• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.0°C / 30.3°C
  3 BF
  55%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 26.6°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  57%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.0°C / 25.7°C
  2 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 20.9°C
  2 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  49%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  3 BF
  67%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  5 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 28.5°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.0°C
  3 BF
  53%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 27.3°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  72%

Τάσος Παππάς - Εφημερίδα τών Συντακτών

efsyn.gr/Sebastian Gansrigler

Το εκκρεμές των αριστερών τάσεων

 • A-
 • A+

Η ιστορία των κομματικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς, που τις περισσότερες φορές είχαν την ένταση και τη βιαιότητα σκληρού εμφυλίου, δείχνει ότι η «μοίρα» των αριστερών αντιπολιτεύσεων είνα είτε η ενσωμάτωση είτε η περιθωριοποίηση είτε ο εξοστρακισμός τους. Ποτέ όμως η επικράτησή τους.

Το είδαμε να συμβαίνει στο μακρινό παρελθόν (οι περιπτώσεις του Τρότσκι στο μπολσεβίκικο κόμμα και λίγο πριν της Αλεξάνδρας Κολοντάι με την Εργατική Αντιπολίτευση), το είδαμε στα μαζικά σοσιαλιστικά κόμματα τις προηγούμενες δεκαετίες (Εργατικό Κόμμα Αγγλίας, SPD, ΠΑΣΟΚ της πρώτης φάσης), το βλέπουμε να γίνεται σήμερα στα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, όπου οι αριστερές τάσεις (Γαλλία, Ιταλία) κινούνται σαν εκκρεμές: από την απειλή της διάσπασης έως τον ηττοπαθή συμβιβασμό.

Οι ηγετικές ομάδες, όταν μάλιστα είναι στην κυβέρνηση ή τη διεκδικούν με αξιώσεις, έχουν την ικανότητα, άλλοτε με ανέξοδες υποσχέσεις, άλλοτε με πλαγιοκοπήσεις ιδεολογικού χαρακτήρα, άλλοτε με διοικητικά μέτρα, άλλοτε επιστρατεύοντας τον ρεαλισμό και την ανάγκη της ενότητας, να εξουδετερώνουν τις ριζοσπαστικές πτέρυγες.

Οι αριστερές αντιπολιτεύσεις έχουν το ηθικό πλεονέκτημα, γιατί επικαλούνται τις αρχές και το πρόγραμμα, από τα οποία παρεκκλίνουν οι ηγεσίες για να καταλάβουν την εξουσία ή για να παραμείνουν σ’ αυτήν. Με άλλα λόγια, έχουμε μια σύγκρουση ανάμεσα στην ιδεολογική καθαρότητα και την πολιτική συνέπεια και στην τακτική της υποχώρησης, που προβάλλεται ως αναγκαστική προσαρμογή στις συνθήκες, επειδή οι συσχετισμοί είναι δυσμενείς.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το πεδίο της εσωτερικής σύγκρουσης ήταν ο κλειστός χώρος του κομματικού μηχανισμού ή, ακόμη χειρότερα για τους διαφωνούντες, η στεγανή περιοχή της στελεχικής γραφειοκρατίας. Ελάχιστες φορές επιχειρήθηκε να μεταφερθεί η αναμέτρηση στο επίπεδο των κινημάτων και της κοινωνίας και, όταν εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση μια τέτοιου τύπου πρωτοβουλία, η μάχη είχε ήδη κριθεί. Συνεπώς δεν φτάνει να έχεις δίκιο, πρέπει να διαθέτεις την οξυδέρκεια να το διαχειριστείς και τη δύναμη να το επιβάλεις.

Πιθανότατα μια εκδοχή του ίδιου έργου να δούμε σύντομα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και βουλευτές και κομματικοί παράγοντες που δεν ανήκουν στον αστερισμό της, δεν ζητούν τίποτε παραπάνω από την εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Συνειδητοποιούν όμως ότι η υλοποίησή του δεν μπορεί να προχωρήσει, γιατί οι δανειστές απαιτούν από την κυβέρνηση να το ξεχάσει, αν θέλει ρευστότητα.

Το πώς θα πορευτούν αν προκύψει μια μη υπερασπίσιμη συμφωνία, μάλλον δεν το έχουν αποφασίσει. Οι επιλογές πάντως δεν είναι πολλές: Παραμονή στην κυβέρνηση και προσπάθεια λείανσης των πιο επαχθών πλευρών της συμφωνίας. Εξοδος από την κυβέρνηση και οργάνωση των δυνάμεών τους εντός του κομματικού πλαισίου. Σύγκρουση, αποχώρηση και αναζήτηση αυτόνομου ρόλου στην πολιτική σκηνή.

 

Ανάγωγα

Υστερα από κάθε εκλογική καθίζηση σε εθνικό, περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο και από πολύ κακές δημοσκοπήσεις, οι ηγεσίες των σοσιαλιστικών κομμάτων αλλά και οι διαφωνούντες παραπέμπουν στο ΠΑΣΟΚ. Οι πρώτες, για να καθησυχάσουν το ακροατήριό τους λένε ότι «εμείς δεν θα γίνουμε ΠΑΣΟΚ», οι αντίπαλοί τους προειδοποιούν για τον ορατό κίνδυνο «πασοκοποίησης». Αυτό θα πει παράδειγμα προς αποφυγήν.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το σεξπιρικό δίλημμα της Αριστεράς
Καλούμαστε να αναμετρηθούμε ξανά με το γνωστό δίλημμα: πρέπει η Αριστερά να αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ή πρέπει να αρνείται κάθε εμπλοκή στη διαχείριση και να...
Το σεξπιρικό δίλημμα της Αριστεράς
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οταν υποτιμάς τον αντίπαλο, χάνεις
Tο πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο ο λαϊκισμός του όσο η προσχώρησή του στο σύστημα. Αν αυτό θέλει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν του, την κυβερνητική πρακτική του και τα...
Οταν υποτιμάς τον αντίπαλο, χάνεις
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οχι όπως το ΠΑΣΟΚ...
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει σήμερα ο διάλογος μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, είναι υποχρεωμένη να πράξει τα δέοντα κι ας φέρει το βάρος της απόρριψης η άλλη...
Οχι όπως το ΠΑΣΟΚ...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εκτός από τα scripta, μένουν και τα verba
Να υποθέσω ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τα είχαν κάνει πλακάκια με τα μέλη της «17 Νοέμβρη»; Ο Χρ. Ξηρός είχε πάρει άδειες από τις φυλακές επτά φορές με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Την όγδοη φορά, το 2014, παραβίασε το...
Εκτός από τα scripta, μένουν και τα verba
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι κατσαπλιάδες με τους μπουρζουάδες παρέα;
Αρκετές φορές η ζωή έχει ξεπεράσει και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Τα έχουμε δει όλα λοιπόν; Σχεδόν. Υπάρχει κάτι ακόμη που αν προκύψει, θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις (;)...
Οι κατσαπλιάδες με τους μπουρζουάδες παρέα;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Είναι σαν τα μούτρα μας»
Τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού δεν κάνουν την αποκοτιά να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους το ηθικό πλεονέκτημα. Θα γέλαγε ο κάθε πικραμένος. Πώς να υπερασπιστούν ένα κυβερνητικό παρελθόν που έχει...
«Είναι σαν τα μούτρα μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας