη από Γαλλία
Στην Ευρώπη τη θέση της οργής για τον πλήρη και άνευ όρων συμβιβασμό της με τον νεοφιλελευθερισμό παίρνει η προσδοκία ότι η υπόθεση δεν είναι οριστικά χαμένη. Φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στο εσωτερικό...
Ευχάριστη έκπληξη από Γαλλία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας