Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος πήρε τι και από ποιον;
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος πήρε τι και από ποιον;

  • A-
  • A+

Η αξιωματική αντιπολίτευση με φανατισμό, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πιο διακριτικά υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε ανταλλάγματα. Αντί όμως, σύμφωνα με τη λογική σειρά, να παρουσιάσουν αυτοί τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες τους, καλούν την κυβέρνηση να προσκομίσει τις αποδείξεις ότι δεν έκανε αυτό που την κατηγορούν.

Με την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου έχουμε άλλη μία αφορμή για να επαναφέρουν η Δεξιά και το ΠΑΣΟΚ τη θεωρία περί συναλλαγής. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνης Γεωργιάδης δήλωσε πως με την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου «αποδείχτηκε ότι ο Τσίπρας εξαγόρασε βουλευτές για να πουλήσει τη Μακεδονία». Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης -επικεφαλής της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.- έκανε λόγο για «διαβατήριο εξουσίας». Με αυτές τις λέξεις περιέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών από την Αλεξανδρούπολη όπου βρέθηκε, αναφερόμενος στην αιφνίδια υπουργοποίηση του Θανάση Θεοχαρόπουλου.

Και οι δύο όμως διαπράττουν ένα κορυφαίο σφάλμα λογικής. Συνδέουν την υπουργοποίηση Θεοχαρόπουλου με τη στάση του κόμματός του στο Μακεδονικό. Ο κ. Θεοχαρόπουλος όμως δεν μετακινήθηκε από τη θέση του. Ηταν από την αρχή υπέρ της επίλυσης του θέματος με συμβιβασμό, είχε χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών «καλή συμφωνία», είχε δηλώσει ότι θα την ψηφίσει και έδωσε αγώνα για να επικρατήσει η άποψή του στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., την περίοδο που η ΔΗΜΑΡ ήταν μία από τις συνιστώσες που το συγκροτούσαν. Δεν τα κατάφερε, διαφώνησε, αποχώρησε, προσχώρησε στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Συνεπώς αν υπάρχει «εξαγορά», σίγουρα δεν αφορούσε το Μακεδονικό. Αποφεύγουν όμως τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο κ. Ανδρουλάκης να αναμετρηθούν με το ερώτημα: «Γιατί τα κόμματά τους υποχώρησαν από την κεντρική γραμμή τους στο Μακεδονικό;». Και η Νέα Δημοκρατία από το 2008 και το ΠΑΣΟΚ αρκετά νωρίτερα ήταν υπέρ του συμβιβασμού με τη γειτονική χώρα και είχαν δεχτεί τη σύνθετη ονομασία, χωρίς τους αστερίσκους που επινόησαν αργότερα για να δικαιολογήσουν τον οπορτουνισμό τους. Υπάρχουν επίσημα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών και ανεπίσημες συζητήσεις Ελλήνων αξιωματούχων με ξένους παράγοντες (έχουν διαρρεύσει και δεν έχουν διαψευστεί) που το επιβεβαιώνουν.

Μόλις εμφανίστηκε η Συμφωνία των Πρεσπών αιφνιδιάστηκαν. Δεν περίμεναν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετύχαινε εκεί που είχαν αποτύχει οι δικές τους κυβερνήσεις. Υπέστησαν όμως κι άλλο ένα σοκ. Και η ευρωπαϊκή Δεξιά και η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία χαιρέτισαν τη συμφωνία. Η απομόνωσή τους ήταν φανερή. Τα κόμματα που επαίρονται για τον ευρωπαϊσμό τους ήταν μειοψηφία στις πολιτικές οικογένειές τους. Το να συμφωνήσουν χωρίς να καταθέσουν καμία ένσταση δεν το περίμενε κανείς. Ομως αντί για ουσιαστικές παρατηρήσεις και εποικοδομητική κριτική προτίμησαν την καταστροφολογία.

Ο τσιρίδας της Ν.Δ. και γενικώς η υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματος μίλησε ανοιχτά για προδοσία και οχυρώθηκε πίσω από την εξόφθαλμα ανιστόρητη θέση ότι «η Μακεδονία είναι μία και ελληνική». Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε πιο ήπια φρασεολογία («εθνικώς επιζήμια η συμφωνία»), αλλά άφησε ανενόχλητα τα στελέχη του να αλωνίζουν στο γήπεδο του εθνικισμού, προφανώς για να μη θυμώσουν οι ακροδεξιοί και οι επαγγελματίες μακεδονομάχοι. Στο ίδιο μήκος κύματος, χωρίς πάντως ρητορικούς εξτρεμισμούς, κινήθηκε και το ΠΑΣΟΚ. Κοντολογίς: Οι ηγεσίες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πουν ποια ανταλλάγματα πήραν και από ποιους για να αλλάξουν θέση.

Ανάγωγα

Το λέει και ο πρωθυπουργός, το λέει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Ο κ. Μητσοτάκης καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν τη Δεξιά για να επιστρέψει επιτέλους η Ελλάδα στην κανονικότητα. Μα σε ποια κανονικότητα θέλουν να επιστρέψουμε; Ηταν κανονικά όλα όσα έγιναν στην Ελλάδα μέχρι το 2010; Αν ήταν κανονικά, τότε γιατί χρεοκοπήσαμε; Καλό είναι λοιπόν να αλλάξουν φρασεολογία. Η κανονικότητα που είχαμε αποδείχθηκε μοιραία.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ολοταχώς πίσω!
​Τα κόμματα-μπαλαντέρ επιβιώνουν, ενίοτε λειτουργούν καθοριστικά, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, όταν δηλαδή ο δικομματισμός (συμπαγής ή ατελής) δεν μπορεί να δώσει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στην περίπτωση...
Ολοταχώς πίσω!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στη Βουλή χωρίς καθυστέρηση
Με τα σημερινά δεδομένα και λόγω της σπέκουλας που γίνεται γύρω από το Μακεδονικό, η κυβέρνηση -για να ακριβολογώ, το κόμμα που είναι ο κορμός της- επιβάλλεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή το...
Στη Βουλή χωρίς καθυστέρηση
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εχει τα κουσούρια, όχι τις αντοχές
Το Ποτάμι έχει σχεδόν όλα τα κουσούρια των μικρών σχημάτων της Αριστεράς (μεγάλη ιδέα για τον λιλιπούτειο εαυτό τους, εμφύλιοι, διασπάσεις), δεν έχει όμως τις αντοχές τους. Αυτά επιβιώνουν και εκτός Βουλής, το...
Εχει τα κουσούρια, όχι τις αντοχές
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ποιος ορίζει τι πραγματικά συμφέρει την πατρίδα;
Μυστικά κονδύλια; Σοβαρά; Πέφτω απ’ τα σύννεφα. Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μη χρησιμοποιεί μυστικά κονδύλια για να προωθήσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της. Το...
Ποιος ορίζει τι πραγματικά συμφέρει την πατρίδα;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Περασμένα μεγαλεία που δεν θα ξανάρθουν
Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν είναι -και δεν προβλέπεται να γίνουν- το πρώτο βιολί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το σοκ της διολίσθησης σε μη πρωταγωνιστικό...
Περασμένα μεγαλεία που δεν θα ξανάρθουν
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θέλουν; Δεν θέλουν; Τι να σας πω!
Πολλοί έχουν μπερδευτεί το τελευταίο διάστημα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αναρωτιούνται πού το πάει και τι ακριβώς θέλει στο επίπεδο των πολιτικών συμμαχιών. Αντιφατικές προσεγγίσεις, δηλώσεις από τα ίδια πρόσωπα με...
Θέλουν; Δεν θέλουν; Τι να σας πω!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας