Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κακός σύμβουλος η αλαζονεία
EUROKINISSI/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Δ./ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κακός σύμβουλος η αλαζονεία

  • A-
  • A+

Η πρωτομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και ως προς το ύφος και ως προς την ουσία θα μπορούσε να είχε γίνει από τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνη Γεωργιάδη. Σίγουρα ο κ. Γεωργιάδης έχει κάθε λόγο να είναι ενθουσιασμένος, γιατί κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να κάνει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας σαν τα μούτρα του (μεταφορικά το λέω).

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός στη δική του πρωτομιλία απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα γνωστά σκάνδαλα που περικυκλώνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αρκετά κορυφαία στελέχη του, ο αρχηγός της Ν.Δ. επέλεξε να αλλάξει το πεδίο της αντιπαράθεσης.

Αφιέρωσε ελάχιστο χρόνο στην οικονομία και ασχολήθηκε με το κότερο των διακοπών του πρωθυπουργού, τον Πετσίτη και τον Αρτεμίου. Πρόκειται για κλασική αμερικανική συνταγή επικοινωνίας η οποία δυστυχώς έχει υιοθετηθεί από τα επιτελεία πολλών κομμάτων στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης. Ο στόχος, με βάση αυτή τη λογική, δεν είναι η πολιτική της αντίπαλης παράταξης, ούτε η στρατηγική της, ούτε το πρόγραμμά της, ούτε οι πράξεις και οι παραλείψεις των παραγόντων της, αλλά ο επικεφαλής της. Αυτόν πρέπει να συκοφαντήσουμε, να δυσφημήσουμε, να δαιμονοποιήσουμε, να αποκαθηλώσουμε, γιατί αυτός είναι το δυνατό χαρτί της. Διασύροντας αυτόν, τσακίζουμε το κόμμα του και κλονίζουμε την αυτοπεποίθηση των οπαδών του.

Οργανώνουμε, λοιπόν, επιχειρήσεις πολιτικής εξόντωσής του (δολοφονία χαρακτήρα λέγεται η συγκεκριμένη τακτική) και τροφοδοτούμε τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχουμε με πληροφορίες, «πληροφορίες», φήμες και ό,τι άλλο σκαρφιστεί η νοσηρή φαντασία μας, προσδοκώντας ότι οι ψηφοφόροι θα τσιμπήσουν και θα τον τιμωρήσουν παραδειγματικά στις κάλπες.

Είναι αδιάφορο αν πολλά απ’ αυτά που ρίχνουμε στην κυκλοφορία είναι κατασκευασμένα. Ντόρος να γίνεται, τα μέσα που καθοδηγούμε (ή μας καθοδηγούν) να σκούζουν, οι αφελείς να προβληματίζονται και οι φανατικοί να ξεσαλώνουν στο μεγάλο καφενείο του διαδικτύου. Ακόμη κι αν αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι διαπράξαμε αθλιότητες, δεν πειράζει, κάτι από τα τόσα βρόμικα θα μείνει και η δουλειά μας θα γίνει.

Ετσι, δεν είχε κανένα πρόβλημα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς να διαδώσει ότι ο Τσίπρας απέκτησε το σπίτι που έχει στην Κυψέλη σε πλειστηριασμό και ακόμη χειρότερα ότι ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεξε την απώλεια της περιουσίας του. Δεν είχε κανένα πρόβλημα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς (μέλη του και στο κόμμα και στα μέσα ενημέρωσης έλκουν την καταγωγή τους από την κομμουνιστική Αριστερά) να «αποκαλύψει» ότι τις μέρες που ο Τσίπρας έκανε διακοπές σε εξωτικό νησί έγινε πραξικόπημα και πήγαν ειδικές δυνάμεις (ΟΥΚ) από την Ελλάδα για να τον απεγκλωβίσουν.

Δεν είχε κανένα πρόβλημα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς να παρομοιάσει τον Τσίπρα με τον Στάλιν, τον Κιμ τον τρίτο, τον Πολ Ποτ, τον Τσαουσέσκου, τον Τσάβες, τον Μαδούρο. Δεν είχε κανένα πρόβλημα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς να κατηγορήσει τον Τσίπρα ότι προστατεύει την ένοπλη συνιστώσα του κόμματός του.

Δεν είχε κανένα πρόβλημα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς να συνδέσει τον Τσίπρα με τον Κουφοντίνα, υποστηρίζοντας ότι ο Κουφοντίνας από κάπου κρατάει τον Τσίπρα, τον εκβιάζει, και γι’ αυτό παίρνει συνεχώς άδειες. (Αλήθεια, τώρα που αρνούνται στον Κουφοντίνα την άδεια που δικαιούται με βάση τον νόμο, τι έχουν να πουν;) Δεν είχε κανένα πρόβλημα ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Δεξιάς να δηλητηριάζει την πολιτική ζωή κάνοντας λόγο για αριστερή χούντα, να βάζει στελέχη της παράταξης και δημοσιολόγους που θα είναι υποψήφιοι στις εκλογές με τη Ν.Δ αλλά προς το παρόν το κρύβουν, να αναρωτιούνται αν θα γίνουν εκλογές ή εφόσον γίνουν αν θα είναι αδιάβλητες.

Αυτή η στρατηγική έχει δύο αδύνατα σημεία. Ο επιτιθέμενος με όλα τα μέσα διατρέχει τον κίνδυνο να κατηγορηθεί από τους μετριοπαθείς ψηφοφόρους και τους αναποφάσιστους ότι ακολουθεί πεζοδρομιακή τακτική, ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να κερδίσει τις εκλογές και να προκαλέσει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: να καταστήσει τον αμυνόμενο συμπαθή. Το δεύτερο αδύνατο σημείο αυτής της χυδαίας στρατηγικής είναι το βιογραφικό του επιτιθέμενου.

Δεν παίζει μόνος του στο γήπεδο, δεν προέκυψε ξαφνικά στην πολιτική, υπάρχουν πεπραγμένα του που κάθε άλλο παρά τον τιμούν, το παρελθόν του είναι κακόφημο και το παρόν του προβληματικό σε ζητήματα ηθικής τάξεως, έχει ανοικτούς λογαριασμούς με την Δικαιοσύνη, έχει πράγματα που θα ήθελε να ξεχαστούν γιατί, αν επανεμφανιστούν με πρωτοβουλία του αντιπάλου, θα τον εκθέσουν, ενδεχομένως ανεπανόρθωτα.

Η ηγετική ομάδα της Ν.Δ. νομίζει ότι είναι ασφαλής και αλεξίσφαιρη επειδή έχει υπεροπλία στην περιοχή της ενημέρωσης. Η αλαζονεία όμως δεν είναι καλός σύμβουλος. Η κοντή μνήμη επίσης. Υπάρχουν προηγούμενα. Θυμόμαστε πώς την έπαθε η Δεξιά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, θυμόμαστε πώς την έπαθαν η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 (Ιανουάριος, δημοψήφισμα, Σεπτέμβριος).

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Ουδέποτε με τη Νέα Δημοκρατία»
Για να συμβάλω στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. γύρω από το επίμαχο θέμα, παραθέτω ένα στοιχείο πάνω στο οποίο έπεσα διαβάζοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογική δουλειά «ΠΑΣΟΚ...
«Ουδέποτε με τη Νέα Δημοκρατία»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
-Λες να; -Αποκλείεται -Κράτα μία πισινή!
Μεγάλη αγωνία στις τάξεις του πολιτικού προσωπικού της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στις διευθυντικές ομάδες των μέσων ενημέρωσης που στηρίζουν την αξιωματική αντιπολίτευση. Μας λένε ότι η χώρα απειλείται από...
-Λες να; -Αποκλείεται -Κράτα μία πισινή!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το παράδειγμα του στρατηγού Λι
Εχουμε και λέμε: Οι εκλογές έγιναν κανονικά, οι νεοκομμουνιστές κατσαπλιάδες δεν χρησιμοποίησαν βία και νοθεία, όπως φοβούνταν κορυφαία στελέχη της Δεξιάς, ο επικίνδυνος Τσίπρας, που έχει πάρει αγκαλιά την...
Το παράδειγμα του στρατηγού Λι
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Έλλειμμα αυτοπεποίθησης
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει». Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα-...
Έλλειμμα αυτοπεποίθησης
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ζόρικος αντίπαλος
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει ότι ο αγώνας είναι δύσκολος γιατί ο αντίπαλος είναι δύσκολος. Πρώτη φορά παραδέχεται ότι η σύγκρουση θα είναι αμφίρροπη. Κι αυτός και πολλά στελέχη της Ν.Δ...
Ζόρικος αντίπαλος
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Βρε πού μπλέξαμε…»
Στην αρχή ήταν αισιόδοξοι. Είχαν ποντάρει πολλά στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης. Ηταν σε διαρκή ετοιμότητα. «Τώρα θα πέσουν», «αύριο θα πέσουν», «τα έχουν φάει τα ψωμιά τους», «τελειώνει το λάδι στο...
«Βρε πού μπλέξαμε…»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας