Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Δεν δικαιούστε να κυβερνάτε»
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Δεν δικαιούστε να κυβερνάτε»

  • A-
  • A+

Από το βράδυ της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, «στην Ελλάδα δεν υπάρχει κυβέρνηση που να έχει ουσιαστική, δημοκρατική και ηθική νομιμοποίηση». Αυτό είπε ο Κώστας Τζαβάρας, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, μιλώντας στη Βουλή. Σας φαίνεται βαρύ; Είναι όντως. Τι εννοεί άραγε το στέλεχος της Δεξιάς; Ας πούμε ότι τα περί απώλειας της ηθικής νομιμοποίησης είναι εντός των ορίων. Πρόκειται για μια παραλλαγή του γνωστού αφορισμού του Μένιου Κουτσόγιωργα που είχε στόχο τη Νέα Δημοκρατία της εποχής του: «Δεν δικαιούστε να ομιλείτε», φώναζε αυτός το 1981, «δεν δικαιούστε να κυβερνάτε», λέει σήμερα ο κ. Τζαβάρας.

Ως εδώ καλά. Είναι μια συνηθισμένη υπερβολή που έχουν χρησιμοποιήσει οι πάντες: το ΠΑΣΟΚ εναντίον της Ν.Δ. τη δεκαετία του 1970, την περίοδο που πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και το 2007 μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πελοπόννησο, η Δεξιά εναντίον του ΠΑΣΟΚ το 1989 και στα στερνά της σημιτικής φάσης, ο ΣΥΡΙΖΑ την εποχή της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ (2012-2014).

Ωστόσο, τα υπόλοιπα (δημοκρατική και ουσιαστική νομιμοποίηση) είναι σοβαρά και πρέπει η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει διευκρινίσεις στον βαθμό που συμφωνεί με την προσέγγιση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της. Υποθέτω ότι δεν έχει κάποια αντίρρηση, αφού δεν τον επανέφερε αμέσως στην τάξη. Αλλωστε υπάρχει προηγούμενο πολύ πρόσφατο και μάλιστα πιο απεχθές.

Δεν ενοχλήθηκε ο αρχηγός της Ν.Δ. όταν ο συνεργάτης του και κορυφαίο στέλεχος της παράταξης, Μάκης Βορίδης, τον κάλεσε να επινοήσει εκείνους τους τρόπους που δεν θα επιτρέψουν στην Αριστερά να επιστρέψει στην εξουσία «ποτέ των ποτών». Δικαίως αναρωτιέται ο Κύρκος Δοξιάδης («Εφ.Συν.» 4.9.2018): «Τι μπορεί να σημαίνει αυτό αν όχι παρότρυνση προς τον “μέλλοντα πρωθυπουργό” να επαναφέρει τους φασιστοειδείς θεσμούς του αντικομμουνιστικού κράτους της μετεμφυλιακής περιόδου;».

Τι σημαίνει όμως απώλεια της ουσιαστικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης;

  • Οτι η παρούσα κυβέρνηση παραβιάζει το Σύνταγμα, άρα είναι παράνομη; Πώς το κάνει αυτό και ακόμη δεν έχει ξεσηκωθεί το σύμπαν και εδώ και στην αυστηρή (λέμε τώρα) Ευρώπη; Μυστήρια πράγματα! Εντάξει, αν πιστέψουμε διάφορους δημοσιολόγους, ορισμένους επιχειρηματίες και τον κ. Γρηγοράκο, έχουμε χούντα, αλλά οι καφενειακού επιπέδου αναλύσεις δεν συνιστούν πολιτική κριτική. Νοσηρά μυαλά, νοσηρές σκέψεις κάνουν.
  • Οτι η παρούσα κυβέρνηση έχει χάσει τη δεδηλωμένη; Πόθεν προκύπτει αυτό; Η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η Ν.Δ. πριν από μερικούς μήνες απορρίφθηκε. Οταν θα καταθέσει με την παρέλευση εξαμήνου νέα πρόταση, θα δούμε. Αυτός είναι ο κανόνας στις αστικές δημοκρατίες. Δυστυχώς για τη Δεξιά δεν υπάρχει σήμερα Παλάτι για να οργανώσει αποστασίες και άλλες απείρου δημοκρατικού κάλλους μεθοδεύσεις.
  • Οτι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού; Από πού συνάγεται αυτό; Από τις δημοσκοπήσεις; Αστείο επιχείρημα. Μερικές μετρήσεις (και απ’ αυτές που απογειώνουν τη διαφορά στα ουράνια και από κείνες που την εξαφανίζουν) είναι τόσο κραυγαλέα ύποπτες που νομίζεις ότι πρόκειται για παραγγελιές, δηλαδή «εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν». Στο τέλος τέλος, αν οι συσχετισμοί στη Βουλή δεν αλλάζουν με τα κλασικά κοινοβουλευτικά μέσα, υπάρχουν οι δρόμοι και οι πλατείες. Ρίχνουν κυβερνήσεις, αρκεί να ανταποκριθούν τα πλήθη στο κάλεσμα για εξέγερση. Εκκλήσεις στο όνομα του λαού, για λογαριασμό του λαού, με τον λαό απόντα δεν γίνεται.

Πρόκειται κοντολογίς για την πιο χυδαία εκδοχή της ιδιοκτησιακής αντίληψης για την εξουσία. Δεσπόζουσα στην ιδεολογία της Δεξιάς έκπαλαι. Δυστυχώς στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ένα τμήμα της μεσόκοπης σοσιαλδημοκρατίας.

Ανάγωγα

Οι οικονομικοί εισαγγελείς καλούν με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων πράξεων στελέχη τραπεζών και τους οικονομικούς υπεύθυνους των κομμάτων για τα διαβόητα δάνεια που έλαβαν τα κόμματα (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) μέχρι το 2012. Αυτό που πρέπει να ξέρουν, και μάλλον το ξέρουν οι εισαγγελείς, είναι ότι οι ταμίες των κομμάτων είναι τα πιο έμπιστα πρόσωπα των αρχηγών. Χωρίς την άδεια των επικεφαλής δεν μπορούν να κάνουν τίποτε. Για ευνόητους λόγους.

 

ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...
Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όλων των βαθμίδων, όλων των κατηγοριών, όλων των επιπέδων, μας είχαν ζαλίσει τον... έρωτα, σε συνεργασία με τους δημοσιολόγους που υποστήριζαν τη Δεξιά, ότι η χώρα από τον...
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οταν η σιωπή ισοδυναμεί με ψέμα
Πρέπει να ομολογήσω πως η σημερινή διοίκηση της Ανώνυμης Εταιρείας που αποκαλείται κυβέρνηση καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να βολέψει κόσμο και κοσμάκη.
Οταν η σιωπή ισοδυναμεί με ψέμα
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο
Βρυχάται η Νέα Δημοκρατία. Ισχυρίζεται ότι ο κ. Φλώρος αποφυλακίστηκε λόγω της εφαρμογής των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα τον οποίο έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισε μόνος του στη Βουλή. Και επισημαίνει ότι...
Ταΐζοντας τους φανατικούς κουτόχορτο
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κακοποίηση μιας υπέροχης λέξης
«Ψηφίζουμε Νέα Δημοκρατία, για να έρθει στον τόπο η πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη», φωνάζουν ο αρχηγός του κόμματος, τα στρατευμένα μέσα ενημέρωσης και τα στελέχη της, είτε ανήκουν στην ακροδεξιά πτέρυγα...
Κακοποίηση μιας υπέροχης λέξης
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι κατσαπλιάδες με τους μπουρζουάδες παρέα;
Αρκετές φορές η ζωή έχει ξεπεράσει και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Τα έχουμε δει όλα λοιπόν; Σχεδόν. Υπάρχει κάτι ακόμη που αν προκύψει, θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις (;)...
Οι κατσαπλιάδες με τους μπουρζουάδες παρέα;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ευχαριστούμε για την ωμότητά σας
Ψηφίστε σωστά αν θέλετε να δείτε προκοπή (;). Σιγά την αποκάλυψη θα πείτε. Αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη; Τι είναι άλλωστε η ευρωζώνη; Μια συλλογικότητα όπου κουμάντο κάνει η Δεξιά και κάθε φορά που κάποιο...
Ευχαριστούμε για την ωμότητά σας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας