• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.7°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.4°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / -0.2°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.0°C
  5 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.7°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Υπάρχει σχέδιο αποστασίας;

 • A-
 • A+

Θεωρίες συνωμοσίας: προσφιλές θέμα με πολλούς οπαδούς. Γίνονται συνωμοσίες; Γίνονται. Μερικές δεν αποκαλύπτονται ποτέ, μερικές αποκαλύπτονται πολλά χρόνια αργότερα, όταν οι πρωταγωνιστές αποφασίσουν να μιλήσουν.

Γιατί όμως είναι τόσο δημοφιλείς; Οπως αναφέρει ο Πιερ-Αντρέ Ταγκιέφ στο βιβλίο του «Σύντομη πραγματεία περί συνωμοσιολογίας» (εκδόσεις Πατάκη), «οι συνωμοσιολογικές αφηγήσεις, όσο παραληρηματικές κι αν φαίνονται, έχουν το πλεονέκτημα να προσδίδουν νόημα σε γεγονότα ή σε αλυσίδες γεγονότων. Καθιστούν τα γεγονότα ευανάγνωστα… Για τον συνωμοσιολογικό τρόπο σκέπτεσθαι οι συμπτώσεις δεν είναι ποτέ τυχαίες: έχουν αξία ενδείξεων, αποκαλύπτουν κρυφές συνδέσεις και προσφέρουν μοντέλα ερμηνείας των γεγονότων» (σελ. 13, 14, 15).

Με βάση τα παραπάνω, ας δούμε αν έχει βάση η εκτίμηση της κυβέρνησης ότι εξυφαίνεται σχέδιο ανατροπής της.

Υπάρχουν ορισμένες συμπτώσεις που δεν μπορεί να είναι τυχαίες, ισχυρίζονται οι οπαδοί αυτών των θεωριών: Μπαίνουμε στον Ιούλιο. Καυτός μήνας όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών. Ιούλιο του 1965 έγινε η αποστασία. Και τότε Μητσοτάκης και τώρα Μητσοτάκης.

Και τότε στο παρασκήνιο κινούσαν τα νήματα εκδότες και τώρα στο παρασκήνιο πρωταγωνιστούν ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Επιπλέον, στη μικρή εικόνα φιγουράρει σε περίοπτη θέση ο Αντώνης Σαμαράς. Στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι αυτός κάνει κουμάντο στη Ν.Δ. και ο βασικός στόχος του είναι να πάρει ρεβάνς από τον Τσίπρα. Δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βρόμικα μέσα.

Αυτός έριξε το 1993 την κυβέρνηση, όχι για το Μακεδονικό, όπως έχει δηλώσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αλλά για να εξυπηρετήσει επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αποστασία και επιχειρηματικά συμφέροντα άλλη μία φορά στο κάδρο. Εχει όμως η κυβέρνηση κάτι παραπάνω να προσκομίσει για να καταστήσει στοιχειωδώς πειστικές τις καταγγελίες της;

Ποια είναι τα γεγονότα που με λογική επεξεργασία μπορεί να οδηγήσουν σε συμπεράσματα που θα δικαιολογούν την εκδοχή της;

◼ Τα κόμματα της αντιπολίτευσης -κυρίως η Δεξιά- αμφισβητούν το δικαίωμά της να παίρνει αποφάσεις για μείζονος σημασίας ζητήματα.

Δεν έχει, λένε, τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει στη λύση του Μακεδονικού. Δεσμεύει τη χώρα με μια κατάπτυστη συμφωνία. Πρέπει να κάνει εκλογές.

Δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, λένε, να συμφωνεί με τους εταίρους σε πολιτικές που υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας και ναρκοθετούν την πορεία της οικονομίας. Πρέπει να κάνει εκλογές.

Δεν έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση, λένε, να ξεκινήσει τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος επειδή δεν υπάρχει το συναινετικό κλίμα που απαιτείται για μια τέτοια διαδικασία και την κατηγορούν ότι διολισθαίνει προς τον συνταγματικό λαϊκισμό. Πρέπει να κάνει εκλογές.

Με λίγα λόγια, περιγράφουν μια κυβέρνηση που έχει παραβιάσει τα όρια της νομιμότητας. Απέναντι σε μια τέτοια κυβέρνηση όλα επιτρέπονται.

◼ Τα μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζουν τη Δεξιά προσπαθούν συστηματικά με συκοφαντίες, κατασκευασμένες πληροφορίες, ανοίκειες επιθέσεις και δολοφονίες χαρακτήρων να δημιουργήσουν κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Διχάζουν τον ελληνικό λαό διακινώντας το σχήμα προδότες-πατριώτες, για να εξυπηρετήσουν τις επιδιώξεις της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη Ν.Δ. στην εξουσία οι ολιγάρχες και τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με τη Δικαιοσύνη θα γλιτώσουν.

◼ Ο ένας από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, που σύμφωνα με την κυβέρνηση εντάσσεται στον κύκλο των συνωμοτών, μιλάει συνεχώς για χούντα και προαναγγέλλει την πτώση της σε λίγους μήνες.

Η σχέση του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. είναι στενή. Για τη συγκεκριμένη φράση δεν εκδόθηκε από το συνήθως φλύαρο γραφείο Τύπου της Ν.Δ. ούτε μια τυπική ανακοίνωση.

Ενα κόμμα που βγάζει δελτία Τύπου για ψύλλου πήδημα, στην προκειμένη περίπτωση βουβάθηκε. Τυχαίο;

◼ Η ηγεσία της Ν.Δ. δεν καταδικάζει τις επιθέσεις στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποδοκιμάζει τα στελέχη της που καλούν τον κόσμο να διαδηλώσει κατά της ενδοτικής κυβέρνησης, σιγοντάρει την Ακρα Δεξιά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, επιτρέπει στον αντιπρόεδρό της να απειλεί ότι θα γδάρει τους αντιπάλους του και στον πρώην αρχηγό της να αποκαλεί τον πρωθυπουργό αρχηγό σπείρας, μετακινείται από τις παραδοσιακές θέσεις της για να συμπλεύσει με τους πατριδοκάπηλους και τους φανατικούς ιεράρχες.

Το παραπάνω κυβερνητικό αφήγημα έχει βάση, έχει όμως και ένα αδύνατο σημείο. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αυτός που θα ωφεληθεί από το σχέδιο ανωμαλίας γιατί κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας τώρα και δεν περίμενε να κλείσει ο κύκλος των αποχωρήσεων-αποστασιών από τους ΑΝ.ΕΛΛ.;

Δεν ήξερε ότι δεν μπορεί να καταθέσει νέα πρόταση δυσπιστίας πριν παρέλθει ένα εξάμηνο; Οφειλε να γνωρίζει ότι η απώλεια της δεδηλωμένης διαπιστώνεται μόνο κοινοβουλευτικά.

Για ένα εξάμηνο η κυβέρνηση δεν κουνιέται, ακόμη κι αν χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή. Εκτός αν κάποιοι τον είχαν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξουν κι άλλοι που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δημήτρη Καμμένου (δική μου θεωρία).

Εκτός αν ο στόχος του είναι η σταδιακή σαλαμοποίηση των ΑΝ.ΕΛΛ. (δική μου θεωρία). Σ’ αυτήν την περίπτωση, εκείνος θα μιλάει για κυβέρνηση μειοψηφίας που γαντζώνεται στην εξουσία.

Η κυβέρνηση, βεβαίως, θα τον καταγγέλλει για αρχιερέα της συνωμοσίας και πρωτομάστορα της διαπλοκής (προβολή στο μέλλον).

Σε συνθήκες πόλωσης δεν ξέρω ποιος θα βγει κερδισμένος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Έλλειμμα αυτοπεποίθησης
«Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει». Αυτό δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εφημερίδα-...
Έλλειμμα αυτοπεποίθησης
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Παιχνίδια με τη φωτιά
Στρατιωτικά πραξικοπήματα δεν γίνονται στις μέρες μας. Γίνονται όμως κοινοβουλευτικά. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να βρεθούν πρόθυμοι βουλευτές της συμπολίτευσης να αποστατήσουν. Και καλά, η δεξιά πτέρυγα της...
Παιχνίδια με τη φωτιά
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Δεν τον πάνε τον χοντρό...
«Δεν τον πάω τον χοντρό (σ. σ τον Π. Καμμένο)», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Δεν τον πάει, όχι φυσικά για το βάρος του, κάτι τέτοιο θα ήταν ρατσιστικό και ο κ. Μπουτάρης έχει αποδείξει ότι δεν είναι...
Δεν τον πάνε τον χοντρό...
ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ
Τραγωδία; Φάρσα; Καλαμπούρι;
Οι πρώην που παραμένουν στους κόλπους της παράταξης και έχουν χρηματίσει πρωθυπουργοί υποστηρίζουν ότι δικαιούνται να καταθέτουν χωρίς συνέπειες τις απόψεις τους. Η περίπτωση πάντως του Αντ. Σαμαρά είναι κάπως...
Τραγωδία; Φάρσα; Καλαμπούρι;
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
Κάποια στιγμή θα καλούνταν ο πρωθιερέας της Δεξιάς να αναμετρηθεί με τις συνέπειες των επιλογών του. Δεν είναι χθεσινός στην πολιτική, σε πολιτική οικογένεια μεγάλωσε, έζησε από κοντά τις περιπέτειες του...
Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια!
ΤΑΣΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Οι μετά Χριστόν προφήτες
Λένε πολλοί ότι η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛΛ. είχε μεγάλο κόστος και αυτό φάνηκε στις κάλπες των ευρωεκλογών και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το ίδιο υποστηρίζουν σήμερα και ορισμένα στελέχη του...
Οι μετά Χριστόν προφήτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας