Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ανυπακοή σ’ έναν άδικο νόμο είναι δημοκρατική στάση
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ανυπακοή σ’ έναν άδικο νόμο είναι δημοκρατική στάση

  • A-
  • A+

Αν θέλεις να δώσεις επιστημονικό κύρος σε μια απόφασή σου για κρίσιμο θέμα, συγκροτείς μια επιτροπή σοφών η οποία αποτελείται από ειδικούς συγκεκριμένης σχολής σκέψης, βγάζει ένα πόρισμα που σε καλύπτει πολιτικά, σου ταιριάζει ιδεολογικά και στη συνέχεια το πουλάς στην κοινή γνώμη ως μελέτη υπεράνω υποψίας για ταξική μεροληψία. Τελευταίο παράδειγμα, το πόρισμα για την επικουρική ασφάλιση.

Το ίδιο επιχειρεί η κυβέρνηση και με τον Ποινικό Κώδικα. Με την προσθήκη νέων μελών -κατ’ επιλογή της κυβέρνησης- στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή του Ποινικού Κώδικα, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο τόσο ασαφές που κάτω από ορισμένες περιστάσεις μπορεί να πλήξει ατομικά και πολιτικά δικαιώματα. Εισάγονται όροι όπως «έγκλημα γενικής διακινδύνευσης» και «διέγερση σε ανυπακοή» οι οποίοι παραπέμπουν σε κλειστά καθεστώτα που αντιμετωπίζουν με τρόμο κάθε διαμαρτυρία.

Επειδή δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει μ’ αυτή την κυβέρνηση, η αντίληψη της οποίας για τον νόμο και την τάξη φλερτάρει ανοιχτά με τον αυταρχισμό, και επειδή πολλοί δεν θέλουν μπλεξίματα με την…ουδέτερη αστυνομία και την… ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, ιδού ορισμένες χρήσιμες συμβουλές:

● Οσοι έχετε πλούσια βιβλιοθήκη και δεν θυμάστε όλα τα βιβλία που βρίσκονται στα ράφια, καλό είναι να κάνετε μια έρευνα. Οχι πρόχειρη. Συστηματική. Βάλτε και τους οικείους σας να βοηθήσουν. Αν εντοπίσετε επικίνδυνα βιβλία, να τα αποσύρετε αμέσως και να τα καταστρέψετε. Μην τα κρύψετε σε σημείο που νομίζετε ότι είναι ασφαλές.

Οι Κλουζό με τα μέσα που διαθέτουν θα τα βρουν και τότε θα είστε διπλά ύποπτοι. Θα μου πείτε, ποια είναι για το επιτελικό κράτος τα επικίνδυνα βιβλία; Καλή ερώτηση. Ανάρμοστα είναι εκείνα που αποθεώνουν τις επαναστάσεις, τις εξεγέρσεις και γενικώς την αντίσταση κατά του συστήματος. Δίνουν το κακό παράδειγμα.

Στην πυρά επίσης, χωρίς δεύτερη σκέψη, εκείνα που παροτρύνουν τους πολίτες να είναι ανυπάκουοι απέναντι σε άδικους νόμους. Δεν έχει καμιά σημασία που η μπάλα θα πάρει στοχαστές και ακτιβιστές που δεν ήταν κομμουνιστές (π.χ. Θορό, Ρολς, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ). Με το έργο τους και τη δράση τους ανήγαγαν την ανυπακοή σε άδικους νόμους σε μέσο πολιτικής έκφρασης και αυτή η θέση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την κυβέρνηση των αρίστων.

Φυσικά εκτός κυκλοφορίας όσα βιβλία ασχολούνται με το φαινόμενο της ένοπλης πάλης, όπως είναι αυτά που αναφέρονται στα κινήματα της Λατινικής Αμερικής και στις οργανώσεις που έδρασαν στη Δυτική Ευρώπη τις προηγούμενες δεκαετίες (Ερυθρές Ταξιαρχίες, RAF, ΕΤΑ, ΙRA). Τέλος, αν ανακαλύψετε κάπου καταχωνιασμένα τα βιβλία του Κάρλος Μαριγκέλα «Το εγχειρίδιο του αντάρτη των πόλεων» και του Σεργκέι Νετσάγεφ «Η κατήχηση του επαναστάτη», καλύτερα να πάτε αυτοβούλως στην αντιτρομοκρατική και να δηλώσετε μεταμέλεια γονυπετείς. Πού ξέρετε, μπορεί να πέσετε στα μαλακά.

● Ζήτημα υπάρχει και με τις μολότοφ. Κακούργημα η χρήση, κακούργημα και η κατοχή. Εδώ όμως μπορεί να μπερδευτούμε λίγο. Αν κάποιος έχει ξεχάσει να πετάξει στους κάδους ανακύκλωσης τα άδεια μπουκάλια μπίρας και τα κρατάει χωρίς προφανή λόγο στο σπίτι του είναι πιθανόν να θεωρηθεί ύποπτος.

Γι’ αυτό, να αγοράζετε μπίρες σε κουτάκια (για την ώρα είναι αθώα) ή αν είστε κλασικός πότης και προτιμάτε τις φιάλες, να απαλλάσσεστε απ’ αυτές αμέσως μόλις τις αδειάσετε. Ακόμη καλύτερα για σας είναι να κόψετε τις μπίρες και να το ρίξετε στη σαμπάνια. Ουδείς θα βάλει πονηρές σκέψεις αν δει άδεια μπουκάλια σαμπάνιας κάπου στο σπίτι σας αποθηκευμένα. Θα σας περάσει για πλούσιο και ως γνωστόν οι πλούσιοι δεν ρέπουν προς την πεζοδρομιακή βία.

● Μη στέλνετε μηνύματα με το κινητό σας και μέιλ με τον υπολογιστή σας με περιεχόμενο που μπορεί να παρεξηγηθεί. Ούτε για πλάκα να το κάνετε γιατί οι μηχανισμοί καταστολής και οι επιφορτισμένοι με το καθήκον να πατάσσουν κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του κράτους εισαγγελείς, δεν έχουν χιούμορ. Ολα τα παίρνουν τοις μετρητοίς και οφείλουν να δράσουν ταχύτατα, διαφορετικά θα εγκληθούν από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για εγκληματική αμέλεια.

Αν αναρωτιέστε πώς θα μάθουν οι υπηρεσίες για τα μηνύματα και τα μέιλ σας, να διαβάσετε το βιβλίο του Εντουαρντ Σνόουντεν «Το μεγάλο φακέλωμα» (εκδόσεις Ψυχογιός): «Ολες οι συσκευές μας, από τα κινητά μέχρι τους υπολογιστές μας, είναι κατά βάση μικροί απογραφείς, που τους κουβαλάμε μέσα στα σακίδια και στις τσέπες μας, απογραφείς που θυμούνται τα πάντα και δεν συγχωρούν το παραμικρό… Από τη στιγμή που η καθολικότητα της συλλογής συνδυαζόταν με τη μονιμότητα της αποθήκευσης, το μόνο που θα χρειαζόταν να κάνει η οποιαδήποτε κυβέρνηση ήταν να επιλέξει ένα άτομο ή μια ομάδα για τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου και να βαλθεί να ψάξει προκειμένου να βρει στοιχεία για ένα βολικό έγκλημα» (σελ. 212-213).

Συνεπώς: Η μόνη αυτονόητη δημοκρατική στάση απέναντι σ’ έναν κατάφωρα άδικο νόμο είναι η ανυπακοή.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τι είδους οργάνωση ήταν η 17Ν;
Τελικώς η 17 Νοέμβρη ήταν μια συμμορία δολοφόνων, ληστών και πλιατσικολόγων που διέπραξε εγκλήματα του κοινού ποινικού δικαίου και ως τέτοια έπρεπε να αντιμετωπιστεί ή ήταν μια πολιτική οργάνωση που διέπραξε...
Τι είδους οργάνωση ήταν η 17Ν;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Υπεράνω κριτικής οι κρίνοντες;
Στις μέρες μας η σχέση πολιτικής-ΜΜΕ είναι τόσο στενή που συχνά ένας πολίτης αναρωτιέται για το ποια από τις δύο πλευρές δίνει τον τόνο. Δυσκολεύομαι για παράδειγμα στο επίμαχο θέμα των αδειών για τις...
Υπεράνω κριτικής οι κρίνοντες;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι ερασιτέχνες και ο επαγγελματίας
Μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος στην Τουρκία ξεκίνησαν οι καχύποπτοι να θέτουν ερωτήματα. Οι απορίες είναι πολλές γιατί στην Τουρκία υπάρχει παράδοση επιτυχών πραξικοπημάτων (αιματηρών ή «βελούδινων»),...
Οι ερασιτέχνες και ο επαγγελματίας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κινδυνεύουν η πατρίς και η δημοκρατία;
Κατά κανόνα οι αντιπολιτεύσεις που αναλαμβάνουν τη διακυβέρνηση της χώρας παραλαμβάνουν «καμένη γη». Τίποτε δεν πήγαινε καλά με τους άλλους, τα πάντα ήταν στο σημείο μηδέν -λίγο πριν από την κατάρρευση- και...
Κινδυνεύουν η πατρίς και η δημοκρατία;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θέλουμε να ακούμε ευχάριστες ειδήσεις, αλλά...
Το να μείνεις ψύχραιμος σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι εύκολη υπόθεση. Στον πόλεμο οι πολίτες των ηττημένων χωρών μετά το πρώτο σοκ αναζητούσαν μιαν ευχάριστη είδηση από τα μέτωπα.
Θέλουμε να ακούμε ευχάριστες ειδήσεις, αλλά...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κανακεύοντας το φίδι
Η κυβέρνηση των αρίστων, αυτή η επιτελική κυβέρνηση που έχει μετατρέψει τις λέξεις «άριστος» και «επιτελικός» σε καρικατούρες, πολιτεύεται έχοντας έναν στόχο: να πείσει το εθνικό ακροατήριο ότι η χώρα,...
Κανακεύοντας το φίδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας