Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποιος ορίζει τι πραγματικά συμφέρει την πατρίδα;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος ορίζει τι πραγματικά συμφέρει την πατρίδα;

  • A-
  • A+

Μυστικά κονδύλια; Σοβαρά; Πέφτω απ’ τα σύννεφα. Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο. Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο που να μη χρησιμοποιεί μυστικά κονδύλια για να προωθήσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της. Το κάνουν οι αστικές κυβερνήσεις, τα δικτατορικά καθεστώτα, οι μοναρχίες, το έκαναν και οι χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Το ζήτημα στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες είναι ποιος έχει τη διαχείριση των χρημάτων, πώς τα αξιοποιεί κι αν λειτουργούν οι μηχανισμοί ελέγχου ώστε να μη γίνεται σπέκουλα.

Αν, για παράδειγμα, ένας υπουργός Εξωτερικών εκμεταλλεύεται τους πόρους για να πλήξει τους εσωκομματικούς και τους εξωκομματικούς αντιπάλους του, αυτό είναι ηθικώς, πολιτικώς και ποινικώς κολάσιμο. Εχει συμβεί; Ατράνταχτες αποδείξεις δεν υπάρχουν αφού όλες οι έρευνες που διεξήχθησαν παλαιότερα έπεσαν σε τοίχο και τα όποια επιβαρυντικά στοιχεία εξαφανίστηκαν για ευνόητους λόγους. Την περίοδο που ήταν υπουργός Εξωτερικών ο Αντ. Σαμαράς οι πληροφορίες για κακή χρήση των μυστικών κονδυλίων ήταν πολλές, οι φήμες περισσότερες. Τον είχε μάλιστα κατηγορήσει ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ακρη δεν βρέθηκε.

Η νομοθετική πρωτοβουλία του τέως υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά το 2017 αντιμετώπισε σε μεγάλο βαθμό το θέμα. Τριμελής επιτροπή του ΥΠΕΞ πηγαίνει τα έγγραφα με τις δαπάνες στη Βουλή, τα παραλαμβάνει η επιτροπή των προέδρων, τα διαβάζει, αποφασίζει, τα έγγραφα επιστρέφουν στο υπουργείο και στη συνέχεια καταστρέφονται στον χρόνο που προβλέπει ο νόμος. Με τον τρόπο αυτόν έχουν ενημερωθεί τα κόμματα. Τα έγγραφα είναι χαρακτηρισμένα (απόρρητα), οπότε η δημοσιοποίησή τους επισύρει διώξεις.

Ως εδώ καλά. Το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς πρέπει να συμπεριφερθεί ένα μέσο ενημέρωσης όταν αποκτά τέτοιου τύπου διαβαθμισμένα έγγραφα. Ο πειρασμός της δημοσίευσης είναι μεγάλος, όπως και οι ποινές στην περίπτωση που αποφασίσει να τα βγάλει στη φόρα. Η εξουσία και τα μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν (δεν πρέπει να κάνουν) την ίδια δουλειά.

Η δουλειά της εξουσίας είναι να κρύβει, η δουλειά της δημοσιογραφίας είναι να αποκαλύπτει. Οι ρόλοι είναι διαφορετικοί. Αν όμως ένα μέσο ενημέρωσης επιλέξει την οδό της δημοσίευσης ρισκάροντας την τιμωρία, οφείλει, για να μην εκτεθεί, να προσεγγίσει το θέμα ισορροπημένα και ανιδιοτελώς.

Δηλαδή, να θυμίσει την πρακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων σε ανάλογες περιπτώσεις. Αποσιωπώντας τις σκοτεινές πλευρές του παρελθόντος είναι ευάλωτο στην υποψία ότι εξυπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες. Το επιχείρημα που ακούγεται από πολλές πλευρές, ότι ο δημοσιογράφος είναι υποχρεωμένος να μην ενεργεί με τρόπο που θα βλάψει την πατρίδα του, είναι σοβαρό, είναι όμως μαχητό.

Ποιος ορίζει τι βλάπτει και τι όχι την πατρίδα; Για παράδειγμα: Η κυβέρνηση (για να ακριβολογούμε ο μεγάλος εταίρος) θεωρεί ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι εθνικώς ωφέλιμη. Η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ένα τμήμα των ΑΝ.ΕΛΛ. πιστεύουν ότι είναι εθνικώς επιζήμια –κάποια κορυφαία στελέχη τους λένε ότι είναι προδοτική. Συνεπώς δεν έχουν κανένα λόγο να τη στηρίξουν. Αντιθέτως, έχουν πολλούς λόγους να την υπονομεύσουν. Αρα, θα μετέλθουν όλα τα μέσα προκειμένου να αποτρέψουν μία κατά την κρίση τους εθνική ήττα. Η δημοσιογραφία, όμως, πρέπει να έχει άλλα κριτήρια. Τα όρια ανάμεσα στην εκτέλεση της αποστολής της και την εθελούσια μετατροπή της σε βαποράκι συμφερόντων πρέπει να είναι ευδιάκριτα.

Ανάγωγα

Αύριο παρουσιάζεται στην Αθήνα το βιβλίο του Γερούν Ντάισελμπλουμ «Η κρίση του ευρώ». Ο συγγραφέας θα παραστεί και θα μιλήσει. Δυστυχώς ανάμεσα στους ομιλητές δεν υπάρχει το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν είχε κληθεί να πει την άποψή του. Ρώτησα τον Βαρουφάκη αν θα πάει. Η απάντησή του ήταν δηλητηριώδης: «Με τον Σόιμπλε να τα πούμε δημοσίως για το πρώτο εξάμηνο του 2015 όποτε θέλει. Με τον καμαρότο του ποτέ».

  

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ξεχασιάρηδες εκ συστήματος
Στην πολιτική η κοντή μνήμη είναι «προσόν». Θυμάσαι και επικαλείσαι εκείνα τα πρόσφατα γεγονότα που προσφέρονται για να δικαιολογήσουν τις επιλογές σου. «Προσόν» είναι και η επιλεκτική μνήμη. Διαλέγεις από το...
Ξεχασιάρηδες εκ συστήματος
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ποιος πήρε τι και από ποιον;
Η αξιωματική αντιπολίτευση με φανατισμό, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. πιο διακριτικά υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας πούλησε τη Μακεδονία με τη Συμφωνία των Πρεσπών και πήρε ανταλλάγματα. Αντί όμως, σύμφωνα με τη λογική σειρά, να...
Ποιος πήρε τι και από ποιον;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ολοταχώς πίσω!
​Τα κόμματα-μπαλαντέρ επιβιώνουν, ενίοτε λειτουργούν καθοριστικά, όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, όταν δηλαδή ο δικομματισμός (συμπαγής ή ατελής) δεν μπορεί να δώσει αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Στην περίπτωση...
Ολοταχώς πίσω!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Καλοί και κακοί αποστάτες
Είναι αποστάτες, κατάπτυστοι, αδίστακτοι γυρολόγοι όσοι προσχώρησαν στην κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά δεν είναι αποστάτες, κατάπτυστοι, αδίστακτοι γυρολόγοι εκείνοι που «ακούμπησαν» τις έδρες τους στη Νέα...
Καλοί και κακοί αποστάτες
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Στη Βουλή χωρίς καθυστέρηση
Με τα σημερινά δεδομένα και λόγω της σπέκουλας που γίνεται γύρω από το Μακεδονικό, η κυβέρνηση -για να ακριβολογώ, το κόμμα που είναι ο κορμός της- επιβάλλεται να φέρει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή το...
Στη Βουλή χωρίς καθυστέρηση
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εχει τα κουσούρια, όχι τις αντοχές
Το Ποτάμι έχει σχεδόν όλα τα κουσούρια των μικρών σχημάτων της Αριστεράς (μεγάλη ιδέα για τον λιλιπούτειο εαυτό τους, εμφύλιοι, διασπάσεις), δεν έχει όμως τις αντοχές τους. Αυτά επιβιώνουν και εκτός Βουλής, το...
Εχει τα κουσούρια, όχι τις αντοχές

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας