Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποια αντιπολίτευση, με ποιο κόμμα;
Eurokinissi
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποια αντιπολίτευση, με ποιο κόμμα;

  • A-
  • A+

Με δύο πολύ σοβαρά ζητήματα καλείται να αναμετρηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ: τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει και ποιο μοντέλο κόμματος θα υιοθετήσει; Μπορεί ως αντιπολίτευση να συμπεριφερθεί όπως η Δεξιά την πενταετία που ήταν εκτός διακυβέρνησης.

Να ζητάει πρόωρες εκλογές κάθε τρεις και λίγο, να χρησιμοποιεί επιθετική ρητορική με τσιρίδες και καταστροφολογία, να κάνει λόγο για εκτροπές και για υπονόμευση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, να χαϊδεύει αυτιά, να σιγοντάρει διαμαρτυρίες, να προκαλεί κινητοποιήσεις, να αποφεύγει συστηματικά να καταθέτει τις δικές του προτάσεις και γενικώς να ακολουθεί τη γραμμή «όχι σε όλα» για να εκφράσει τους δυσαρεστημένους.

Κάποιος θα πει ότι αυτή η τακτική αποδείχτηκε αποτελεσματική αφού έφερε τη Νέα Δημοκρατία στην εξουσία (για την ακρίβεια ουδέποτε την έχασε).

Απ’ ό,τι φαίνεται η νέα κυβέρνηση με τον τρόπο που θα πολιτευθεί θα δώσει πολλές ευκαιρίες στον ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει μετωπική αντιπολίτευση. Απ’ ό,τι φαίνεται ο πρωθυπουργός με την κλίση του στον βοναπαρτισμό (για λόγους προστασίας) θα προσφέρει άφθονο υλικό στον ΣΥΡΙΖΑ για κριτική.

Ομως υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Η Δεξιά είχε μαζί της τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έκαναν το άσπρο μαύρο, έκρυβαν τις πομπές των στελεχών της, διακινούσαν βιτριολικές φήμες, διέσπειραν ψέματα, συκοφαντούσαν χωρίς έλεος και δολοφονούσαν χαρακτήρες.

Η Δεξιά είχε μαζί της περιφερειάρχες και δημάρχους που κάθε άλλο παρά ανιδιοτελείς ήταν. Πολεμούσαν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με όλα τα βρόμικα μέσα και δηλητηρίαζαν τμήματα του πληθυσμού. Η Δεξιά είχε μαζί της σωματεία, επιστημονικούς συλλόγους, επιμελητήρια, οι επικεφαλής των οποίων έβρισκαν φιλόξενη στέγη στα πρωινάδικα των καναλιών για να ξεφωνίσουν τους συριζαίους και νοιάζονταν περισσότερο για την προώθηση της ατζέντας της Δεξιάς παρά για την υπεράσπιση των συμφερόντων των κλάδων που εκπροσωπούσαν.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει προσβάσεις σ’ αυτά τα πεδία. Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στηρίζουν τη Δεξιά, η συντριπτική πλειονότητα των περιφερειαρχών και των δημάρχων είναι νεοδημοκράτες, οι διοικήσεις των τραπεζών, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, οι επιχειρηματικές ελίτ, οι εκπρόσωποι του κομπραδόρικου παρασιτισμού κινούνται στο ίδιο ιδεολογικό μήκος κύματος με τη Ν.Δ., το βαθύ κράτος της Δεξιάς μπορεί να υπέστη κάποιες βλάβες την περίοδο της αριστερής παρένθεσης, ωστόσο η στρατηγική θέση του δεν απειλήθηκε και σήμερα εμφανίζεται έτοιμο για ρεβάνς.

Οπότε χρειάζεται υπομονή, συστηματική προγραμματική προετοιμασία, ευέλικτες τακτικές που θα έχουν στόχο να προκαλέσουν ρήγματα και εμφυλίους στις συσσωματώσεις του αντιπάλου, συμμαχίες χωρίς αλαζονεία και παμφαγικές τάσεις και δουλειά μυρμηγκιού. Κι εδώ μπαίνει ο ρόλος του κόμματος.

Πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι ένα κόμμα με ποσοστά πάνω από το 30%, με ισορροπημένη εκλογική επιρροή (η χαμηλότερη επίδοσή του είναι στη Λακωνία με 19%, η υψηλότερη στο Ηράκλειο με 41% και παντού αλλού είναι πάνω από 25%), που κυβέρνησε επί τέσσερα και κάτι χρόνια, να είναι τόσο γυμνό στο επίπεδο των μηχανισμών, με τόσο αναιμική παρουσία στους χώρους όπου παίρνονται οι κρίσιμες αποφάσεις για τη ζωή των πολιτών.

Η αιτία είναι προφανής. Πριν από τη διάσπαση του 2015 οι φράξιες που λειτουργούσαν με ποσοστώσεις στα κομματικά όργανα δυναμίτιζαν κάθε πρωτοβουλία για άνοιγμα σε ευρύτερα ακροατήρια επειδή φοβούνταν ότι θα χάσουν τον έλεγχο και την προνομιακή σχέση με τον αρχηγό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 35% στο εκλογικό σώμα και τον διοικούσε το πολιτικό προσωπικό του κόμματος του 3%. Μετά τη διάσπαση η λογική «καλύτερα μικροί και ιδεολογικά καθαροί» απορρίφθηκε στα λόγια, αλλά στην πράξη δεν έγινε τίποτε ουσιαστικό για να ανατραπεί η κατάσταση.

Η ηγεσία ασχολήθηκε με τα μνημόνια και τις πολιτικές που βοηθούσαν τους καθημαγμένους και άφησε το κόμμα στην τύχη του. Οι πολίτες που ήθελαν να ενταχθούν στο κόμμα έπεφταν σε κλειστές πόρτες, ενώ οι προσχωρήσεις από συγγενείς χώρους αντιμετωπίστηκαν με καχυποψία, με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσης του ριζοσπαστικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ. Κόμμα εξουσίας με λογική γκρουπούσκουλου.

Το αποτέλεσμα ήταν η συντριβή των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Σε πολλές περιπτώσεις το μήνυμα των πολιτών ήταν εκκωφαντικό. Οι υποψήφιοι σε δήμους και περιφέρειες με κομματικό χρίσμα πήραν μονοψήφια ποσοστά και το κόμμα στις ευρωεκλογές χτύπησε 25άρια και στις εθνικές εκλογές ξεπέρασε το 30%. Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την εντύπωση ότι πήγε σ’ αυτές τις μάχες από υποχρέωση. Προφανώς δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: θα χτίσει μεθοδικά ένα κόμμα που θα στηρίζεται στις οργανώσεις του, θα έχει παρουσία σε όλους τους χώρους, θα λειτουργεί με κανόνες, τα όργανά του θα συνεδριάζουν τακτικά, θα ενθαρρύνει τον εσωκομματικό διάλογο, δεν θα εξοστρακίζει τις μειοψηφικές απόψεις ή θα πάει στο μοντέλο του αρχηγικού κόμματος όπου ο επικεφαλής και η ομάδα που τον πλαισιώνει θα κάνουν κουμάντο χωρίς να δίνουν πολλές εξηγήσεις, θα ζητούν πειθαρχία και εσωκομματική ηρεμία για να επιστρέψει γρήγορα ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση; Σ’ αυτό το θέμα ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι κακό παράδειγμα.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι ιδιοκτήτες της χώρας
Η συγκεκριμένη φράση είχε στόχο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος υποτίθεται πως δεν θέλει να παραδεχτεί το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουλίου του 2019: «Αρνηση, θυμός,...
Οι ιδιοκτήτες της χώρας
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο
Βρυχάται η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα τον οποίο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισε μόνος του στη Βουλή. Και επισημαίνει ότι...
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι μετά Χριστόν προφήτες
Λένε πολλοί ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. είχε μεγάλο κόστος και αυτό φάνηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο υποστηρίζουν σήμερα και ορισμένα στελέχη του...
Οι μετά Χριστόν προφήτες
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι μπαρούφες των μυαλοφυγόδικων
Ενα από τα καλαμπούρια που έχει δώσει στην κυκλοφορία η αντιπολίτευση λέει ότι «η σημερινή κυβέρνηση είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος». Στην αρχή οι διακινητές δεν προσδιόριζαν τον χρόνο...
Οι μπαρούφες των μυαλοφυγόδικων
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ολα εδώ πληρώνονται!
Οι ηγεμονικές κινήσεις του μεγάλου σχήματος ενεργοποιούν τα αμυντικά ανακλαστικά του μικρότερου, ενισχύουν τις πολωτικές τάσεις και την καχυποψία στο εσωτερικό του. Καλή ώρα ό,τι συμβαίνει σήμερα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.,...
Ολα εδώ πληρώνονται!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα
Το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. έχει προαναγγελθεί, οι υπογραφές έχουν πέσει, απομένει η ανακοίνωσή του. Το ερώτημα είναι αν θα έχουμε βελούδινο διαζύγιο. Σήμερα τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Ουδείς...
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας

ΚΛΕΙΣΙΜΟ