• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.4°C / 25.8°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.4°C
  0 BF
  66%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.2°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.6°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  2 BF
  72%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 18.3°C / 21.8°C
  2 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.2°C / 19.4°C
  1 BF
  45%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 21.8°C
  1 BF
  80%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 23.7°C
  3 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.9°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.6°C / 24.8°C
  1 BF
  75%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 19.6°C
  2 BF
  82%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.5°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.5°C
  1 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.8°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.8°C / 26.0°C
  2 BF
  46%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 18.3°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.0°C / 22.5°C
  2 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  59%

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Κρυφοί αρχηγοί

 • A-
 • A+

Πολλοί θεωρούν την άμεση εκλογή πιο δημοκρατική διαδικασία από την εκλογή στο συνέδριο, με το σκεπτικό ότι δίνεται η δυνατότητα σ' ένα ευρύτερο σώμα πολιτών να εμπλακούν, περιορίζει την ισχύ των γραφειοκρατικών μηχανισμών και υπονομεύει τη δράση των προσωπικών στρατών των ηγετικών στελεχών.

Μόνο θεωρητικά ισχύουν αυτά. Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι μια τέτοιου τύπου διαδικασία ενισχύει τον έτσι κι αλλιώς αρχηγικό χαρακτήρα των σχηματισμών εξουσίας, υποβαθμίζει δραματικά τον ρόλο των οργανώσεων, αφού βάζει στην ίδια θέση τον περιστασιακό ψηφοφόρο, τον περαστικό, τον χαβαλέ, ακόμη και τον οπαδό άλλου κόμματος, με το εν ενεργεία μέλος, δεν ακυρώνει τα πελατειακά δίκτυα, μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση σε πασαρέλα και μεταθέτει τη συζήτηση από το κομματικό πεδίο στις τηλεοπτικές οθόνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της αντιπαράθεσης.

Στην περίπτωση όμως της Νέας Δημοκρατίας έχουμε και ένα ακόμη πρόβλημα.

Ο νέος πρόεδρος θα είναι σε μεγάλο βαθμό υπόλογος στους βαρόνους του κόμματος που έδωσαν την έγκρισή τους για την υποψηφιότητά του και θα θέλουν να έχουν λόγο στα κομματικά πράγματα. Θα είναι κατά κάποιον τρόπο αρχηγός υπό επιτροπεία.

Και εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα πατρικίων -καταστατικά προβλεπόμενη- σαν κι αυτές που υπάρχουν σε διάφορα συντηρητικά κόμματα, οι οποίες δίκην θεματοφύλακα της παράταξης δίνουν και παίρνουν πίσω το χρίσμα και μπορούν να ανατρέψουν την ηγεσία (περιπτώσεις Θάτσερ και Μέιτζορ στη Βρετανία), αλλά με δύο πρώην πρωθυπουργούς που δεν έχουν την ίδια αντίληψη για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει το κόμμα, για το ιδεολογικό προφίλ του, την πολιτική ταυτότητά του, τις συμμαχίες που χρειάζεται να κάνει και απ' ό,τι φαίνεται δεν συμφωνούν και στο ποιο πρόσωπο είναι το καταλληλότερο να ηγηθεί ώστε να αντιμετωπιστεί το «φαινόμενο Τσίπρας».

Η δύναμη του καραμανλισμού φάνηκε στη διαμάχη Ντόρας-Σαμαρά.

Η κ. Μπακογιάννη δεν κατάφερε να κερδίσει την κούρσα διαδοχής (αν και ήταν φαβορί στην αρχή) γιατί η καραμανλική πτέρυγα προτίμησε να ρίξει το βάρος της (διακριτικά, είναι αλήθεια) στον άνθρωπο που προκάλεσε την πτώση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά ήταν γέννημα-θρέμμα του κόμματος, παρά στην κληρονόμο μιας δυναστείας που είχε έρθει απ' έξω.

Η δύναμη του Αντ. Σαμαρά δεν έχει ακόμη μετρηθεί, ωστόσο θα κάνουν λάθος όσοι την υποτιμήσουν.

Και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, με ισχυρό εκτόπισμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, στο στελεχικό προσωπικό και στη βάση -ο Καραμανλής λόγω παράδοσης και ονόματος, ο Σαμαράς επειδή είχε φροντίσει την περίοδο της κυριαρχίας του να στήσει φιλικά προς αυτόν ερείσματα- μετέρχονται τις γνωστές παλαιοκομματικές μεθόδους προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν υποψηφιότητες, δημιουργούν κύκλους επιρροής, εξουσιοδοτούν πρόσωπα να μιλούν για λογαριασμό τους, καλούν παράγοντες σε διαβουλεύσεις, παρεμβαίνουν στα παραταξιακά μέσα ενημέρωσης, ενώ οι διαγκωνιζόμενοι, απευθυνόμενοι σ' αυτούς για να εξασφαλίσουν τη στήριξή τους, τους κάνουν πρωταγωνιστές στην εσωκομματική διαπάλη, απαλλοτριώνοντας προκαταβολικά για χάρη τους ένα τμήμα της εξουσίας τους.

Είναι όμως άλλο πράγμα οι πρώην πρωθυπουργοί να έχουν ρόλο άτυπου συμβούλου και τελείως διαφορετικό να λειτουργούν ως κρυφοί αρχηγοί.

Για παράδειγμα, ο νέος ηγέτης, ακόμη κι αν έχει ορισμένες ενδιαφέρουσες ιδέες -από την αλλαγή τίτλου και συμβόλων μέχρι τον εκσυγχρονισμό και τον εμπλουτισμό της γενέθλιας ιδεολογίας-, προκειμένου να μην προκαλέσει αντιδράσεις στους θεωρούμενους προστάτες της παράταξης είναι υποχρεωμένος να πάρει την άδειά τους.

Οπως ο Κώστας Καραμανλής απέφυγε, για να μη στενοχωρήσει τον θείο του που τότε ήταν στη ζωή, να αλλάξει πράγματα στο κόμμα, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου εγκατέλειψε νωρίς τις ιδέες που είχε για τον ριζικό επαναπροσδιορισμό του στίγματος της παράταξής του, για να μη θυμώσουν οι οπαδοί του πατέρα του, έτσι και ο νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας θα αναγκαστεί να κινηθεί εντός του πλαισίου που θα του ορίσουν οι δύο βαρόνοι -αφού σ' έναν από τους δύο, ίσως και στους δύο, θα οφείλει την εκλογή του- κι ας νιώθει ότι αυτό συνιστά τροχοπέδη και για τον ίδιο και για το κόμμα.

Εκτός αν κάνει την έκπληξη και προχωρήσει σε «πατροκτονία». Το θέλει; Μπορεί να το κάνει; Θα δείξει.

Πρέπει όμως να γνωρίζει ότι δοτές ηγεσίες δεν μακροημερεύουν.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τα στοιχήματα της Ν.Δ.
Πολλά στοιχήματα έχει να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία το επόμενο διάστημα. Το πρώτο είναι να διεξαχθούν κανονικά και χωρίς προβλήματα αύριο οι εκλογές για να κλείσει ο κύκλος του ευτελισμού μιας διαδικασίας που...
Τα στοιχήματα της Ν.Δ.
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κώστας Καραμανλής: είναι η εφεδρεία της Δεξιάς;
Σημείο αναφοράς για πολλούς Νεοδημοκράτες είναι ο Κώστας Καραμανλής. Ποντάρουν σ’ αυτόν, περιμένουν απ’ αυτόν να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να τεθεί θέμα ηγεσίας και να φύγει ο Αντώνης Σαμαράς και τα...
Κώστας Καραμανλής: είναι η εφεδρεία της Δεξιάς;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Φταίει ο Χατζηπετρής…
«Παρέλαβα χάος και παρέδωσα χώρα» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην άφωνη κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. «Κάνετε λάθος, κ. Σαμαρά, εγώ παρέλαβα χάος και παρέδωσα χώρα», του απάντησε ο Γιώργος Παπανδρέου....
Φταίει ο Χατζηπετρής…
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το αδυσώπητο θράσος της σοσιαλδημοκρατίας
Το μόνο κόμμα που συγκρούεται με τη στρατηγική της λιτότητας και διεκδικεί την εξουσία στην παρούσα φάση σε μια χώρα της ευρωζώνης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η νίκη του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας...
Το αδυσώπητο θράσος της σοσιαλδημοκρατίας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Κάποια στιγμή θα καλούνταν ο πρωθιερέας της Δεξιάς να αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών του. Δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, σε πολιτική οικογένεια μεγάλωσε, έζησε από κοντά τις περιπέτειες του...
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο εκβιασμός των αρίστων
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος ξεκίνησε την καριέρα του από το ΚΚΕ, έγινε γραμματέας της ΚΝΕ, πήγε στον Συνασπισμό, μεταπήδησε στο ΠΑΣΟΚ και κατέληξε στη Νέα Δημοκρατία. Οπορτουνισμός πλήρους απασχόλησης.
Ο εκβιασμός των αρίστων

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας