Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ολοταχώς πίσω!
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ολοταχώς πίσω!

  • A-
  • A+

Τα κόμματα-μπαλαντέρ επιβιώνουν, ενίοτε λειτουργούν καθοριστικά, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, όταν δηλαδή ο δικομματισμός (συμπαγής ή ατελής) δεν μπορεί να δώσει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στην περίπτωση αυτή καλούνται να συμβάλουν στη δημιουργία συμμαχικών κυβερνήσεων, συνεργαζόμενα πότε με τον έναν και πότε με τον άλλο πόλο.

Για να υποδυθείς με πειστικότητα και επάρκεια τον ρόλο του χρήσιμου τρίτου δεν χρειάζεται να διαθέτεις διακριτό ιδεολογικό στίγμα και καθαρή πολιτική γραμμή. Αρκεί ένα ευρύχωρο (στα όρια του ξεχειλώματος) πρόγραμμα το οποίο, λόγω ακριβώς της εσκεμμένης ασάφειάς του, διευκολύνει την ηγεσία να δικαιολογεί και τη μία και την άλλη επιλογή της για εμπλοκή σε κυβερνητικά σχήματα.

Οταν όμως τα πράγματα ζορίζουν και η εναλλαγή των κομμάτων εξουσίας στη διακυβέρνηση δεν είναι μια εύκολη υπόθεση γιατί οι διεκδικητές της παρουσιάζουν τη διαμάχη τους σαν μια ανειρήνευτη σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους (ασχέτως αν είναι έτσι ή αν πρόκειται για φενάκη), τότε οι πιέσεις στα κόμματα-μπαλαντέρ είναι ασφυκτικές και εκδηλώνονται φυγόκεντρες τάσεις.

Το πρόβλημα γίνεται σοβαρότερο και απειλεί την ύπαρξή τους αν πάσχουν από κρίση μεγαλείου, αν μ’ άλλα λόγια θυμούνται τα περασμένα μεγαλεία τους (όσα έχουν τέτοιο παρελθόν) και πιστεύουν ότι μπορούν να τα ξαναζήσουν. Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. βρίσκεται σήμερα σ’ αυτήν την κατάσταση. Ετσι εξηγούνται οι παλινωδίες, οι άτσαλοι χειρισμοί και το έλλειμμα σοβαρότητας που έχουν οι κινήσεις της ηγεσίας του ακόμη και σε ήσσονος σημασίας θέματα. Για παράδειγμα:

  • Ζητάει εντολή από τον ελληνικό λαό για να οδηγήσει τον τόπο σε προοδευτική κατεύθυνση λες και έχει βάλει στόχο την πρωτιά στην εκλογική κούρσα. Οταν τους ρωτάς με ποιον από τους δύο, η απάντηση είναι: «Ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει να υποστεί στρατηγική ήττα και εκλογική ταπείνωση, ούτε με τη Ν.Δ. γιατί δεν θέλουμε την παλινόρθωση της Δεξιάς». Συμπέρασμα; Αλαλα τα χείλη...
  • Τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν και περιλαμβάνει περισσότερα απ’ όσα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ διαπραγματεύονταν στο παρελθόν, επειδή τη φέρνει ο Τσίπρας.
  • Δηλώνει η Φώφη Γεννηματά ότι οι βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αλλά αν η συνείδησή τους είναι αντίθετη με την κομματική γραμμή θα υποστούν συνέπειες. Βιασμός της λογικής.
  • Εμαθαν στη Χαριλάου Τρικούπη ότι θα δώσει συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Γιώργος Παπανδρέου και επειδή υποψιάστηκαν (σωστά) ότι ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς θα παραμείνει στην άποψη του, έσπευσαν να κινητοποιήσουν τον αδερφό του Νίκο για να εκφράσει την αντίθεσή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η οικογένεια Παπανδρέου είναι διχασμένη. Πάλι καλά που δεν επιστράτευσαν κάποιο εγγόνι ή έναν μπατζανάκη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
  • Σ’ ό,τι αφορά την εσωκομματική δημοκρατία για την οποία κόπτονται στο ΚΙΝ.ΑΛΛ., δεν πρέπει τα στελέχη που κάνουν κουμάντο να πουν στον κόσμο τους γιατί το Πολιτικό Συμβούλιο έχει να συνεδριάσει επτά μήνες; Μήπως επειδή στην τελευταία συνεδρίασή του η πλειοψηφία των μελών ήταν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και μόνο η κ. Γεννηματά είχε αντίθετη άποψη, η οποία τελικώς έγινε και γραμμή του κόμματος; Μειοψηφία μεν... τεράστια δε!
  • Μέχρι προχτές δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. που το μόνο εκλεγμένο όργανο είναι η επικεφαλής του και όλα τα άλλα διορισμένα. Τώρα η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε έκτακτο πολιτικό και καταστατικό συνέδριο. Γιατί άραγε; Μα για να πάρει πια και τυπική μορφή η μετεξέλιξη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε ΠΑΣΟΚ. Ο,τι ακριβώς δεν ήθελαν ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Θεοχαρόπουλος. Αυτοί έφυγαν από τη μέση, ο δρόμος είναι ανοιχτός.

Ανάγωγα

Τη Μακεδονία πρώτος την ξεπούλησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1992, σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά. Στη συνέχεια την ξαναξεπούλησε ο Κώστας Καραμανλής το 2008, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος τότε ήταν σε άλλο κόμμα. Σήμερα την ξαναξεπουλάει ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Μπερδευτήκατε; Με το δίκιο σας.

 

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Περασμένα μεγαλεία που δεν θα ξανάρθουν
Στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν είναι -και δεν προβλέπεται να γίνουν- το πρώτο βιολί σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν έχουν ακόμη ξεπεράσει το σοκ της διολίσθησης σε μη πρωταγωνιστικό...
Περασμένα μεγαλεία που δεν θα ξανάρθουν
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Θέλουν; Δεν θέλουν; Τι να σας πω!
Πολλοί έχουν μπερδευτεί το τελευταίο διάστημα με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Αναρωτιούνται πού το πάει και τι ακριβώς θέλει στο επίπεδο των πολιτικών συμμαχιών. Αντιφατικές προσεγγίσεις, δηλώσεις από τα ίδια πρόσωπα με...
Θέλουν; Δεν θέλουν; Τι να σας πω!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε, κ. Τσίπρα»
Κανονικά το παράδειγμα της Ισπανίας πρέπει να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τις ηγεσίες των σοσιαλδημοκρατικών και των αριστερών ριζοσπαστικών κομμάτων στην Ευρώπη. Εκτός βεβαίως από εκείνες που είναι σταθερά...
«Δεν δικαιούστε να πανηγυρίζετε, κ. Τσίπρα»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...
Κρύβονται οι μακεδονομάχοι, που κατέβηκαν στις πλατείες για να αποδοκιμάσουν την «προδοτική συμφωνία του Τσίπρα». Κρύβεται και ο Α. Σαμαράς, ο οποίος επιμένει ότι η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Κρύβεται...
Αλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Ουδέποτε με τη Νέα Δημοκρατία»
Για να συμβάλω στον προβληματισμό που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. γύρω από το επίμαχο θέμα, παραθέτω ένα στοιχείο πάνω στο οποίο έπεσα διαβάζοντας την πολύ ενδιαφέρουσα συλλογική δουλειά «ΠΑΣΟΚ...
«Ουδέποτε με τη Νέα Δημοκρατία»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ποιος πήρε τι και από ποιον;
Η αξιωματική αντιπολίτευση με φανατισμό, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πιο διακριτικά υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε ανταλλάγματα. Αντί όμως, σύμφωνα με τη λογική σειρά, να...
Ποιος πήρε τι και από ποιον;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας