• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 22.5°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.1°C
  1 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 22.0°C
  3 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 14.9°C / 15.5°C
  0 BF
  81%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 18.7°C
  2 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.1°C
  2 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.3°C / 20.4°C
  2 BF
  89%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 21.1°C
  2 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  60%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 18.4°C / 19.0°C
  1 BF
  60%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  0 BF
  80%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.8°C / 21.0°C
  1 BF
  87%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 21.5°C
  2 BF
  67%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  0 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.2°C / 20.7°C
  2 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  1 BF
  92%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το σεξπιρικό δίλημμα της Αριστεράς

 • A-
 • A+

Τη δεκαετία του ’70 η ιδεολογική πάλη στο εσωτερικό της πληθυντικής Αριστεράς ήταν στην ημερήσια διάταξη.

Ολα τα ρεύματα υποστήριζαν ότι υπηρετούσαν με συνέπεια τη μαρξιστική παράδοση, διάβαζαν «σωστά» τα ιερά κείμενα των ιδρυτών του επιστημονικού σοσιαλισμού, προσαρμόζοντάς τα με δημιουργικό τρόπο στις σύγχρονες συνθήκες, και το ένα κατηγορούσε το άλλο για διολίσθηση στον ρεφορμισμό και τον ρεβιζιονισμό, ακόμη και για συνεργασία με τον ταξικό εχθρό.

Ο,τι δηλαδή συμβαίνει και σήμερα, με τη διαφορά ότι η συγκεκριμένη διαμάχη διεξάγεται ερήμην της κοινωνίας, η οποία είναι παγερά αδιάφορη απέναντι στους «ναρκισσισμούς της επαναστατικής λεπτομέρειας».

Το ΚΚΕ υπερασπιζόταν με φανατισμό το σοβιετικό καθεστώς προτάσσοντας κυρίως τον Λένιν και λιγότερο τον Στάλιν, το ΚΚΕ Εσωτερικού είχε σημείο αναφοράς τον Αντόνιο Γκράμσι προβάλλοντας ως εναλλακτικό μοντέλο στον υπαρκτό σοσιαλισμό τον ευρωκομμουνισμό με τους δημοφιλείς ηγέτες του (Μπερλίνγκουερ, Καρίγιο και για κάποιο διάστημα τον Μαρσέ μέχρι που αυτός επέστρεψε στην «ορθοδοξία»), ο μαοϊσμός και ο τροτσκισμός επηρέαζαν μικρά αλλά υπολογίσιμα ακροατήρια, αρκετά θορυβώδη και δραστήρια κυρίως στους χώρους των πανεπιστημίων και της διανόησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ εκείνης της εποχής χρησιμοποιούσε στην ιδεολογική αντιπαράθεση με «τους συντρόφους της άλλης Αριστεράς» τη δική του dream team: Σαμίρ Αμίν, Πολ Σουίζι, Γκούντερ Φρανκ, Τζέιμς Πέτρας, Χάρι Μάγκντοφ.

Και οι πέντε ενθουσιάστηκαν με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981. Πίστεψαν ότι ήταν μια καλή ευκαιρία προκειμένου να ξεκινήσει η προσπάθεια για τη δημιουργία ενός ριζοσπαστικού παραδείγματος το οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει μεταδοτικά τουλάχιστον στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπου κυβερνούσαν τα σοσιαλιστικά κόμματα που είχαν επικεφαλής χαρισματικούς ηγέτες: ο Μιτεράν στη Γαλλία, ο Γκονθάλεθ στην Ισπανία, ο Σοάρες στην Πορτογαλία.

Σήμερα, δεν υπάρχει η Σοβιετική Ενωση, τα κόμματα που εξακολουθούν να λένε ότι εκεί εφαρμόστηκε ο σοσιαλισμός δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στις χώρες τους, με τον ευρωκομμουνισμό ασχολούνται ορισμένοι μερακλήδες ιστορικοί, η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι σε βαθιά κρίση, το κυβερνητικό βιογραφικό των κομμάτων της δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό -όλα συμβιβάστηκαν, στην πορεία εκμαυλίστηκαν και οδηγήθηκαν στον εκφυλισμό- και σε ελάχιστους στο σημερινό ΠΑΣΟΚ λέει κάτι η πεντάδα των θεωρητικών και το πλούσιο έργο τους για την άνιση ανάπτυξη και την αντίθεση μητρόπολη-περιφέρεια.

Ο Σαμίρ Αμίν, που πέθανε την Κυριακή στο Παρίσι, ήταν ο αγαπημένος διανοούμενος του ΠΑΣΟΚ των πρώτων χρόνων, τότε που στο εσωτερικό του κινήματος συνυπήρχαν μαχητικά σχεδόν όλες οι εκδοχές της Αριστεράς -λενινιστές, τροτσκιστές, τριτοκοσμικοί, ελευθεριακοί, σοσιαλδημοκράτες-, αλλά και οι φιλελεύθεροι αστοί, οι οποίοι τελικώς επικράτησαν, εξοστρακίζοντας τους ανταγωνιστές τους.

Επισκέφτηκε αρκετές φορές την Ελλάδα και είδε το ΠΑΣΟΚ να συνθηκολογεί από τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης – τα σημάδια της αναδίπλωσης ήταν ορατά διά γυμνού οφθαλμού πριν από το 1981.

Ως αισιόδοξος άνθρωπος, όμως, πίστεψε πως παρουσιάστηκε μια δεύτερη ευκαιρία για την Ελλάδα αλλά και για την ευρωπαϊκή Αριστερά με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη του 2015.

Σύμφωνα με τον Σαμίρ Αμίν, ήταν δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει εκεί που απέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 1981: «Μπορεί να γίνει πρακτικά ένα κίνημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων να το υποστηρίζουν και έτσι να αναγκάσει την Ευρώπη να αρχίσει να αλλάζει, μέσω μονομερών μέτρων. Αυτό θα είχε αντίκτυπο στη Γαλλία και ίσως στη Γερμανία και σίγουρα θα άρχιζε να αλλάζει την Ευρώπη» («Εφημερίδα των Συντακτών» Απρίλιος του 2018).

Παρόμοιες προσδοκίες είχαν και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μηδέ του Αλ. Τσίπρα εξαιρουμένου.

Ομως η απόπειρα της πρώτης κυβέρνησης να αμφισβητήσει τη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού δεν είχε κανέναν θετικό αντίκτυπο ούτε στη Γαλλία ούτε πουθενά αλλού στην Ευρώπη -αναιμικό το κίνημα συμπαράστασης- και, βεβαίως, το πολιτικό προσωπικό της Γερμανίας (εκτός από την Αριστερά) πολέμησε με λύσσα την ελληνική κυβέρνηση.

Η γερμανική σοσιαλδημοκρατία έδινε τον τόνο στις επιθέσεις και ο τότε αρχηγός της (Γκάμπριελ) συναγωνιζόταν τον Σόιμπλε στον αγώνα κατά των Ελλήνων νεοκομμουνιστών!

Αργότερα, ακόμη και ο Γκάμπριελ άλλαξε βιολί και άρχισε να επικρίνει τον Σόιμπλε και το σύστημά του, αλλά ήταν πλέον αργά.

Οι εξελίξεις δεν δικαίωσαν τον Σαμίρ Αμίν. Στη συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» σημείωνε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ, τελικά, αποδέχτηκε την κατάσταση ως είχε. Υπήρχαν αντιφάσεις από την αρχή. Οχι μόνο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τις διάφορες συνιστώσες, οι οποίες ήταν σαν κόμματα μέσα στο κόμμα, αλλά και στο εσωτερικό του ελληνικού λαού. Τα δύο τρίτα των Ελλήνων ήταν κατά της λιτότητας και την ίδια στιγμή αυτά τα δύο τρίτα ήταν φιλοευρωπαϊστές».

Και έτσι, καλούμαστε να αναμετρηθούμε ξανά με το γνωστό δίλημμα: πρέπει η Αριστερά να αναλαμβάνει την ευθύνη της διακυβέρνησης σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες με δυσμενείς συσχετισμούς στο εσωτερικό και στο διεθνές πεδίο ή πρέπει να αρνείται κάθε εμπλοκή στη διαχείριση και να προετοιμάζεται για τη μεγάλη ώρα της ανατροπής;

Στην πρώτη περίπτωση, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος της ενσωμάτωσής της στο σύστημα. Το είδαμε να συμβαίνει.

Στη δεύτερη περίπτωση, η παρατεταμένη αναμονή μπορεί να οδηγήσει στην ακινησία και στην περιθωριοποίηση. Και αυτό το βλέπουμε να συμβαίνει.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Το εκκρεμές των αριστερών τάσεων
Η ιστορία των κομματικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς, που τις περισσότερες φορές είχαν την ένταση και τη βιαιότητα σκληρού εμφυλίου, δείχνει ότι η «μοίρα» των αριστερών αντιπολιτεύσεων...
Το εκκρεμές των αριστερών τάσεων
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οταν υποτιμάς τον αντίπαλο, χάνεις
Tο πρόβλημα με το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν τόσο ο λαϊκισμός του όσο η προσχώρησή του στο σύστημα. Αν αυτό θέλει να αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να αναμετρηθεί με το παρελθόν του, την κυβερνητική πρακτική του και τα...
Οταν υποτιμάς τον αντίπαλο, χάνεις
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οχι όπως το ΠΑΣΟΚ...
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει ότι πρέπει να ξεκινήσει σήμερα ο διάλογος μεταξύ ριζοσπαστικής Αριστεράς και Σοσιαλδημοκρατίας, είναι υποχρεωμένη να πράξει τα δέοντα κι ας φέρει το βάρος της απόρριψης η άλλη...
Οχι όπως το ΠΑΣΟΚ...
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Εκτός από τα scripta, μένουν και τα verba
Να υποθέσω ότι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. τα είχαν κάνει πλακάκια με τα μέλη της «17 Νοέμβρη»; Ο Χρ. Ξηρός είχε πάρει άδειες από τις φυλακές επτά φορές με κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Την όγδοη φορά, το 2014, παραβίασε το...
Εκτός από τα scripta, μένουν και τα verba
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι κατσαπλιάδες με τους μπουρζουάδες παρέα;
Αρκετές φορές η ζωή έχει ξεπεράσει και την πιο αχαλίνωτη φαντασία. Τα έχουμε δει όλα λοιπόν; Σχεδόν. Υπάρχει κάτι ακόμη που αν προκύψει, θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Αν δώσουμε βάση στις εκτιμήσεις (;)...
Οι κατσαπλιάδες με τους μπουρζουάδες παρέα;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
«Είναι σαν τα μούτρα μας»
Τα κόμματα του συναινετικού δικομματισμού δεν κάνουν την αποκοτιά να διεκδικήσουν για λογαριασμό τους το ηθικό πλεονέκτημα. Θα γέλαγε ο κάθε πικραμένος. Πώς να υπερασπιστούν ένα κυβερνητικό παρελθόν που έχει...
«Είναι σαν τα μούτρα μας»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας