Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ένας υπουργός και ένας γενικός γραμματέας επιφορτισμένοι με το καθήκον του συντονισμού της κυβέρνησης, δεν έχει περάσει μέρα που ο μηχανισμός του μεγάρου Μαξίμου να μην έχει εκδώσει ανακοίνωση ή non paper για να διορθώσει, να διαψεύσει, ακόμη και να γειώσει υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της διοίκησης. Αλλοι εμφανίζονται ως αυθεντικοί εκφραστές του προγράμματος και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν εκπτώσεις και νόθευσή του. Αλλοι ανακοινώνουν πρωτοβουλίες χωρίς να έχουν έρθει σε συνεννόηση με το πρωθυπουργικό γραφείο. Αναπληρωτές υπουργοί καταθέτουν στις τηλεοράσεις σκέψεις και ιδέες για το ένα ή το άλλο θέμα χωρίς να έχουν ρωτήσει τους προϊσταμένους τους υπουργούς, οι οποίοι στη συνέχεια τους ανακαλούν στην τάξη.
Για να έχουμε την πλήρη εικόνα της κακοφωνίας, πρέπει να προσθέσουμε τη μανία ορισμένων να σχολιάζουν τα πάντα μέσω του twitter και την «ξινίλα» εκείνων που δεν πήραν χαρτοφυλάκιο και τώρα το παίζουν τιμητές, αντί να σιωπούν λόγω αμφιλεγόμενου πρότερου βίου. Στην πρώτη φάση αυτή η κατάσταση σύγχυσης ήταν ανεκτή. Οι πολίτες έδειχναν, όπως φαινόταν στις δημοσκοπήσεις, επιείκεια απέναντι στους υπερδραστήριους και ενθουσιώδεις υπουργούς, οι οποίοι, υποδυόμενοι τους «Ηρακλείς του στέμματος», μιλούσαν επί παντός του επιστητού, πλειοδοτούσαν στο άθλημα της αγωνιστικότητας και του ριζοσπαστισμού και παρενέβαιναν σε τομείς που δεν ήταν στην περιοχή ευθύνης τους. Ομως η περίοδος χάριτος –μικρή έτσι κι αλλιώς– εξαντλείται. Τα πράγματα είναι δύσκολα.
Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους βρίσκονται σε λεπτή φάση, οι εκβιασμοί και οι πιέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη, τα προβλήματα ρευστότητας μεγάλα, οι εγχώριοι αντίπαλοι μετά το σοκ της ήττας ανασκουμπώνονται και περνούν στην αντεπίθεση για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τα συμφέροντα που υπηρετούν. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να μαζέψει την κατάσταση πριν πάρει χαρακτηριστικά μονιμότητας. Οι πολιτικές μάχες κερδίζονται με σχέδιο, σταθερή γραμμή, καθαρό μυαλό και συμπαγή ηγετική ομάδα. Καλή η πολυφωνία, αλλά μια κυβέρνηση δεν είναι φιλολογικός όμιλος, ούτε βεβαίως θεατρικό μπουλούκι.
Ανάγωγα
Τρεις χιλιάδες πολίτες απ’ όλο τον κόσμο ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του βρετανικού περιοδικού «Prospect» να επιλέξουν τους κορυφαίους στοχαστές για το 2015. Στην πρώτη θέση είναι ο Γάλλος συγγραφέας Τομά Πικετί και στη δεύτερη θέση ο Γιάνης Βαρουφάκης, πάνω από τη Ναόμι Κλάιν, τον Πολ Κρούγκμαν, τον Γιούργκεν Χάμπερμας και τον Τζον Γκρέι. Στη λίστα δεν υπάρχει το όνομα του διανοούμενου, κατά Βαρουφάκη, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Να γίνει αμέσως επανακαταμέτρηση.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας