• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 4.5°C / 7.4°C
  3 BF
  71%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 0.5°C / 3.1°C
  6 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.6°C
  4 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  3 BF
  55%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.9°C
  4 BF
  70%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.0°C / 2.6°C
  4 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -4°C -3.6°C / -1.0°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 3.5°C
  2 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 10.8°C / 12.1°C
  4 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.2°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.3°C / 8.4°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  8 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  7 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 2.8°C / 3.9°C
  5 BF
  41%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.9°C / 4.9°C
  4 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  1 BF
  81%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.7°C / 7.7°C
  2 BF
  88%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 3.3°C
  4 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -1.7°C / -1.7°C
  3 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αθώοι και ένοχοι στο ίδιο μέτωπο;

 • A-
 • A+

Στο άρθρο της Τετάρτης (24-10-2018) με τον τίτλο «Τώρα τρεχάτε, ποδαράκια μου» αναφερόμουν στην ενίσχυση της Ακρας Δεξιάς στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου (την Κυριακή μπορεί να εκλεγεί πρόεδρος στη Βραζιλία ένας πατενταρισμένος φασίστας) και στην αμηχανία της Αριστεράς -με την ευρεία έννοια του όρου που περιλαμβάνει και τη σοσιαλδημοκρατία- απέναντι στο φαινόμενο.

Το κείμενο κατέληγε ως εξής: «Την ίδια στιγμή η Αριστερά, πολυδιασπασμένη ως συνήθως, περιορίζεται σε έναν αμυντικό αγώνα που βεβαίως είναι χρήσιμος και απαραίτητος για να μην προκύψουν τα χειρότερα, ωστόσο δεν φτάνει». Οφείλω να τονίσω ότι από διάφορες πλευρές επισημαίνονται οι κίνδυνοι και γίνονται προσπάθειες ώστε να συγκροτηθεί ένα δημοκρατικό μέτωπο που θα σταθεί απέναντι στους εχθρούς της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Τρία πρόσφατα κείμενα δείχνουν το μέγεθος της αγωνίας που υπάρχει για την επέλαση της Ακρας Δεξιάς. Οι συντάκτες τους δεν σταματούν στις διαπιστώσεις, προχωρούν σε προτάσεις.

- Γερμανοί διανοούμενοι (ανάμεσά τους ο φιλόσοφος Γιούργεν Χάμπερμας) και πολιτικοί από το CDU και το SPD, στην επιστολή που απευθύνουν στην κυβέρνηση του Βερολίνου (δημοσιεύτηκε στη «Handelsblatt»), κάνουν έκκληση για αγώνα κατά των εθνικισμών και για περισσότερη Ευρώπη στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με τη Γαλλία που θα κάνει πιο ανθεκτική την ευρωζώνη:

«Η ενότητα της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο περισσότερο από ποτέ μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στο εσωτερικό της διευρύνεται εκ νέου ο εθνικισμός και ο εγωισμός είναι πλέον κυρίαρχη τάση. Σε αυτά μπορεί να δοθεί μόνο μία απάντηση: αλληλεγγύη και αγώνας κατά του εθνικισμού και του εγωισμού, ενότητα, κυριαρχία στις εξωτερικές σχέσεις».

Με ποιες πολιτικές θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος; «Η πολιτική πρέπει να εμποδίσει περαιτέρω αποκλίσεις στην ευρωζώνη. Μια δημοσιονομική πολιτική για την ευρωζώνη η οποία εξυπηρετεί τη συνοχή και τη μελλοντική αξιοπιστία του νομίσματος και μια κοινή πολιτική για την αγορά εργασίας είναι απαραίτητες για να γίνει πιστευτό ότι η Ευρώπη παραμένει ενωμένη στο εσωτερικό της». Για να υλοποιηθεί αυτό που ζητούν οι συντάκτες της επιστολής πρέπει να ηττηθεί η κυρίαρχη αντίληψη στη χώρα τους περί Γερμανικής Ευρώπης.

- Ο Σωτήρης Βαλντέν, με άρθρο του στην «Αυγή» (23-10-2018), τοποθετήθηκε στην πρόταση που διατυπώθηκε για μια συμμαχία «από τον Μακρόν ώς τον Τσίπρα». Υποστηρίζει πως ακούγεται ελκυστική και παραπέμπει στα αντιφασιστικά μέτωπα περασμένων δεκαετιών, θέτει ωστόσο το ερώτημα για τη γραμμή πάνω στην οποία θα πρέπει να οικοδομηθεί μια τέτοια συμμαχία.

Κατά τον συγγραφέα, οι κυρίαρχες πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις αναζητούν τα αίτια και τους υπεύθυνους γι' αυτές τις εξελίξεις οπουδήποτε αλλού εκτός από εκεί όπου κυρίως βρίσκονται, δηλαδή στις πολιτικές που οι ίδιες εφαρμόζουν: «Μας ζητούν να συσπειρωθούμε εναντίον των εχθρών της δημοκρατίας με πολιτικές που αντί να τους εξασθενούν, τους ενισχύουν».

Αναφέρει τις πολιτικές που κατά τη γνώμη του βοηθούν την Ακροδεξιά και τους εθνικιστές: «Μια ενότητα όπου ηγεμονεύουν όσοι εμμένουν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, υποχωρούν στην ατζέντα της Ακροδεξιάς στο μεταναστευτικό, προσπαθούν να μετατρέψουν τον αντιφασιστικό αγώνα σε αντιρωσική σταυροφορία και δεν διστάζουν να μετέρχονται αντιδημοκρατικά κόλπα, περιφρονώντας βάναυσα τον κόσμο που υποτίθεται πως εκπροσωπούν, δεν θα εξασθενήσει την Ακροδεξιά, αλλά θα τη φέρει γρηγορότερα στην εξουσία. Η δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συναινεί σ’ ένα τέτοιο μέτωπο».

- Την αίσθηση του κατεπείγοντος δίνει με το προσκλητήριό του ο Μπέρνι Σάντερς (το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος προτίμησε να στηρίξει τη Χίλαρι Κλίντον, παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν πως ο Σάντερς θα μπορούσε να νικήσει τον Τραμπ).

Ο ίσως πιο δημοφιλής πολιτικός των ΗΠΑ υπογραμμίζει ότι «αν θέλουμε να παλέψουμε αποτελεσματικά ενάντια στις παγκόσμιες δυνάμεις της ολιγαρχίας και του αυταρχισμού, χρειαζόμαστε ένα διεθνές κίνημα που κινητοποιείται έχοντας κοινό όραμα γενικευμένης ευημερίας, ασφάλειας και αξιοπρέπειας για όλους, και που επιτίθεται στην τεράστια παγκόσμια ανισότητα που υπάρχει όχι μόνο στο επίπεδο του πλούτου αλλά και σε κείνο της πολιτικής εξουσίας… Δουλειά μας είναι να ενωθούμε με εκείνους που, παντού στον κόσμο, συμμερίζονται αυτές τις αξίες…

Οι αυταρχικοί επιζητούν την εξουσία προάγοντας διαίρεση και μίσος. Εμείς θα προαγάγουμε την ενότητα και την ενσωμάτωση… Δουλειά μας είναι να αντιταχθούμε σε όλες τις δυνάμεις, είτε πρόκειται για μια ανεύθυνη κυβερνητική εξουσία είτε για την παράλογη εξουσία των επιχειρήσεων… Γνωρίζουμε ότι αυτές οι δυνάμεις συνεργάζονται πάνω από σύνορα. Πρέπει και εμείς να κάνουμε το ίδιο» (τα αποσπάσματα αλιεύτηκαν από το άρθρο του Γιώργου Μητραλιά στο Contra Xreos).

Συμπέρασμα: Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός, είναι σοβαρός και επί θύραις. Απαιτείται η συγκρότηση ενός ευρύτατου μετώπου χωρίς αποκλεισμούς με στενά ιδεολογικά κριτήρια. Για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να ξεφύγει από τα εθνικά σύνορα. Την ίδια στιγμή όμως δεν γίνεται, στο όνομα της ενότητας, να μη συγκρουστούμε με τις πολιτικές που γέννησαν το πρόβλημα, ούτε να εξαγνίσουμε τις δυνάμεις που τις εφάρμοσαν και αρνούνται να αναγνωρίσουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι αθώες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κάντε ό,τι σας λέμε, αλλιώς...
Γιατί δεν τελειώνει η Ευρωπαϊκή Ενωση αφού αρκετά μέλη της παραβιάζουν με ωμό τρόπο τις συμφωνίες (κι αυτές ιερές είναι) για το μεταναστευτικό-προσφυγικό; Οι κανόνες είναι ιεροί όπου βολεύει, όποτε βολεύει και...
Κάντε ό,τι σας λέμε, αλλιώς...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η Ν.Δ. σαν το Tea Party
​Στα ευρωπαϊκά όργανα σκέφτεται να προσφύγει η Νέα Δημοκρατία για να καταγγείλει την κυβέρνηση ότι διολισθαίνει στον αυταρχισμό. Αφορμή ήταν η ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στην Κεντρική...
Η Ν.Δ. σαν το Tea Party
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μα γιατί συμβαίνει αυτό;
Μα γιατί ανεβαίνει η δημοφιλία του Σαλβίνι; Είναι ένας πολιτικός που δεν κρύβει τις ακροδεξιές απόψεις του, προκαλεί, διχάζει την ιταλική κοινωνία, τρομάζει τις αγορές, χρησιμοποιεί ρατσιστική ρητορική,...
Μα γιατί συμβαίνει αυτό;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Διορθώνοντας τα λάθη των λαών!
Ολες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται υπέρ αυτού και του έθνους. Κάπως έτσι περιγράφουν τα περισσότερα Συντάγματα στην Ευρώπη την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Γενική αρχή, σεβαστή από τους...
Διορθώνοντας τα λάθη των λαών!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Βαρίδι ο Νότος
Ο Χάνς Βέρνερ Ζιν είναι πολύ γνωστός συντηρητικός οικονομολόγος, ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών IFO και με αυτή την ιδιότητα συμμετείχε στην επιτροπή σοφών η οποία συμβουλεύει την...
Βαρίδι ο Νότος
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Μας προκαλούν βάναυσα
Το κόμμα του κ. Σαμαρά, παρέα με το ΠΑΣΟΚ έστησαν την περίοδο της μεταπολίτευσης το φαύλο κομματικό καθεστώς. Τα χρόνια που κυβερνούσαν οργίασε το ρουσφέτι και η διαπλοκή.
Μας προκαλούν βάναυσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας