Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάρτε το αλλιώς, γέρνετε δεξιά!
EPA/IAN LANGSDON
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πάρτε το αλλιώς, γέρνετε δεξιά!

  • A-
  • A+

Τη σαφή ενόχλησή τους έδειξαν κορυφαία στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛΛ. απέναντι στις προτροπές του επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Ούντο Μπούλμαν για την έναρξη διαλόγου μεταξύ της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η Ακρα Δεξιά γιατί συνιστά κίνδυνο για τη δημοκρατία και η Δεξιά επειδή έχει τις μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση και τις πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόστηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παράγοντες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας εκφράζονται με θετικό τρόπο για τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα για τον αρχηγό του. Η επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά δεν έχει κρύψει τη δυσφορία της για την επιλογή της ηγεσίας της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας να καλεί τον Τσίπρα ως παρατηρητή στις συνόδους της, να του επιτρέπει να μιλάει και να πλαισιώνει τους άλλους ηγέτες στην αναμνηστική φωτογραφία στο τέλος των συνεδριάσεων.

Προχτές, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Βασίλης Κεγκέρογλου όσο και ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης διατύπωσαν τις ισχυρές αντιρρήσεις τους. Ο κ. Κεγκέρογλου ρώτησε τον κ. Μπούλμαν γιατί αυτό που «απαγορεύετε» να κάνουμε εμείς στην Ελλάδα (συνεργασία Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ.) το κάνετε εσείς στη Γερμανία (συνεργάζονται με τη Μέρκελ και τον Ζέεχοφερ – πιο δεξιά πέφτεις στους ναζί). Εχει δίκιο ο κ. Κεγκέρογλου. Πράγματι δεν δικαιούνται οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες να δίνουν μαθήματα σε αυτό το θέμα, αφού τα πολλά τελευταία χρόνια είναι μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες στην κυβέρνηση.

Μαζί σχεδίασαν, μαζί επέβαλαν τη γραμμή της λιτότητας σε όλη την Ευρώπη –με ιδιαίτερο φανατισμό στις χώρες του Νότου– και παρά το γεγονός ότι έχουν πληρώσει ακριβά αυτή τη σχέση, επιμένουν, ίσως γιατί έχουν ξεμάθει να κάνουν αντιπολίτευση, ίσως γιατί έχουν ταυτιστεί τόσο πολύ με τον νεοφιλελευθερισμό που δεν συνειδητοποιούν τη μετάλλαξη που έχουν υποστεί. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κεγκέρογλου έχει άδικο σ’ ένα άλλο ζήτημα: το κόμμα του βρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί συνεργάζεται με τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛΛ., ωστόσο δεν λέει κουβέντα που το αδελφό κόμμα στη Γερμανία συνεργάζεται με τους Χριστιανοκοινωνιστές που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το κόμμα του κ. Καμμένου, ενδεχομένως και δεξιότερά του.

Ο Γ. Καμίνης δήλωσε ότι τα ευρωπαϊκά κόμματα «πρέπει να υπηρετούν διαχρονικές αξίες και όχι να υποκύπτουν σε βολικές πλειοψηφίες». Σωστό. Ομως η σοσιαλδημοκρατία και εδώ και στην υπόλοιπη Ευρώπη υπηρετεί τα τελευταία χρόνια τις ιδρυτικές αρχές της; Αυτή δημιούργησε το κοινωνικό κράτος, αυτή το ξεθεμελίωσε είτε ως κυβέρνηση είτε ως εταίρος σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτή αγωνίστηκε και πέτυχε σε κάποιο βαθμό να περιορίσει τις κοινωνικές ανισότητες, αυτή δεν αντιστάθηκε στις πολιτικές που προκάλεσαν την έκρηξή τους. Αυτή δημιούργησε συνθήκες σχετικής εργασιακής ασφάλειας και συνέβαλε αποφασιστικά στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αυτή δεν έβγαλε κιχ όταν οι οικονομικές ελίτ απαίτησαν και πέτυχαν την κατάργησή τους.

Αυτή είχε σταθερό μέτωπο εναντίον της Δεξιάς, αυτή δεν είχε κανένα πρόβλημα και στην Ελλάδα και αλλού να συμμαχήσει μαζί της παίζοντας τον ρόλο φτωχού συγγενή. Αντί να βγάλει τα αναγκαία συμπεράσματα από τις κακές επιδόσεις της στις εκλογές (αλλού εξαφανίστηκε, αλλού περιθωριοποιήθηκε, αλλού βλέπει την πλάτη της Ακρας Δεξιάς) εξακολουθεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι έφταιξε και της πήγαν όλα χάλια. Δεν είναι στραβός ο γιαλός, αυτή αρμενίζει στραβά.

Ανάγωγα

Πολλοί ξένοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την ΠΓΔΜ για να στηρίξουν το «ναι» στο δημοψήφισμα. Πολλές κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ξέρετε, καμιά φορά η πίεση φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Μπορεί οι πολίτες να ενοχληθούν με τις συμβουλές και τις συστάσεις και να πράξουν το ανάποδο απ’ αυτό που τους λένε.

Παράδειγμα, το δικό μας δημοψήφισμα.

Ολοι οι εταίροι μάς προέτρεπαν να ψηφίσουμε «ναι» και εμείς είπαμε ένα μεγαλοπρεπές «όχι». Ημασταν πολύ θυμωμένοι. Δεν ξέρω σε ποια ψυχική κατάσταση βρίσκονται οι κάτοικοι της FYROM. Αυτοί μπορεί να είναι πολύ απελπισμένοι.

 

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Η απειλή έχει όνομα
Και το όνομα αυτής «Γέφυρα». Στόχος; Να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά και τη σοσιαλδημοκρατία. Προοπτικές; Ποιος ξέρει. Στο νεκροταφείο της πολιτικής υπάρχουν τα κουφάρια πολλών τέτοιων...
Η απειλή έχει όνομα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ολα εδώ πληρώνονται!
Οι ηγεμονικές κινήσεις του μεγάλου σχήματος ενεργοποιούν τα αμυντικά ανακλαστικά του μικρότερου, ενισχύουν τις πολωτικές τάσεις και την καχυποψία στο εσωτερικό του. Καλή ώρα ό,τι συμβαίνει σήμερα στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.,...
Ολα εδώ πληρώνονται!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Καθαρές κουβέντες απ’ όλους
«Καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο συγκυβερνά με τον ακροδεξιό Καμμένο». Αυτό έλεγαν σε όλους τους τόνους ΚΙΝ.ΑΛΛ. και Ποτάμι κάθε φορά που ο πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης έκαναν φιλικά...
Καθαρές κουβέντες απ’ όλους
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ενας είναι ο εχθρός, ο... λαϊκισμός
«Η νίκη των δυνάμεων της Αλλαγής απαιτεί τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε η χώρα μετά τη Μεταπολίτευση». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν με τις ομιλίες τους στο ιδρυτικό...
Ενας είναι ο εχθρός, ο... λαϊκισμός
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κακό σπυρί η Λατινική Αμερική
Μεγάλο καημό έχουν δεξιοί, κεντρώοι, κεντροαντιαριστεροί και κεντροαριστεροί με τη Λατινική Αμερική. Κακό καημό. Από τότε που σε μερικές χώρες της περιοχής κατάφεραν κινήματα και κόμματα της Αριστεράς να...
Κακό σπυρί η Λατινική Αμερική
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το δικαίωμα στην «αποστασία»
Οι μετακινήσεις πολιτικών και πολιτευτών από το ένα κόμμα στο άλλο δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα έκλειναν στόματα και δεν θα ήταν ευάλωτοι(-ες) στην υποψία για συναλλαγή αν συνόδευαν την αποχώρησή τους με την...
Το δικαίωμα στην «αποστασία»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας