Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Κρείττον του σιγάν το λαλείν
ΕUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κρείττον του σιγάν το λαλείν

  • A-
  • A+

Τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί είναι εν ζωή (αναφέρομαι στους προερχόμενους από τον πολιτικό χώρο), ο Κώστας Σημίτης, ο Κώστας Καραμανλής, ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς. Και οι τέσσερις χειρίστηκαν το Μακεδονικό.

Αν αφήσουμε τον Αντ. Σαμαρά, η άποψη του οποίου για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι γνωστή, από τους άλλους τρεις έχουμε την εξής στάση: μισόλογα μέσω των περιβόητων κύκλων του από τον Κώστα Καραμανλή, μια αρκετά καθαρή θέση από τον Γιώργο Παπανδρέου και άκρα του τάφου σιωπή από τον Κώστα Σημίτη.

Ειδικότερα: Κύκλοι του κ. Καραμανλή σημείωναν ότι «η τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη αποτυπώνει με ακρίβεια το πλαίσιο της πολιτικής της τότε κυβέρνησης για το θέμα των Σκοπίων, με κατάληξη το Βουκουρέστι, όπως και τις ουσιώδεις διαφορές της από την πολιτική και την τακτική της σημερινής κυβέρνησης».

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε κάνει λόγο για μία κακή συμφωνία που είναι προϊόν παραχωρήσεων της ελληνικής πλευράς. Για το ζήτημα της ιθαγένειας, η κ. Μπακογιάννη είχε τονίσει ότι η πάγια ελληνική θέση ήταν πως αυτή έπρεπε να περιγραφεί ως «πολίτες της τάδε χώρας», ενώ για το ζήτημα της γλώσσας, ο χαρακτηρισμός της θα έπρεπε να συνδέεται με τη νέα ονομασία του κράτους. (Δηλαδή, να αποκαλείται η γλώσσα βορειομακεδονική; Παγκόσμια πρωτοτυπία σίγουρα).

Συνεπής με την πολιτική που είχε ακολουθήσει και ως υπουργός Εξωτερικών και ως πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν επέλεξε μια μίζερη συμπεριφορά για να υπηρετήσει κομματικές σκοπιμότητες, κι αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί.

Είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «αποτελεί μια αφετηρία», σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση «θα πρέπει να καταγράψει τις πτυχές που δημιουργούν προβληματισμό και να εξαντλήσει τα περιθώρια βελτιώσεων».

Ο κ. Παπανδρέου προειδοποιούσε για τον κίνδυνο διχασμού, επισημαίνοντας πως «η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη» και «δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα».

Ανέφερε, επίσης, πως το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ «τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι προς το συμφέρον μας να λυθεί, με μια λύση βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή» και άσκησε κριτική και στην κυβέρνηση («δεν προσπάθησε να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης») και στη Νέα Δημοκρατία («επιδεικνύει επιζήμιο οπορτουνισμό»).

Ο Κώστας Σημίτης έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως. Κι όμως, αυτός ειδικά έπρεπε να το κάνει γιατί επί πρωθυπουργίας του (υπουργός Εξωτερικών ο Γιώργος Παπανδρέου) είχαμε φτάσει πολύ κοντά στη λύση με συμφωνία που ήταν παρόμοια με αυτήν των Πρεσπών (2000-2001).

Το όνομα που είχε επιλεγεί και από τις δύο πλευρές ήταν το «Ανω Μακεδονία» στη σλαβική απόδοσή του, φυσικά erga omnes.

Η διαδικασία σταμάτησε στο παρά ένα, όχι με υπαιτιότητα της Ελλάδας. Την περίοδο εκείνη είχαμε την ένοπλη εξέγερση των Αλβανών στην ΠΓΔΜ και το θέμα παραπέμφθηκε στο μέλλον.

Προφανώς δεν μιλάει ο κ. Σημίτης, γιατί δεν θέλει να προκαλέσει πρόβλημα στο κόμμα του (και στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. κολλάει η κριτική του Γ. Παπανδρέου για τη Νέα Δημοκρατία περί «επιζήμιου οπορτουνισμού»). Αν όμως δεν με απατά η μνήμη μου (και δεν με απατά), ο κ. Σημίτης στο παρελθόν δεν είχε διστάσει να αναμετρηθεί με απόψεις που ήταν ισχυρές στο κόμμα του.

Θυμίζω εν τάχει: Η κρίση των Ιμίων (οι πάντες του έλεγαν να μην ευχαριστήσει τους Αμερικανούς). Η συμφωνία της Μαδρίτης (σύντροφοί του δήλωναν τότε ότι είναι η δεύτερη μεγάλη υποχώρηση του ελληνισμού μετά το 1922!). Η σύγκρουση με την Ιεραρχία για τις ταυτότητες (σχεδόν μόνος του έδινε τη μάχη, ενώ υπουργοί του διαπραγματεύονταν κρυφά με τον Χριστόδουλο).

Το σχέδιο Ανάν (το μισό ΠΑΣΟΚ ήταν εναντίον). Στην περίπτωσή του πρέπει να αναποδογυρίσουμε το ρητό και να πούμε: Κρείττον του σιγάν το λαλείν.

Ανάγωγα

Αν υποψιαστώ ότι το σκάνδαλο Novartis θα έχει την τύχη του σκανδάλου Siemens θα... Δηλαδή; Οι βασικοί κατηγορούμενοι να την κοπανάνε στο εξωτερικό, οι πολιτικοί να μένουν στο απυρόβλητο, η υπόθεση να σέρνεται στα δικαστήρια καμιά δεκαριά χρόνια, να την πληρώνει η «μαρίδα» με ποινές εξαγοράσιμες και να ζήσουμε εμείς καλά και οι ένοχοι καλύτερα.

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο Λαλιώτης και οι τέσσερις πράξεις της αριθμητικής
Στον Γεώργιο Παπανδρέου έχει αποδοθεί η φράση-αιχμή για τον γιο του Ανδρέα την ταραγμένη δεκαετία του ’60: «Με τη συμπεριφορά του υλοποιεί και τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής: προσθέτει προβλήματα,...
Ο Λαλιώτης και οι τέσσερις πράξεις της αριθμητικής
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Είσαι η και λέγεσαι;»
Αλήθεια, η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. γνωρίζει ότι το 2000-2001 η Ελλάδα είχε φτάσει πολύ κοντά σε συμφωνία με την τότε FYROM, συμφωνία με την οποία η χώρα κέρδιζε λιγότερα απ’ όσα με αυτήν των Πρεσπών, αλλά...
«Είσαι η και λέγεσαι;»
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τακτοποίηση των διαφορών; Πώς;
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες κατατίθενται στη δημόσια συζήτηση παρόμοιες ανησυχίες. Μέχρι τώρα δεν έχουν επιβεβαιωθεί, μέχρι τώρα είχαμε τα συνήθη: επιθετική ρητορική με αμετροεπείς παλικαρισμούς από την Τουρκία,...
Τακτοποίηση των διαφορών; Πώς;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Δεν μας φτύνουν, απλώς ψιχαλίζει!
Σε άλλες εποχές θα γινόταν χαμός. Σήμερα μούγκα στη στρούγκα. Ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ της εποχής Σημίτη καταθέτει ότι το κόμμα του εισέπραξε περίπου 16 δισ. δραχμές από διάφορες εταιρείες για τις...
Δεν μας φτύνουν, απλώς ψιχαλίζει!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ανεύθυνοι πρωθυπουργοί!
Πολιτική ευθύνη έχει ένας πρωθυπουργός για ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Θα ήταν πολύ βολικό οι πρωθυπουργοί να πιστώνονται τα καλά και τις επιτυχίες και να χρεώνονται άλλοι τα λάθη, τις αστοχίες, τις παραλείψεις...
Ανεύθυνοι πρωθυπουργοί!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το σωστό δημοψήφισμα δεν έγινε
Για λάθος δημοψήφισμα μιλάει ο κ. Παπανδρέου. Δημοψήφισμα όφειλε να κάνει πριν βάλει τη χώρα στα μνημόνια. Είχε κερδίσει τις εκλογές το 2009 με θηριώδη πλειοψηφία υποσχόμενος τελείως διαφορετικά πράγματα απ'...
Το σωστό δημοψήφισμα δεν έγινε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας